Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Літургія на кожен день, 23 грудня, неділя

Літургія на кожен день, 23 грудня, неділя

(фіол) IV Неділя Адвенту
Приходу на світ Божого Сина, Втіленого Слова, передувало Благовіщення – слово, сказане Марії. Подібно з нами: народження Христа в людській душі стає можливим через слово, яке має, зазвичай, різне походження. Слова батьків, які вчать дитину першої молитви; почута проповідь; прочитане слово Євангелія; свідоцтво віри друга чи знайомого… А, може, й моє слово посіяло в чиємусь серці зернятко віри?


АНТИФОН НА ВХІД
Небеса, зішліть Справедливого, немов росу, * нехай, мов дощ, зійде з небес, * нехай відкриється земля і зродить Спасителя. (Пор. Іс 45, 8)

Не мовиться «Слава во вишніх».

КОЛЕКТА
Просимо, Господи: влий у наші серця свою благодать, † щоб ми, які завдяки ангельському благовіщенню пізнали втілення Христа, Твого Сина, * через Його страсті та хрест були прилучені до слави воскресіння. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ

Міх 5, 1-4а
Читання з Книги пророка Міхея.
Ти ж, Вифлеєме-Ефрато, занадто малий, щоб бути між тисячами Юди. З тебе вийде Мені той, хто має бути Володарем в Ізраїлі; Його походження із давніх-давен, з днів споконвічних. Тому Бог лишить їх до часу, коли породить та, що має родити; і тоді решта його братів повернеться до синів Ізраїля. І Він стоятиме й пастиме у Господній силі та величі Імені Господа, Бога свого. Вони житимуть безпечно, бо Він тоді буде великим аж до кінців землі. Він сам буде миром! Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 80, 2аб і 3в. 15-16. 18-19
Спаси нас, Боже, світлом Твого лику.
Пастирю Ізраїля, *
прихили до нас свої вуха!
Ти, що провадиш Йосифа, мов овець отару, *
прийди, щоб принести нам спасіння!
Спаси нас, Боже, світлом Твого лику.
Боже воїнств, повернися, †
поглянь з неба і подивися, *
відвідай цей виноградник.
Захисти те, що насадила Твоя правиця, – *
сина, якого Ти зміцнив для себе.
Нехай буде Твоя рука на людині Твоєї правиці, *
на сині людському, якого Ти зміцнив для себе.
Тож ми не відступимо від Тебе; *
Ти нас оживиш, – і ми Твоє Ім’я будемо прикликати.

ДРУГЕ ЧИТАННЯ
Євр 10, 5-10
Читання з Послання до євреїв.
Брати! Входячи у світ, Христос каже: «Жертв і приношень Ти не схотів, але Ти підготував Мені тіло. Всепалення і жертви за гріх Тобі не до вподоби. Тоді Я сказав: Ось іду, – в заголовку книги написано про Мене, – щоб виконати, Боже, Твою волю». Сказавши спочатку, що ні жертв, ні приношень, ні всепалень за гріхи, які приносяться, згідно із Законом, – не забажав Ти і не вподобав собі, а потім додав: «Ось іду, щоб виконати волю Твою», Він скасовує перше, щоби поставити друге. Згідно з цією волею ми освячені принесенням раз назавжди тіла Ісуса Христа. Слово Боже.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Лк 1, 38
Алілуя, алілуя, алілуя.
Ось я – слугиня Господня,
нехай буде мені за твоїм словом!

ЄВАНГЕЛІЄ
Лк 1, 39-45
† Читання святого Євангелія від Луки.

Тими днями Марія, вставши, пішла з поспіхом в гірську місцевість, до міста Юди. І ввійшла вона в дім Захарії і привітала Єлизавету. І сталося, що коли почула Єлизавета привітання Марії, підстрибнуло немовля в її утробі, й Єлизавета сповнилася Святим Духом і вигукнула гучним голосом, промовляючи: «Благословенна ти між жінками і благословенний плід твоєї утроби! І звідки ж мені це, щоби до мене прийшла мати мого Господа? Ось, як тільки голос твого привітання дійшов до моїх вух, підстрибнула у радості дитина в моїй утробі. Блаженна ж та, яка повірила, що звершиться сказане їй Господом!» Слово Господнє.

Мовиться “Вірую”.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Просімо Господа, за заступництвом Пресвятої Діви Марії, про благодаті для нас – Його Церкви:
1. Молімося за святу Церкву, щоб вона проголошенням Божого Слова і уділенням святих таїнств спричинялася до народження Христа в серцях людей.
2. Молімося за народи, які переживають війни та внутрішні, конфлікти, щоб вони хоча б святкові дні змогли прожити у мирі.
3. Молімося за бездомних, котрі як Марія та Йосиф даремно шукають помешкання, щоб під час свят вони знайшли приязний для них дім.
4. Молімося за подружжя, які тимчасово розійшлися, щоб до них повернулися єдність та любов.
5. Молімося за померлих, щоб після трудів земного життя вони осягнули вічне спочивання у Небесному Царстві.
6. Молімося за нас, зібраних у храмі, щоб у нашій парафіяльній спільноті не було нікого, хто б під час свят не прийняв Христа у святому Причасті.

Просимо Тебе, Господи, за заступництвом Марії, Матері Твого Сина: вислухай наші молитви і вчини, щоб усі люди відкрили Ісусові свої помешкання та серця. Котрий з Тобою живе і царює навіки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Господи, нехай той Дух, який своєю силою наповнив лоно Пресвятої Марії, * освя- тить дари, складені на Твоєму вівтарі. Через Христа, Господа нашого.

Префація на Адвент № 2

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Ось Діва зачне і породить Сина, * і назвуть Його ім’ям Еммануїл. (Іс 7, 14)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Всемогутній Боже, ми, споживши завдаток вічного відкуплення, просимо Тебе: † щоб чим ближче надходить день спасенноносної урочистості, * тим ревніше ми чинили поступ у готовності гідно святкувати тайну Різдва Твого Сина. Котрий живе і царює навіки вічні.
Інформаційне повідомлення
Коментувати статті на нашому сайті дозволено лише на протязі 7 днів з моменту публікації.