Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Святий Йосиф від «Божого апетиту»

Святий Йосиф від «Божого апетиту»

Шостий день Великої новенни перед урочистістю св. Йосифа. Пізнаємо святого Опікуна, якого можна наслідувати разом із цитатами зі Святого Письма та з творів Ліни Костенко.
«Хто має право нам, людям, визначати мінімум?! Ті, що собі призначили максимум?». (Ліна Костенко)

Незалежність молодого Йосифа вражає хіба кожного читача Біблії, у якого є хоча б трішки емпатії, або чуйності. Йосиф не розпитував Божого ангела про всі подробиці, які б стосувалися майбутньої місії Ісуса; не намагався побачити у зірці трьох царів дороговказ для своєї мандрівки; ба більше, він не дозволив, аби Ірод розв’язував питання життя і смерті його найближчих. Обручник Марії не допустив нав’язування якихось принципів або знаків, якими керувалися інші люди.

Ця Божа незалежність Йосифа помітна вже з самого початку його біблійної історії. «Прокинувшись від сну, Йосиф зробив так, як звелів йому ангел Господній» (Мт 1, 24). Він швидко зрозумів, що для того щоб виконати місію, яку доручив йому сам Бог, він має навчитися часто закривати вуха на те, що говоритимуть інші і слухати, передусім, власне серце. Чи ж не сам Бог визначає кожному з нас той максимум, до якого маємо прагнути? – Максимум нашої віри та любові, відваги чи справедливості. Бо не можновладці цього світу приймали рішення, що мало б з'явитися «на тарілці історії» св. Йосифа. Саме максимум, який приготував йому Бог, ось що, насправді, «викликало апетит» у святого Йосифа. Тому то, ця Божа незалежність молодого Йосифа так вражає.

Дивлячись на приклад св. Йосифа, запитай себе, чи вмієш слухати власного серця? Можливо ти постійно живеш під поглядом інших людей? А може часто поводишся у такий спосіб, щоб не втратити доброго імені в очах інших? Чи ціль твого життя, до якої зараз так старанно прямуєш, насправді є тією ціллю, про яку тобі говорить внутрішній Божий голос?

Св. Йосифе від «Божого апетиту», молись за нас, які так часто керуємося тим, що скажуть інші люди, забуваючи про той максимум, до якого невпинно Святий Дух спонукає нашу душу. Навчи нас ставити собі високу планку у житті. Амінь.

Отець Юзеф Кухарчик OCD

Зображення: Catholink



Попередні дні новенни: 

День 1 - Св. Йосиф від колючої троянди
День 2 - Св. Йосиф від мудрого мовчання
День 3 - Св. Йосиф від серця готового боротися
День 4 - Св. Йосиф від пари горлиць
День 5 - Св. Йосиф від любові, яка не розуміє
Інформаційне повідомлення
Коментувати статті на нашому сайті дозволено лише на протязі 7 днів з моменту публікації.