Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Різдвяні історії від єпископів України. Розповідає єпископ Едуарда Кава

Різдвяні історії від єпископів України. Розповідає єпископ Едуарда Кава

Єпископ Едуард Кава ділиться різдвяними спогадами з дитинства.
Після молитви і вечері ми ходили колядувати. Збиралися групками і влаштовували такі майже перегони – хто швидше добіжить. У найближчому сусідстві католиків було не так і багато, а трохи далі ходити нам батьки не дозволяли, то ми буквально мусили стояти в черзі, щоб заколядувати. Хто прибіг перший, той мав перевагу: співав колядку, яку знав найкраще. А решті доводилося співати вже щось інше, щоб не повторюватися, але якщо добре знаєш слова тільки трьох колядок, то без курйозів не обходиться. Зрештою, як то діти: хтось слова забув, хтось перекрутив – було весело. І стільки в тому було щирої дитячої радості, ентузіазму, що ми запалювали ними й тих людей, яким колядували. Не знаю, чи тепер ще ходять колядники по селах і містах, але варто берегти цей звичай.

Із традиційних різдвяних страв я завжди найбільше любив кутю. Певно, тільки її й любив, бо дитиною  особливим апетитом не вирізнявся – міг наїстися одним виглядом їжі. А от на кутю я чекав, і для мене це було щось особливе. Завжди мучив маму запитаннями, чому вона робить кутю лише раз на рік, чому не можна частіше, і мама казала, що інакше кутя втратить ту свою особливість.

До підготовки до свята долучалися всі, кожен робив, що міг: ми з братом відгортали сніг, прибирали подвір’я, потім вже, коли підросли, додалися інші обов’язки. Але допомагати поставити ялинку, принести з горища коробку з ялинковими прикрасами було приємним обов’язком.

Для мене Різдво – це дуже родинне свято. Спершу ми разом вечеряли, потім ішли на Пастирську Месу, а на саме Різдво до нас сходилися родичі. Ми сиділи за столом і колядували, розмовляли, жартували. Уже коли я став францисканцем, іноді не вдавалося святкувати з близькими чи зі спільнотою братів, і мені цього страшенно бракувало, бо у нас удома постійно було багато людей і неповторна атмосфера.

Єпископ Едуард Кава

Інші різдвяні історії від наших пастирів:
Архієпископ Мечислав Мокшицький
Єпископ Радослав Змітрович
Єпископ Мар’ян Бучек
Єпископ Станіслав Широкорадюк
Єпископ Леон Дубравський