Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Перепоховання останків роду князів Чарторийських у Клевані на Рівненщині

Перепоховання останків роду князів Чарторийських у Клевані на Рівненщині

5 травня у храмі Благовіщення Господнього в смт. Клевань Рівненської області відбулося перепоховання останків 18 осіб із роду князів Чарторийських. Їхній склеп знаходився під центральною навою храму. Саме вони були засновниками першого дерев’яного костела Благовіщення Пресвятої Діви Марії, святого Станіслава, єпископа і мученика, святого Юрія і святої Анни.
Про це повідомляє Луцька дієцезія.

Князь Юрій мав двох синів, з яких Андріан був бернардином, а Миколай-Юрій 1630 року дав пожертвування на новий мурований храм. Храм був консекрований у 1637 р. луцьким єпископом Станіславом Лозою. У 1739 р. храм згорів від удару блискавки, а вже у 1747 р., завдяки старанням князівни Ізабелли Чарторийської, споруду було відбудовано й наново освячено 1799 р.

За часів радянської влади, у період з 1947 до 1991 років, храм стояв зачинений. За історію свого існування у приміщенні храму знаходився місцевий технікум, а пізніше містилися склади. На початку 90-х у храмі був зруйнований дах, підмокли стіни, вибиті вікна та двері, повністю згнила підлога. 29 жовтня 1991 року занедбану споруду повернули відродженій католицькій громаді.

Також стався вандалізм відносно родинного склепу князів Чарторийських. Розкидані людські кістки були знайдені археологами в крипті. Найімовірніше, над рештками поглумилися за радянських часів. Не виключено й те, що в пошуках коштовностей сюди навідувалися чорні археологи.

Саме тому 5 травня відбувся поминальний молебень та перепоховання останків роду князів Чарторийських. Під час Служби Божої перед вівтарем стояли труни, у яких були останки князя Юрія Чарторийського, князя Миколая-Юрія Чарторийського, княжни Ізабели Чарторийської, а також двох священиків; інші труни знаходилися навколо входу до склепу.

На богослужіння приїхало 25 представників роду Чарторийських на чолі з княгинею Барбарою Чарторийською.

Також були представники місцевої державної влади: заступник голови Рівненської обласної державної адміністрації Світлана Богатирчук-Кривко, голова рівненської державної районної адміністрації Пилипчук Володимир Олександрович, клеванський сільський голова Дмитро Жовтянський, директор Рівненського обласного краєзнавчого музею Олександр Булига, науковий співробітник Інституту археології України Олексій Войтюк, голова фонду «Спадок XXI століття» Інна Мініч, та Сергій Мініч — ініціатори розкопок і перепоховання. Прибули запрошені гості, парафіяни та місцеві жителі.

Представниками Генерального консульства Республіки Польща в Луцьку були віце-консул Павел Овад та віце-консул Анна Бабяк-Овад.

Євхаристію та поминальне богослужіння звершив Ординарій Луцький єпископ Віталій Скомаровський. Із ним служив настоятель парафії Благовіщення Господнього в Клевані о. Юрій Погнерибка, канцлер дієцезіального управління Луцької дієцезії о. Роман Бурник, декан Луцького деканату о. Лєх Броніслав Кошлага ОС та секретар єпископа о. Василь Плахотка.

Княгиня Барбара та княгиня Ружа прийняли активну участь у Літургії Слова, читаючи літургійне читання та співаючи псалом.

Під час проповіді єпископ пригадав життєвий шлях князя Юрія Чарторийського та зазначив великий вклад цього княжого роду в розвиток Церкви, свідоцтвом якого є храм у якому усі знаходилися.

Цей пасхальний час – час надії на воскресіння, тому з довірою молимося про вічну радість для всіх, хто похований у цьому храмі. Сьогодні також перша субота місяця – день, присвячений Непорочному Серцю Марії. Це день, який пригадує об’явлення Марії у Фатімі під час якого, 13 липня 1917 року, Пресвята Діва просила про посвячення Росії Її Непорочному Серцю.

Єпископ пригадав запеклу боротьбу з Богом у комуністичних часах, однак ця боротьба триває далі, тому папа Бенедикт XVI сказав: «Помиляється той, хто думає, що пророцтва завершилися, і хоча великі диктатури зникли, далі триває терпіння Церкви і триває небезпека для людини. Сила зла у найрізноманітніших формах загрожує вірі». Кожна ідеологія, скерована проти Бога, скерована і проти людини. Якщо немає Бога, то нема sacrum – нічого святого, тому є знищені храми, мільйони вбитих і вандалізм відносно поховань. Однак цей храм, який відбудовується та ця сьогоднішня подія, у якій беремо участь, вселяє надію на відродження віри, відродження цієї землі й людей, які тут мешкають.

«Віра в Бога, – продовжив пастир дієцезії, – служить добру людини, веде її до вічності, і це добре розуміли наші померлі, будуючи храм. Говорячи про богослужіння у першу суботу місяця, Пресвята Діва Марія сказала, що сама прийде з благодатями потрібними для спасіння в годину смерті до тих, які будуть його практикувати. Через Непорочне Серце Марії сьогодні віддаємо наших померлих Божому Милосердю».

Після Пресвятої Євхаристії відбувся поминальний молебень. Єпископ окадив та покропив свяченою водою труни, і їх спустили до склепу.

На завершення о. Юрій Погнерибка, настоятель парафії, подякував єпископу Віталію Скомаровському, присутнім священикам, представникам роду князів Чарторийських, місцевій владі, гостям, парафіянам і всім тим, хто допомагав у приготуванні цього перепоховання.

Ця подія мала велике значення не лише для місцевої громади, але й для цілої нашої країни, свідченням цього була велика кількість представників засобів масової інформації.

За темою:
У Рівному будують нову парафію святого Йоана Павла ІІ
День спільноти Рух «Світло–Життя» в Луцьку
Молитва за жертв Смоленської трагедії в Луцькому кафедральному храмі
Новини з України «Він був для нас прикладом». Українські єпископи діляться спогадами про владику Яна Нємца Ввечері, 27 жовтня, відійшов до Господа єпископ-помічник Кам’янець-Подільської дієцезії Ян Нємєц. Єпископи Римо-Католицької Церкви в Україні діляться своїми спогадами про співбрата.
Інформаційне повідомлення
Коментувати статті на нашому сайті дозволено лише на протязі 7 днів з моменту публікації.