Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Літургія на кожен день, 23 червня, неділя

Літургія на кожен день, 23 червня, неділя

ПРЕСВЯТИХ ТІЛА І КРОВІ ХРИСТА (біл) Урочистість
Щоб жити, потрібно їсти. Тим більше, коли йдеться про вічне життя. З тією лише різницею, що вічне життя вимагає особливої їжі. Вічною їжею є любов – кожна любов, але найкраще, коли вона є в найчистішій постаті. Тому Ісус називає себе живим хлібом і наполягає, щоб ми Ним годувалися, бо Він є Любов’ю в найчистішому вигляді. Якщо у світі є так мало любові, то це тільки тому, що ми виснажені духовно – голодні любові. А коли ми вже нею живимося, то часто її марнуємо, замість того, щоб її засвоїти. Бо любов ми засвоюємо лише тоді, коли даємо її іншим.


АНТИФОН НА ВХІД
Бог   найкращою   пшеницею   годує  свій  народ * і медом із скелі насичує. (Пор. Пс 81 (80), 17)

Мовиться “Слава во вишніх”

КОЛЕКТА
Господи, Ти в Пресвятому Таїнстві залишив нам спомин своїх страстей, † дай нам так вшановувати святі тайни Твоїх Тіла й Крові, * щоб ми могли безустанно пожинати плоди Твого відкуплення. Котрий живеш і царюєш з Богом Отцем в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Бут 14, 18-20
Читання з Книги Буття
Тими днями Мелхіседек, цар Салему, виніс хліб і вино – він був священик Бога Всевишнього – поблагословив його й мовив: “Хай благословен буде Аврам Богом Всевишнім, що створив небо й землю. Благословен хай буде Бог Всевишній, що видав ворогів твоїх тобі в руки!” І дав йому Аврам десяту частину з усього.  Слово Боже.

ПСАЛОМ РЕСПОНСОРІЙНИЙ
Пс 110, 1-2. 3-4
Ти – Єрей повіки, як і Мелхіседек.
Сказав Господь Владиці моєму: †
“Засядь праворуч Мене, *
доки не покладу ворогів твоїх тобі підніжком”.
Жезло твоєї сили Господь простягне з Сіону; *
“Пануй посеред ворогів Твоїх.
З Тобою володарство, відколи Ти народився у святій оздобі; *
перед зорею Я зродив Тебе, неначе росу”.
Клявся Господь і каятись не буде: *
“Ти – Єрей повіки на зразок Мелхіседека”.

ДРУГЕ ЧИТАННЯ
1 Кор 11, 23-26
Читання з Першого послання святого Павла Апостола до корінтян
Брати: Я прийняв це від Господа і вам передав: що Господь Ісус тієї ночі, коли був виданий, узяв хліб, і поблагословивши, переломив і сказав: “Прийміть, споживайте, це – тіло Моє, що за вас ламається. Робіть це на спомин про Мене!” Так само й чашу взяв Він по вечері, й сказав: “Ця чаша – Новий Завіт у Моїй крові. Робіть це щоразу, коли будете пити, – на спомин про Мене!” Бо щоразу, як тільки будете їсти цей хліб і чашу цю пити, ви звіщаєте смерть Господа, аж поки Він прийде! Слово Боже.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Йн 6, 51
Алілуя, алілуя, алілуя.
Я – хліб живий, що зійшов з неба.
Коли хтось цей хліб їстиме, житиме повіки.

ЄВАНГЕЛІЄ
Лк 9, 11б-17
† Читання святого Євангелія від Луки

Того часу Ісус розповідав натовпу про Боже Царство й оздоровляв тих, котрі потребували оздоровлення. День уже почав згасати. Дванадцятеро, підійшовши, сказали Йому: “Відпусти людей, щоби пішли і розійшлися по довколишніх селах та по хуторах і знайшли їжу, бо ми тут у безлюдному місці!” А Він сказав їм: “Дайте ви їм їсти!” Вони відповіли: “Немає в нас нічого, крім п’яти хлібів та двох рибин; хіба підемо та купимо їжу для всього цього народу”. Було ж чоловіків десь близько п’яти тисяч. Та Він сказав Своїм учням: “Розсадіть їх рядами по п’ятдесят!” І зробили так, і розсадили всіх. Узявши п’ять хлібів та дві риби, Він звернув погляд до неба, поблагословив їх, поламав і давав учням, щоби поклали перед людьми. І вони поїли, і наситилися всі, а із залишених кусків назбирали дванадцять кошиків. Слово Господнє.

