Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Підсумки пленарної асамблеї Папської комісії щодо захисту неповнолітніх

Підсумки пленарної асамблеї Папської комісії щодо захисту неповнолітніх

Від 4 до 7 квітня 2019 року у Ватикані тривала X Звичайна пленарна асамблея Папської комісії щодо захисту неповнолітніх. Ватиканський прес-центр оприлюднив підсумкове комюніке, де ще раз підтверджено слова Папи Франциска: «Найкращий результат і найефективніше розв’язання, яке ми можемо запропонувати постраждалим, людові святої матері Церкви та всьому світові, – це спрямування всіх зусиль на душпастирське й колективне навернення, покору для того, аби вчитися, слухати, підтримувати й захищати найуразливіших».
Про це повідомляють Новини з Ватикану.

Слухати свідчення

Пленарна асамблея розпочалася 4 квітня свідченням африканської жінки, що в дитинстві зазнала сексуального насильства з боку представника духовенства. Її участь у засіданні свідчить про те, що комісія прагне спрямувати зусилля на уважне слухання тих, хто пережив зловживання в Церкві. Виступаючи на відкритті засідання, голова комісії кардинал Шон О’Меллі зазначив, що відгуки про лютневу зустріч, присвячену захистові неповнолітніх у Церкві, вказують на те, що, з одного боку, зростає усвідомлення важливості захисту, а з іншого, у цій сфері потрібно ще багато працювати.

Проекти Папської комісії щодо захисту неповнолітніх

Комісія ініціювала низку проектів, серед яких – запровадження «Віртуальної платформи для допомоги постраждалим», що створює умови для уважного слухання постраждалих; одноденні курси, під час яких міжнародні експерти пояснюють феномен сексуального насильства, аби запобігати йому в майбутньому; створення аудиторського ресурсу, що містить норми щодо захисту неповнолітніх і аналіз моделей, спрямованих на контроль за їхнім запровадженням.

Серед запланованих на цей рік заходів – міжнародний науковий семінар на тему «Конфіденційність і прозорість», що розглядатиме питання карних процедур церковного права, та Симпозіум Латинської Америки, присвячений питанням створення безпечного середовища в Церкві й громадянському суспільстві.
Новини з Ватикану Папа: Боже прощення – це початок нової історії кожного з нас Під час Великого Посту ми покликані визнати себе грішниками та просити Божого прощення. На це звернув увагу Папа Франциск, коментуючи перед молитвою «Ангел Господній» у неділю, 7 квітня 2019 року, євангельську розповідь про те, як фарисеї та книжники привели до Ісуса жінку, впійману на перелюбі, щоб Він її засудив.