Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Попільна Середа: як постити, чи обов'язково бути на Месі?

Попільна Середа: як постити, чи обов'язково бути на Месі?

17 лютого, у Попільну Середу, Церква розпочинає період Великого Посту. Цей день позначений суворим постом та спеціальним обрядом посипання попелом. Чи є обов'язок цього дня бути на Святій Месі?  
Чи обов'язково йти на Святу Месу?

Під час Літургії у Попільну Середу на знак покути голови посипають попелом. Оскільки багато вірян цього дня приходять до храму, то може виникати запитання: чи маємо обов'язок цього дня йти до храму? У Попільну Середу участь у Святій Месі не обов'язкова. Однак було би добре розпочати Великий Піст участю у богослужінні. 

Як виглядає суворий піст цього дня? 
 
Суворий піст полягає на утриманні від споживання м'яса та обмеженні кількості їжі. Такий піст обов'язковий для вірян від 18 до 60 року життя (хворі та особи літнього віку не мають обов'язку постити). Щодо кількості їжі, то можемо один раз поїсти досита, а два рази перекусити.   

Щодо підлітків від 14 років, то обов'язковий піст полягає у відмові від споживання м'ясних страв. 


Зображення: iStock
 

Катехетика Як зарадити собі із сумнівами, готуючись до сповіді? Перший сумнів, який закрадається при підготовці до сповіді, є: а було це, власне, чи ні. Особливо часто таке трапляється, коли сповідаємось із довгого проміжку часу. Нерідко ті, які сповідаються, легковажать цими сумнівами. думаючи: якщо не певний щодо ситуації, то про неї не говоритиму. А потім  починається тривога: а чи була сповідь доброю? В такому випадку краще розповісти сповідникові про те, що турбує. Хоч би для того, щоби потім бути спокійним і не звинувачувати себе у затаєнні гріха. 
Інформаційне повідомлення
Коментувати статті на нашому сайті дозволено лише на протязі 7 днів з моменту публікації.