Мовиться “Вірую”.

МОЛИТВА ВІРНИХ

Віддаючи честь Христові, прихованому у Пресвятих Дарах, занесімо наші спільні молитви до Бога, який завжди нас вислуховує:
1. Молімося за святу Церкву, щоб її вірні могли без перешкод ділитися хлібом Тіла Господнього у всіх країнах світу.
2. Молімося за Святішого Отця, щоб його любов до Євха- ристійного Христа розпалила серця всіх священиків істин­ною ревністю у служінні Господу.
3. Молімося за всіх католиків, щоб вони у Євхаристії знаходи­ли сили дотримуватися заповідей Божих.
4. Молімося за всіх голодних, щоб заможні християни вміли ділитися з ними хлібом насущним.
5. Молімося за всіх померлих вірних, щоб Господь обдарував їх повнотою свого відкуплення.
6. Молімося за нас, щоб, приймаючи Тіло і Кров Господа Христа, котрий примирив нас із Богом Отцем, ми обдаро­вували лю- бов’ю кожну людину.
Господи, Ісусе Христе, тільки Ти даєш нам хліб правдивий – себе самого; вислухай наші молитви і будь силою і міццю у труднощах і боротьбі  на дорозі до Тебе. Котрий живеш і царюєш навіки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Господи, уділи своїй Церкві дарі в єдності й миру, * містичним знаком котрих є принесені дари. Через Христа, Господа нашого.

ПРЕФАЦІЯ: Плоди Пресвятої Євхаристії
С. Господь  з  вами. В. І з духом твоїм. С. Угору серця. В. Підносимо їх до Господа. С. Подяку складаймо Господу Богу нашому. В. Достойне це і праведне.
Воістину, достойне це і праведне, слушне та спасенне, * щоб ми завжди та всюди складали подяку Тобі, * святий Отче, Всемогутній вічний Боже, * через Ісуса Христа, Господа нашого. Він хотів, щоб вічно тривала пам’ятка спасенної жертви хреста, * тому, споживаючи з Апостолами останню Вечерю, * як непорочного Агнця приніс Тобі  себе в угодну жертву досконалої прослави. У цьому величному Таїнстві Ти годуєш і освячуєш своїх вірних, * щоб людей, які  живуть на одній землі , * осявала одна віра і єднала одна любов. Ми завжди приступаємо до трапези Твого дивовижного Таїнства, * щоб, наповнені благодаттю, * уподі бнюватися до Христа, нашого небесного взірця. Тому небо і земля співають Тобі  нову пі сню возвеличення, * і ми з усіма воїнствами Ангелів прославляємо Тебе, безустанно взиваючи: Свят, Свят, Свят Господь Бог Саваот...

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Хто споживає Тіло Моє і Кров Мою п’є, * той у Мені  перебуває, а Я – в ньому, – говорить Господь.

