Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » 9 серпня – свято Терези Бенедикти від Хреста, діви і мучениці, покровительки Європи

9 серпня – свято Терези Бенедикти від Хреста, діви і мучениці, покровительки Європи

Едіт Штайн (1891–1942) народилась у єврейській сім’ї у Вроцлаві. Батько помер, коли дівчинці було 2 роки; мати виховувала дітей у єврейській традиції. Проте вже підлітком Едіт пережила духовну кризу та втратила віру.
Шукаючи істини й відстоюючи права жінок, вона навчалася на факультетах історії, психології й германської філології, а далі студіювала філософію в Геттінгені, де була асистенткою Едмунда Гуссерля й разом із ним розвивала новий напрям – феноменологію. Спілкуючись із Максом Шеллером та Адольфом Рейнахом, зацікавилася релігією. Коли Рейнах 1917 року помер на фронті, спокій його молодої вдови-християнки вперше показав Едіт Церкву та ідею перемоги над смертю.

1921 року, прочитавши «Книгу мого життя» святої Терези від Ісуса, вона визнала, що це – Істина, а вже наступного року прийняла хрещення. Едіт відчувала покликання до чернецтва, проте присвятила себе науці: викладала німецьку мову й історію в домініканській семінарії, переклала «Диспутаційні питання про істину» Томи Аквінського й написала до них феноменологічний коментар, досліджувала проблематику жінки в суспільстві, читала лекції в різних містах. З 1932 року викладала педагогіку та психологію в Мюнстері.

З приходом нацистів до влади її кар’єру було обірвано, але Едіт побачила в цьому Боже Провидіння та, втілюючи давнє прагнення, вступила до згромадження кармеліток. 1934 року вона склала обіти й узяла ім’я Тереза Бенедикта від Хреста. У монастирі завершила працю «Буття скінченне і буття вічне».

Щоб захистити від переслідувань, її відіслали в Нідерланди, де вона працювала над текстом «Наука Хреста», якого не встигла завершити. Розлютовані пастирським посланням голландських єпископів, які засуджували геноцид євреїв, нацисти заарештували Терезу й разом із іншими євреями-католиками стратили 9 серпня 1942 року в газовій камері в Аушвіці.

Беатифікована 1987 року, канонізована – 1998. 2000 року проголошена покровителькою Європи.

Зображають святу в кармелітському габіті з жовтою зіркою Давида. Атрибути – хрест, книга, пальмова гілка.

Захисниця осіб, які втратили батьків, і навернених у християнство євреїв.
Святі дня 11 жовтня – довільний спомин святого Йоана ХХІІІ, покровителя християнської єдності Анджело Джузеппе Ронкаллі (1881–1963) народився убогій сільській родині в Італії, був четвертим із чотирнадцяти дітей. Відвідував місцеву школу та з 8 років навчався латини в настоятеля парафії, за чиєї підтримки 1893 року вступив у нижчу семінарію в Берґамо.