Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Коментар до Євангелія. Відкрити сенс пустелі

Коментар до Євангелія. Відкрити сенс пустелі

Через коментар до рядків сьогоднішнього Євангелія можемо побачити, чим для нашого духовного життя може бути переживання пустелі та яким чином Бог перемінює нас через такий досвід. 
Читання святого Євангелія від Марка (1,12-15)

Того часу Дух швидко вивів Ісуса в пустелю. І був Він у пустелі сорок днів, спокушуваний сатаною; і перебував серед звірів, і ангели служили Йому.
А після того, як був виданий Йоан, Ісус прийшов до Галілеї і проповідував Боже Євангеліє. Він казав: “Сповнився час, і наблизилося Царство Боже. Покайтеся і віруйте в Євангеліє!”

Разом із цією першою неділею Великого Посту Євангеліє знову запрошує нас увійти до пустелі. Читаємо, що зараз же після хрещення в Йордані, Дух виводить Ісуса в пустелю. Перш, ніж почати виголошувати Царство Боже, Ісус переживає досвід пустелі. Він не розпочинає свою місію з нуля, а виголошує нове життя після тривалого перебування в пустелі, після досвідчення Бога, після досвідчення реальності людського існування – сповненого прикростей, спокус, самотності – у світлі Духа.

На відміну від текстів Матея і Луки, Євангеліє від Марка є дуже лаконічним і не розповідає багато про спокуси Ісуса в пустелі: все, що там відбувається, міститься в двох рядках. Марк зазначає, що Ісус, якого Дух повів у пустелю, залишається там протягом сорока днів, "спокушуваний сатаною". Пустеля – це місце, яке символізує наше існування, наш стан людей  - це місце тіней, спокус, місце щоденного двобою між Богом і сатаною. Ісус входить у пустелю нашого існування, аби наповнити його сенсом, аби показати нам шлях до нового життя, до життя в єдності/гармонії з Богом Творцем. Дійсно, згадка про дикіх звірів та ангелів, які служать, нагадують про Едем, коли створіння перебувало в гармонії з Творцем, і коли людина ще не піддалася першій спокусі.

Ісус перебуває в пустелі сорок днів, – зазначає Марк. Це уточнення тут також набуває символічного значення. Сорок днів і ночей, які Ісус проводить у пустелі, нагадують про тривалість потопу. Як в Першому читанні веселка стає символом нового заповіту з Богом, так і в сьогоднішньому Євангелії Ісус наповнює своїм світлом пустелю нашого існування. Освітлює і, перемагаючи спокуси сил зла, змінює нашу пустелю, надає їй сенсу; показує нам, як одержати перемогу над нашими спокусами, як зробити правильний вибір – маємо дозволити Святому Духові нас провадити. 

Ісус, перемігши в пустелі, тепер виголошує добру новину: "Сповнився час, і наблизилося Царство Боже!". Долучитися до Царства може кожен, за умови, що увірує всім своїм життям у цю добру новину і перемінить його згідно слів "Покайтеся і віруйте в Євангеліє!"

Питання:

Господь Ісус приходить до нашої пустелі, щоб підтримати нас у нашій боротьбі із силами зла. Чи я приймаю Його допомогу? Чи я Йому вдячний за неї?
Що означає для мене дозволити Святому Духові провадити мене?

Ірина Кладій

Зображення: CCC
Інформаційне повідомлення
Коментувати статті на нашому сайті дозволено лише на протязі 7 днів з моменту публікації.