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Просимо Господи, вчини, щоб ми у вічності раділи повнотою участі в Божому житті , * яку на землі провіщає прийняття Твоїх найдорогоцінніших Тіла та Крові. Котрий живеш і царюєш навіки вічні.
Літургія на кожен день, 9 вересня, понеділок (зел) Понеділок ХХІІІ звичайного тижня
Різні люди приходили до Ісуса. Приходили голодні, бідні, хворі, каліки, щоб Ісус їм допоміг, зцілив, нагодував, потішив. Приходили люди, котрі просто захоплювались Його особою, Його наукою. Але приходили також фарисеї, книжники, щоб спіймати Його на якомусь слові, вчинку, щоб оскаржити Його перед старшинами, скомпрометувати Його перед людьми. Задумаймося, чи ми не є часом подібними до фарисеїв. Може, ми слідкуємо за кимось, щоб скомпрометувати його перед іншими людьми. Може, любимо висміяти когось, щоб показати себе кращими. Якщо таке трапляється в нашому жит- ті, то просімо Бога про пробачення за це все, і просімо про ласку покори.
Або: (біл) довільний спомин св. ПЕТРА КЛАВЕРА, пресвітера
Народився 1580 року в убогій робітничій сім’ї в Каталонії. 1596 року розпочав навчання в університеті в Барселоні і вступив до ордену єзуїтів. Не закінчивши навчання, за наказом ордену 1610 року виїхав до Колумбії. 1616 року на одному з островів Карибського моря отримав священицьке рукоположення. Працював, цілковито віддаючи себе всього служінню чорношкірим невільникам з Африки, і охрестив їх кількадесят тисяч. Опікувався також прокаженими. Помер 8 вересня 1654 року, у віці 74 років. Святий Петро Клавер – покровитель місій серед чорношкірих.
Спільні Меси: про одного пастиря (стор. 119)
Або: (черв) довільний спомин бл. ВЛАДИСЛАВА БЛОНДЗІНСЬКОГО, пресвітера, і сподвижників, мучеників
Народився 6 липня 1908 року в Мислятичах, Мостиського повіту, на території довоєнної Польщі. У 1924 р. вступив до Згромадження Святого Архангела Михаїла, де у 1926 р. склав чернечі обіти. Після закінчення Пере- мишльської Вищої духовної семінарії був 1938 р. рукоположений у пресвітери. Все своє життя бл. Владислав присвятив вихованню молоді з убогих родин у дусі «стриманості та працелюбності». Під час Другої світової війни, незважаючи на небезпеку, організував таємну гімназію, що згодом стало приводом до його арешту в 1944 році. Блаж. Владислав Блондзінський загинув 8 вересня 1944 року в концтаборі Грос-Розен під час робіт у каменоломні. Він є одним із 108 мучеників Другої світової війни, зачислених Святішим Отцем Йоаном Павлом ІІ до лику блаженних 13 червня 1999 року.
Спільні меси: про багатьох мучеників  (стор. 120)


Літургійний зошит Літургія на кожен день, 5 вересня, четвер (зел) Четвер ХХІІ звичайного тижня
Всі ми – люди віруючі. Ходимо до Церкви, молимося, приступаємо до Святих Таїнств. Але не раз, коли приходять якісь випробовування, то ми надіємось тільки на свої сили, здібності. Думаємо, що все залежить від нас. А коли відчуваємо, що не можемо дати раду в житті, то впадаємо в розпач, бо бракує нам вже сил. Вчімося не тільки вірити в Ісуса, але і довіряти Йому. Пам’ятаймо: у цьому житті не все залежить від нас.
Або (біл) довільний спомин св. ТЕРЕЗИ з КАЛЬКУТТИ, діви
Мати Тереза (Агнес Гонджа Бояджіу) народилася 27 серпня 1910 р. у Скоп’є (сучасна Македонія, тоді Албанія). У 18 років Агнес вступила до місіонер- ської конгрегації «Ірландські Сестри Лорето» – чернечої спільноти, що працювала в Індії. Черниця Тереза викладала в монастирській школі у східній Калькутті, й вона дедалі більше переймалася бідністю, яка її оточувала.  У віці 36 років с. Тереза відчула заклик «залишити монастир і служити бідним, живучи серед них». 1948 року заснувала Згромадження Місіонерок Любові і присвятила себе служінню знедоленим жителям калькуттських нетрів. 1979 року була удостоєна Нобелівської премії миру. Їй випала нелегка й радісна доля нести людям благу вістку, що Бог є любов і що сенс життя кожного смертного тільки в тому, щоб любити і бути любленим. Мати Тереза померла в Калькутті 5 вересня 1997 року. 4 вересня 2016 року Папа Франциск проголосив Матір Терезу святою.
Спільні Меси: про одну діву
Або (біл) Перший Четвер місяця
Меса про священицькі покликання, (стор. 118)