Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Комісія у справах Літургії про Великий Тиждень 2021

Комісія у справах Літургії про Великий Тиждень 2021

Роз'яснення Комісії у справах Літургії при Конференції Римсько-Католицьких Єпископів України щодо проведення літургій Великого Тижня у 2021 році. 
Преподобні Отці!

Конгрегація Божественного Культу і Дисципліни Таїнств направила ноту № 96/21 від 17 лютого 2021 року до всіх єпископів та конференцій єпископів щодо звершення літургій Великого Тижня 2021 року. 

Зважаючи на те, що у світі продовжуються заходи, пов`язані з пандемією COVID-19, звершення літургій зазнає відповідних змін: “Задумані для звичайних часів, норми та приписи, що знаходяться у літургійних книгах, не застосовуються у всій повноті у виняткових моментах кризи, як тепер”. Однак звершення Літургії продовжується і пастирі Церкві мають задбати про те, щоб навіть у таких виняткових ситуаціях Божий народ міг скористатися з Божої благодаті на користь своєї душі, дотримуючись відповідних норм для збереження здоров`я — власного та інших.

Нота пригадує Декрет цієї ж Конгрегації, виданий 25 березня 2020 року (№ 154/20), у якому були представлені вказівки щодо відзначення Великого Тижня. Цей Декрет діє і цього року.

На цій підставі, беручи до уваги рішення державної влади України, рекомендуємо:

- кількість учасників обрядів Великого Тижня має узгоджуватися з відповідними постановами державної влади, для уникнення скупчення людей;

- храми мають бути достосованими до дотримання норм соціальної дистанції та забезпечені засобами особистої гігієни для вірних;

- у всіх літургіях належить звернути увагу на деякі жести, щоб у всьому були виконані санітарні вимоги, як, наприклад, знак миру чи уділення Причастя;

- Вербна (Пальмова) Неділя: всі обряди бажано виконати всередині храму. У парафіяльних храмах і каплицях слід використати третю форму спомину в`їзду Христа в Єрусалим, що передбачає звичайний вхід священика. В кафедральних храмах можна використати другу форму процесії.

- Меса Мира, відповідно до обставин, може бути перенесена за розсудом єпископа з Великого Четверга на іншу дату; на ній має бути присутнє значне представництво кліру, богопосвячених осіб та мирян;

- Великий Четвер, Меса Господньої Вечері: пропускається обряд омивання ніг, який вже сам по собі є довільний; на завершення Меси пропускається процесія, а Пресвяті Дари зберігаються в дарохранительниці. У цей день, як вийняток, пресвітери можуть у відповідному місці звершувати Месу без участі людей.

- Велика П`ятниця: до Молитви вірних треба додати особливий заклик у час пандемії (див. нижче); жест поклоніння хресту через поцілунок може виконати лише священик;

- Пасхальна Вігілія: третю частину Пасхальної Вігілії (літургію Хрещення) можна обмежити лише самим обрядом відновленням хрестильних обітниць (без освячення води і покроплення вірних).

Звершення обрядів Великого Тижня можна транслювати наживо через засоби комунікації. Належить заохотити вірних, які з різних причин не зможуть взяти участь у цих обрядах у своїх парафіяльних храмах, долучатися передусім до дієцезіальних трансляцій на знак єдності з єпископом і дієцезією.

У Ноті Конгрегації заохочується до підготовки відповідних посібників для сімейної та особистої молитви, використовуючи деякі частини Літургії Годин.

Додатковий заклик молитви вірних у велику п’ятницю:

IX б За всіх, хто страждає у часі епідемії

Молімося за всіх, хто потерпає від наслідків нинішньої епідемії, * щоб наш Бог і Господь подарував здоров’я хворим, * силу тим, хто їх лікує, * розраду сім’ям у жалобі * і повноту відкуплення всім жертвам, що померли.

Молитва у тиші. Потім священик мовить:
Всемогутній, вічний Боже, найнадійніший захисте людської слабкості, споглянь милостиво на рани всіх своїх дітей, які потерпають від нинішньої епідемії, і своєю благодаттю полегши страждання хворим, дай сили тим, хто їх лікує, вічне спочивання померлим, і вчини, просимо, щоби впродовж усього часу тривання епідемії всі ми змогли отримувати втіху і милосердя. Через Христа, Господа нашого.

Літургійна Комісія
Конференції Єпископів
Римсько-Католицької Церкви в Україні

24 лютого 2021 року
N. 8/2021


Джерело: Комісія у справах Літургії
Офіційні документи України Єпископ Леон Дубравський про реалізацію синодального шляху на дієцезіальному рівні В неділю 17 жовтня в усіх дієцезіях розпочався Синод єпископів. Публікуємо лист ординарія Кам’янець-Подільської дієцезії єпископа Леона Дубравського з цієї нагоди.
Інформаційне повідомлення
Коментувати статті на нашому сайті дозволено лише на протязі 7 днів з моменту публікації.