Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів України
» » » Папа: Очищуймо Церкву, починаючи від себе, аби вона зростала

Папа: Очищуймо Церкву, починаючи від себе, аби вона зростала

«Будувати Церкву, оберігати Церкву та очищувати Церкву». Навколо цих трьох напрямних зосередив свою проповідь Папа Франциск під час Святої Меси в каплиці «Дому святої Марти» у четвер, 9 листопада 2017 р., коли в Церкві латинського обряду спогадувалося посвячення базиліки святого Йоана на Латерані, катедри Римської дієцезії, «Матері всіх Церков». Як зауважив проповідник, цей титул не означає причину для пихи, але «служіння і любов».
Отож, насамперед, «розбудовувати Церкву». В цьому контексті слід відповісти на запитання про її основу. А нею є, як пригадав Святий Отець, Ісус Христос: «Він є наріжним каменем цієї будівлі. Без Ісуса Христа не існує Церкви. Чому? Бо нема основи. Й коли споруджується церкву, маю на увазі матеріальну, без фундаменту, то що трапиться? Вона обвалиться Все обвалиться. Якщо у Церкві немає живого Ісуса Христа, вона руйнується», – наголосив Папа.

«Ким же тоді ми є?» – запитував далі проповідник, відповідаючи: «Ми є живими каменями». Різні, не однакові, кожен відрізняється від іншого, й у цьому – «багатство Церкви». «Кожен з нас будує згідно з даром, даним Богом. Ми не можемо уявляти одноманітну Церкву, бо така не є Церквою», – наголосив Святий Отець, переходячи до наступного аспекту, яким є «оберігати Церкву», що, за його словами, полягає в усвідомленні Святого Духа, Який живе у нас: «Скільки християн сьогодні знають про те, ким є Ісус Христос, знають, ким є Отець, бо моляться молитву “Отче наш”? А коли починаєш говорити про Святого Духа: “Так, так. Це голуб…” і на цьому все закінчується. Але ж Святий Дух – це життя Церкви, це твоє і моє життя… Ми є храмом Святого Духа та повинні берегти Його, як закликає святий Павло, що радить християнам “не засмучувати Святого Духа”, тобто, не поводитися всупереч гармонії, яку Святий Дух творить всередині нас та в Церкві», – сказав Папа, вказуючи далі на необхідність «очищувати Церкву», починаючи від себе самих: «Всі ми є грішниками. Всі. Якщо хтось з вас таким не є, то нехай піднесе руку: це буде прекрасна дивовижа. Однак, всі ми є грішними. А тому повинні постійно очищуватися. А також очищувати спільноту – парафіяльну, дієцезальну та вселенську спільноту Церкви, для того, аби спричинятися до її зростання».

Джерело - Радіо Ватикану

По темі:
Папа: Свята Меса – це участь у Господніх страстях, а не вистава
Співчуття Папи Франциска з приводу трагедії в храмі в Техасі
Папа: Втративши здатність відчувати себе любленими, все втрачаємо
Новини з Ватикану Папа Франциск про справжній і фальшивий піст У проповіді під час ранкової Меси в каплиці дому святої Марти у п’ятницю, 16 лютого 2017 р., Святий Отець застерігав від небезпеки вдаваного посту, що супроводжує погорджування іншими людьми. Справжній піст скерований на те, щоби допомогти нашим ближнім. Він складається із упокорення, коли людина розмірковує над своїми гріхами та просить у Господа за них прощення.