Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Єпископ Віталій Кривицький: «Молодь потрібно вчити створювати сім'ю»
Інтерв'ю 1 832 0

Єпископ Віталій Кривицький: «Молодь потрібно вчити створювати сім'ю»

11 лютого відбулась зустріч Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій з Міністром освіти і науки України. Свою думку з приводу співпраці церковних спільнот та держави у галузі освіти висловив єпископ Віталій Кривицький SDB, який при Конференції єпископату України відповідає за церковно-державні відносини.   
«Дуже дякую усім за зустріч та обмін думками. Вважаю, що ми можемо бути добрими партнерами, адже кожна релігійна організація має свій досвід й свою історію. З деякими питаннями, з якими сьогодні зустрічається суспільство, ми вже не раз стикалися. Згадати наприклад XVI ст., Рене Декарт став батьком підважування будь-якої істини, хоча сам став проблемою для освіти і науки. Так, з цього духу народилася й Французька революція, яка говорила про єдність, свободу і терор. Сьогодні «збираємо такі ж самі плоди». Дуже часто молоді люди, закінчуючи школу й вищі навчальні заклади, стикаються з наступною проблемою – є освіченими, але не можуть визначитись у своєму житті, у подальшому покликанні. Вони створюють сім’ї, народжують та виховують дітей у невизначеності. Падіння Рядянського Союзу ще більше додало цієї невизначеності у завтрашньому дні. Нам треба опиратися на речі, які мають тисячолітню історію. Вони є перевіреними. Саме на них будувалися різні суспільства і родини.

В сучасній освітній системі, в школах, якщо людина хоче розуміти і знати будь-яку із іноземних мов, вона буде їх вивчати. Можливо, людині потрібно мати навички як користуватиметься комп’ютером, вона теж цього вчитиметься. А скільки часу присвячується навчанню, щоб закласти основу суспільства – сім’ю? Чи, насправді, ці особи будуть фахівцями у створенні здорової сім'ї? На сході України кількість розлучень сягає понад 85%. Молодь потрібно вчити створювати сім'ю. Зі своєї сторони, як релігійні громади, ми готові допомогти. І ми це робимо. Але багато людей, наприклад, атеїстів або агностиків, не належать до наших спільнот, а родини все одно створюють.

Ми молимося, щоби Міністерство освіти і науки зробило свій висновок і не боялося робити рішучі кроки, які будуть поважати особу, людей, освіту, базис, та з іншої сторони не зашкодять майбутньому нашої держави».

Нагадуємо, співпраця Міністерства освіти і науки України та Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій, була започаткована ще у 2008 році. Зокрема, з того часу при МОН функціонує спеціальна Громадська рада по співпраці з церквами і релігійними організаціями, яка серед іншого доклала багато зусиль для державного визнання богослов’я як галузі знань та можливості державної акредитації духовних навчальних закладів, як це має місце в інших країнах Європи вже сотні років.
Інформаційне повідомлення
Коментувати статті на нашому сайті дозволено лише на протязі 7 днів з моменту публікації.