Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Протягом 2018 року загинуло 40 душпастирів

Протягом 2018 року загинуло 40 душпастирів

Протягом 2018 року в світі були вбиті 40 місіонерів (2017 – 23). Переважно це були священики – 35 осіб. Вісім років поспіль першу сходинку цієї сумної статистики посідала Америка, проте 2018 року на перше місце вийшла Африка.
Про це повідомляють Новини з Ватикану.

«Місіонери» – активні учасники євангелізації

Наприкінці кожного року цю інформацію підсумовує агентство «Fides». Уже віддавна перелік враховує не лише людей, які проповідують Христа на так званих місійних теренах; «місіонери» в цьому списку – це всі охрещені, які беруть активну участь у євангелізаційній місії Церкви. А що не завжди йдеться про убивства з ненависті до віри, то агентство воліє не використовувати терміна «мученики».

Сорок убитих душпастирів


Як повідомляє «Fides», протягом 2018 року були вбиті 35 священиків, один семінарист, четверо мирян. В Африці насильницькою смертю загинули 19 священиків, семінарист і мирянка, в Америці були вбиті 12 священиків і троє мирян, три священики загинули в Азії, а один – у Європі.

Як і раніше, цього року чимало з душпастирів загинуло під час жорстоких пограбувань чи стало жертвами бандитів або бойовиків. Багато з них не покинули своїх вірних, перебуваючи поруч із ними й викриваючи несправедливість у ситуаціях, позначених бідністю, соціальними проблемами чи розпалювання фанатизму.