Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів України
» » » Папа на завершення року: Цього вечора переважає благодать і почуття вдячності
09:48 Понеділок 0 186
1-01-2018, 09:48

Папа на завершення року: Цього вечора переважає благодать і почуття вдячності

«Сьогодні, складаючи подяку Богові, запрошую вас висловити вдячність усім творцям спільного добра, які люблять своє місто не на словах, а ділами», – цими словами Папа Франциск підсумував проповідь, виголошену під час вечірні в базиліці святого Петра у Ватикані, відслуженої в неділю, 31 грудня 2017 року. Меса завершилася виставленнням Свяих Дарів і подячною піснею «Тебе, Бога, хвалимо» на подяку Всевишньому за проминулий рік.
За повідомленням Радіо Ватикану, Святий Отець, спираючись на уривок із Послання святого Павла до галатів, де читаємо: «Коли настала повнота часу, Бог послав Свого Сина», – зауважив, що це вечірнє богослужіння «дихає повнотою часів». Не тому, що це останній вечір календарного року, але «через те, що віра спонукає нас споглядати та відчути, що Ісус Христос, Слово, Яке стало тілом, надав повноту часові світу та людській історії».

«Першою, Хто досвідчила це відчуття повноти, дарованої присутністю Ісуса, стала саме та “жінка”, від Якої Він “народився”. Мати втіленого Сина, Богородиця. Через Неї, так би мовити, вилилася повнота часу: через Її смиренне та повне віри серце, через Її тіло, повністю пронизане Святим Духом, – сказав Папа. – Від Неї Церква успадкувала й далі успадковує це внутрішнє відчуття повноти, яке живить вдячність як єдину людську відповідь, гідну безмежного Божого дару. Глибока вдячність, яка, народжуючись зі споглядання Дитини, сповитої та покладеної в яслах, поширюється на все й на всіх, на увесь світ».

Саме в цій атмосфері, «створеній Святим Духом», ми складаємо Богові подяку за рік, який добігає до завершення, визнаючи, що «все добро є Його даром». За словами Папи, і час 2017 року, даний нам Богом «цілим і здоровим», ми, люди, зіпсували «ділами смерті, брехнею та несправедливістю». «Війни – очевидний знак цієї абсурдної та рецидивної гордості. Але ним є також усі малі та великі напади на життя, на істину, на братерство, які призводять до різних форм загальнолюдської, суспільної й екологічної деградації. І за все це ми хочемо й мусимо перед Богом, ближніми та створінням узяти на себе відповідальність», – сказав Папа.

Проте він нагадав про найважливішу річ: «Але цього вечора переважає Ісусова благодать та її відбиток у Марії. Переважає, отже, вдячність, яку відчуваю, думаючи про людей, які зі щирим серцем живуть у цьому місті». Понтифік подякував усім, хто щодня «малими, але цінними жестами конкретно спричиняється до добра Рима», а також батькам, учителям і всім вихователям, які «формують дітей і підлітків із почуттям громадянської відповідальності, в дусі етики відповідальності, навчаючи їх почуватися частиною реальності, яка їх оточує, дбати й цікавитися нею».

«Такі особи, хоч і не потрапляють до новин, становлять більшість людей, які мешкають у Римі. Чимало з них перебуває в ситуації економічної скрути, але вони не нарікають, не таять у серці образи та злість, а щодня докладають зусилля для того, щоб виконати свою частку, необхідну, аби справи трохи покращилися», – підсумував Святий Отець, заохотивши до вдячності всім будівникам спільного добра, «які не на словах люблять своє місто».

Після вечірні Папа Франциск вийшов на площу святого Петра, щоб помолитися перед встановленим на ній різдвяним вертепом. По дорозі до вертепу він вітався з численними вірними, які зібралися на площі, зупиняючись, зокрема, біля дітей та благословляючи їх.

За темою:
Папа: Місія родини – творити сприятливі умови для гармонійного зростання дітей
Папа – Італійській асоціації теологів: Богослов’я потрібно вивчати навколішки
Ми – це дарунки для інших. Папська катехиза за 27 грудня 2017 року

Залишити коментар

Клацніть на зображення щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Новини з Ватикану 15:30 Четвер 0 55 Напитися з власної спраги. Четвертий день реколекцій для Папи і Курії Наша убогість – те місце, де Ісус починає діяти; а Божому життю в нас найбільше протиставлена на слабкість, а гордість і враження самодостатності. Потрібно навчитися пити з власної спраги, пов’язуючи її зі стражданнями Христа. Про це розмірковував 21 лютого 2018 року разом із Папою та членами Римської Курії отець Жозе Толентіно де Мендонса.