Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Літургія на кожен день, 6 січня, неділя

Літургія на кожен день, 6 січня, неділя

БОГОЯВЛЕННЯ ГОСПОДНЬОГО (біл) Урочистість
Заклик пророка Ісаї: “Устань, засяй!” звернений до кожного християнина і несе в собі зобов’язання прийняти Боже Об’явлення і освітлювати ним всіх занурених у пітьму. Сьогоднішня Урочистість запрошує нас піти, як Мудреці зі Сходу, за зорею і поклонитися Спасителеві. Радісну звістку про зустріч зі Спасителем не залишаймо лише для себе, але несімо її всьому світові, так спраглому миру і добра.


АНТИФОН НА ВХІД
Ось прибув Господь і Володар, * а в Його руці  сила й могутність. (Пор. Мал 3, 1; 1 Хрон 29, 12)

Мовиться “Слава во вишніх”.

КОЛЕКТА
Боже, сьогодні під проводом зірки Ти явив свого Єдинородного Сина язичникам; † вчини милостиво, щоб ми, вже пізнавши Тебе через віру, * були приведені до споглядання віч-на-віч сяйва Твоєї величі. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Іс 60, 1-6
Читання з Книги пророка Ісаї.
Устань, засяй, Єрусалиме! Адже зійшло твоє світло, слава Господня засяяла над тобою! Бо темрява окриває землю, і темнота – народи, а над тобою Господь сяє: слава Його з’явилась над тобою. Народи йдуть до твого світла, царі – до сяйва твого блиску. Поглянь навколо твоїми очима й подивися: усі вони збираються, йдуть до тебе! Сини твої здалека прибувають, дочок твоїх на руках носять. Тоді ти глянеш і засяєш; заб’ється і пошириться в тебе серце, бо скарби моря попливуть до тебе, багатства народів прийдуть до тебе. Безліч верблюдів тебе вкриє, дромадери з Мідіяну та з Ефи. Всі вони з Шеви прийдуть, несучи золото й ладан, звіщаючи славу Господню. Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 72, 1-2. 7-8. 10-11. 12-13
Вклоняться Богу всі земні народи.
Боже, дай свій суд цареві, – *
і синові царя свою справедливість,
щоб він судив у справедливості народ Твій *
і судом – Твоїх убогих.
За його днів процвітатиме справедливість †
і буде щедрота миру, – *
доки не зникне місяць.
І він буде панувати від моря і до моря, *
і від ріки аж до краю світу.
Принесуть дари царі островів і Тарсу, – *
наблизяться з дарами царі Шеви і Сави.
Йому всі царі поклоняться, *
Йому служитимуть усі народи.
Бо він визволить знедоленого, що голосить, – *
убогого, в якого помічника немає.
Він змилосердиться над бідним і вбогим, *
і спасе душі нужденних.

ДРУГЕ ЧИТАННЯ
Еф 3, 2-3а. 5-6
Читання з Послання святого апостола Павла до ефесян.
Брати! Ви, напевно, чули про служіння Божої благодаті, яка дана мені для вас, бо мені через об’явлення відкрита таємниця. В інших поколіннях вона не була виявлена людським синам так, як ось тепер Духом відкрита Його святим апостолам і пророкам, що і язичники є співспадкоємцями, одним тілом і співучасниками обітниці в Ісусі Христі через Євангеліє.  Слово Боже.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Пор. Мт 2, 2
Алілуя, алілуя, алілуя.
Ми побачили Його зорю на сході
і прийшли поклонитися Господу.

ЄВАНГЕЛІЄ
Мт 2, 1-12
† Читання святого Євангелія від Матея.

Коли Ісус народився у Вифлеємі юдейському за днів царя Ірода, то до Єрусалима прийшли зі сходу мудреці, запитуючи: «Де народжений Цар юдейський? Бо ми побачили Його зорю на сході й прийшли поклонитися Йому». Почувши це, цар Ірод стривожився, а з ним і весь Єрусалим; тож зібравши всіх первосвящеників і книжників народу, він випитував у них, де б мав народитися Христос. Вони ж сказали йому: «У Вифлеємі юдейському, бо так написано пророком: “І ти, Вифлеєме, земле Юдина, аж ніяк не менший серед князів Юди, бо з тебе вийде Вождь, який пастиме народ Мій, Ізраїля”». Тоді Ірод, таємно прикликавши мудреців, вивідав у них про час, коли з’явилася зоря, і, пославши їх до Вифлеєма, сказав: «Ідіть і докладно розвідайте про Дитя; коли ж знайдете, сповістіть мене, щоб і я пішов та поклонився Йому». Вислухавши царя, вони пішли; і ось зоря, яку побачили на сході, йшла перед ними, доки не зупинилася над місцем, де було Дитя. Побачивши зорю, вони зраділи дуже великою радістю. І, увійшовши в дім, побачили Дитя з Марією, Його матір’ю. Впавши ниць, вони поклонилися Йому і, відкривши свої скарбниці, піднесли Йому дари – золото, ладан та миро. Та, одержавши уві сні застереження не повертатися до Ірода, вони віддалилися іншою дорогою до своєї країни. Слово Господнє.

Мовиться “Вірую”.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Йдучи до Ісуса з волхвами зі Сходу, представниками язичницьких народів, принесімо Господу наші дари і просімо його за все людство, яке так далеко відійшло від істинного Бога:
1. Складаючи Господу в символі ладану дар нашої віри, молімося за людей, які не знають Бога, щоб вони отримали благодать віри.
2. Складаючи Господу в символі мира дар надії на вічне спасіння, молімося за всіх, хто перебуває в гріхах, щоб вони прийшли до джерела Божого милосердя.
3. Складаючи Господу в символі золота дар нашої любові, молімося за переслідуваних, щоб вони отримали істинний мир і благополуччя.
4. Захоплюючись ревністю мудреців, які здалека прибули поклонитися Ісусу, молімося про нові покликання до місійної праці.
5. Споглядаючи віру волхвів, з упованням молімося за всіх померлих вірних, щоб Господь удостоїв їх вічної слави у Небесному Царстві.
6. Свідомі нашої слабкості та непостійності, молімося, щоб ми могли до кінця життя йти дорогою, що веде до Христа.

Господи Ісусе, Ти з любов’ю прийняв дари волхвів зі Сходу, прийми і наші молитви та вчини, щоб всі народи прийшли до Тебе і принесли Тобі свою віру, надію та любов. Котрий живеш і царюєш навіки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Поглянь милостиво, Господи, на дари своє ї Церкви; † це вже не золото, ладан і миро, але Той, на якого ці дари вказують; * Той, який у цих дарах складається в жертву; Той, якого в цих дарах споживаємо – Ісус Христос. Котрий живе і царює навіки вічні.

Префація на Богоявлення Господнє № 6

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Ми бачили Його зорю на Сході * й прийшли з дарами поклонитись Господу. (Пор. Мт 2, 2)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ

Просимо, Господи: супроводжуй нас завжди і всюди небесним світлом, † щоб ми чистою думкою пізнавали і з належним почуттям приймали тайну, * сопричасниками якої Ти схотів нас вчинити. Через Христа, Господа нашого.