Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Блаженний Гонорат Козьмінський: Ісус – моє все!

Блаженний Гонорат Козьмінський: Ісус – моє все!

Цього дня, 13 жовтня, Церква вшановує капуцина блаженного отця Гонората Козьмінського. За роки свого душпастирського служіння отець Гонорат став засновником 25 чернечих згромаджень, частина яких вирізнялась тим, що не мали зовнішніх ознак (були нерясофорними) та вели прихований спосіб життя, аби не виділятися серед пересічних людей. Силою і натхненням до такої духовної «плідності», звісно ж, був сам Господь.
Ось що пише блаженний Гонорат про Ісуса у Пресвятих Дарах: «Ісус у Пресвятих Дарах - це сила, світло, порада, наш Бог, Господь, Цар, Учитель, Лікар, Приятель, Улюблений, Сила, Світло, Рада, Утіха» (ND, 404). Цей захоплюючий теологічною глибиною ряд прикмет прихованого у Пресвятих Дарах Ісуса, записаних під час реколекцій 1896 року (ND, 404) є незвичайно зрозумілим викладом основної складової гоноратської духовності. Ісус, прихований у Євхаристії, згідно думки отця Гонората, є зразком прихованого життя та євангельської ідеї апостольства прихованих згромаджень. Містить у собі досканале, цілковите і в своєму принциповому значенні героїчне укриття.

У одній зі своїх проповідей блаженний Гонорат так казав: «У цій же таємниці [Євхаристії] відновлюється Його укрите життя, бо Він тут є більш прихований, ніж у Назареті. Там ховався під людською постаттю, а тут - під видом хліба; там протягом тридцяти років, а тут - стільки віків; там давав приклад послуху св. Йосифу, тут - священикам, на заклик яких є слухняний» (ESK, 44).

У Катехизмі прихованого життя о. Гонорат так доповнює попередню думку: «І сьогодні Господь Ісус постійно залишається прихованим у Пресвятих Дарах, а ця прихованість є найвищим актом любові Бога до людей, і найбільш ефективним засобом спілкування з ними, наближення їх до Бога. Так само та прихованість Його слуг з любові до Бога, Його слави і користі душ має бути мила Господу Богу і, звичайно ж, є найвищим актом любові до Бога і людей, і найефективнішим засобом впливу на них» (ŻU, 80).

Пресвяті Дари, у стилі прихованого життя гоноратських згромаджень, є «Центром» їх апостольства. Тому також отець Гонорат прагнув, аби навіть у найскромніших домах спільнот, знайшлося місце для каплиці з Пресвятими Дарами, аби можна було щодня почути нагадування: «Слово твоє - істина.Як послав єси мене у світ, так послав і я їх у світ. Віддаю себе за них у посвяту, щоб і вони були освячені в істині» (Йо 17,17-19).
У анонімному апостольстві, коли станеш перед хрестом перешкод і протиріч, пригадаєш собі свого Учителя, що досвідчував невдячність, забуття і зневагу на вівтарі.

Там Ісусово-моя Меса
у Месі засіваюсь
у хрест Христа
у Месі дозріваю
до жнив (ZG, 104).

«NADZIEJA WBREW NADZIEI»

Джерело - ​Малі Сестри Непорочного Серця Марії​​​

По темі:
13 жовтня - спомин бл. Гонората Козьмінського
13 жовтня - спомин святого Едуарда Сповідника, короля Англії