Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Літургія на кожен день, 22 лютого, субота

Літургія на кожен день, 22 лютого, субота

ПРЕСТОЛУ СВ. АПОСТОЛА ПЕТРА (біл) Свято
Видима будівля Католицької Церкви збудована на скелі, якою є апостол Петро і його наступники. Звернімо увагу, що вибір Петра був результатом не так його власної заслуги чи особистих якостей, як Божої ласки, Божого вибору (“не тіло і кров тобі це відкрили, а Мій Отець Небесний”). Тому й для нас сьогодні єдність з Апостольським Престолом не повинна залежати від нашого особистого ставлення до особи Папи Римського, хоч його особисті якості, зрозуміло, мають неабияке значення для християнського світу. Єдність із ним і молитовна підтримка у його нелегкому служінні є виконанням Божої волі, є єдністю з Тим, кого він представляє.

АНТИФОН НА ВХІД
Ісус промовив до Симона Петра: * “Я молився за тебе, щоб ві  ра твоя не послабла, * а ти колись, навернувшись, утверджуй своїх братів”. (Лк 22, 32)

Мовиться “Слава во вишніх”.

КОЛЕКТА
Всемогутній Боже, просимо Тебе: † вчини, щоб жодне сум’яття не похитнуло нас, * котрих Ти утвердив на скелі апостольської віри. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
1 Пт 5, 1-4
Читання з Першого Послання святого апостола Петра.
Любі! Як співпресвітер і свідок Христових страждань, співучасник слави, що має відкритися, я прошу пресвітерів, які є між вами: пасітьте Боже стадо, що є у вас; наглядайте не з примусу, а добровільно, по-Божому; не задля ненаситної жадоби користі, а з ревності; не як ті, хто панує над спадком, але як ті, хто сам є прикладом для стада; і коли з’явиться Архіпастир, одержите нев’янучий вінець слави. Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ  ПСАЛОМ
Пс 23, 1-3а. 3бв-4аб. 4вг-5аб. 5вг-6
Господь – мій пастир, всього маю вдосталь.
Господь – мій пастир. Я не матиму недостатку. *
На зелених лугах Він дасть мені відпочити,
біля тихих вод піклуватиметься про мене; *
мою душу Він обновляє,
Веде мене стежками правди *
ради свого Імені.
Коли я піду навіть долиною смертної тіні, *
не злякаюся зла, бо Ти зі мною.
Твій жезл і Твій посох – *
вони втішатимуть мене.
Ти готуєш переді мною трапезу *
в присутності тих, які мене тривожать.
Ти намастив мою голову олією, *
моя чаша переливається.
Отож, добро і милосердя супроводжуватимуть мене †
в усі дні мого життя, *
і я поселюся в Господньому домі на довгі дні.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Мт 16, 18
Алілуя, алілуя, алілуя.
Ти є Петро; і на цій скелі Я збудую свою Церкву,
і брами аду не переможуть її.

ЄВАНГЕЛІЄ
Мт 16, 13-19
† Читання святого Євангелія від Матея
Того часу, прийшовши в околиці Кесарії Филипової, Ісус звернувся до своїх учнів, запитуючи: «За кого люди вважають Сина Людського?» Вони відповіли: «Одні – за Йоана Хрестителя, другі – за Іллю, інші – за Єремію або за одного з пророків». Каже їм Ісус: «А ви Мене за кого вважаєте?» У відповідь Симон-Петро промовив: «Ти є Христос, Син Бога живого!» А Ісус відповів йому і сказав: «Блаженний ти, Симоне, сину Йонин, бо не тіло і кров тобі це відкрили, а Мій Отець Небесний. І Я тобі кажу, що ти є Петро; і на цій скелі Я збудую свою Церкву, і брами аду не переможуть її. Я дам тобі ключі Царства Небесного: і те, що ти зв’яжеш на землі, буде зв’язане на небесах; і те, що ти розв’яжеш на землі, буде розв’язане на небесах». Слово Господнє.


МОЛИТВА ВІРНИХ
Молячись за Святішого Отця, наступника святого апостола Петра, за єдність Церков та всіх віруючих, вознесімо до Господа наші щирі прохання:
1. Отче, Ти послав свого Сина у світ проповідувати Благу Вість про спасіння; зміцнюй Папу у його євангельській праці.
2. Отче, Ти прагнув, щоб діло Ісуса продовжували Його учні та Апостоли; оточуй опікою всіх єпископів та священиків.
3. Отче, Ти вчинив свого Сина Царем над царями; зішли усім керівникам держав дар розсудливості та справедливості.
4. Отче, Ти не бажаєш смерті грішника; даруй благодать навернення всім, хто не дотримується Господніх заповідей, і допоможи їм повернутися на дорогу спасіння.
5. Отче, Ти прагнеш, щоб усі прийшли до Тебе; даруй прощення гріхів померлим і наділи їх повнотою плодів спасіння.
6. Отче, Ти судитимеш живих і мертвих; не позбавляй нас ніколи своєї опіки і підтримуй нас у боротьбі зі спокусами та гріхами.
Боже, Ти неустанно керуєш своєю Церквою; вислухай наші смиренні прохання і прийди нам на допомогу. Через Христа, Господа нашого.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Просимо, Господи, прийми милостиво молитви і дари Твоєї Церкви, † і нехай через святого пастиря Петра, завдяки повчанню якого зберегла цілісність віри, * вона осягне вічну спадщину. Через Христа, Господа нашого.

Префація про святих апостолів № 32

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Петро промовив до Ісуса: * “Ти – Христос, Бога живого Син”. * У відповідь Ісус сказав: * “Ти – Петро, скеля, і Я на цій скелі збудую Мою Церкву”. (Мт 16, 16. 18)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Боже, Ти у свято святого апостола Петра поживив нас причастям Христового Тіла і Крові; † вчини, просимо, щоб це спасенне поєднання * стало для нас таїнством єдності та миру. Через Христа, Господа нашого.
Інформаційне повідомлення
Коментувати статті на нашому сайті дозволено лише на протязі 7 днів з моменту публікації.