Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » «Отче наш» – це спільна спадщина всіх охрещених. Слово Папи Франциска на загальній аудієнції 5 червня 2019 року

«Отче наш» – це спільна спадщина всіх охрещених. Слово Папи Франциска на загальній аудієнції 5 червня 2019 року

Про апостольську подорож до Румунії
Дорогі брати і сестри, доброго дня!

Минулими вихідними я побував із апостольським візитом у Румунії на запрошення Президента і Прем’єр-міністра країни. Дуже дякую їм, іншим представникам цивільної та церковної влади й усім, хто доклав зусиль, аби ця подорож відбулася. А насамперед дякую Богові, Який дозволив наступникові Петра ще раз побувати в цій країні через двадцять років після візиту святого Йоана Павла ІІ.

Як було коротко сказано про мету подорожі в її девізі, я мав намір «іти разом». І для мене стало радістю, що вдалося це зробити не відсторонено й не стоячи понад людьми, а йдучи серед румунського народу як паломник на його землі.

На різних зустрічах підкреслювали цінність і потребу йти разом – як для християн, коли йдеться про віру й милосердя, так і для громадян, коли йдеться про громадянські обов’язки.

Як християни, ми маємо благодать жити в час братніх стосунків між різними Церквами. У Румунії більшість вірних належить до Православної Церкви; нині її очолює Патріарх Данило, якому я шлю братські та вдячні побажання. Католицька спільнота, як «грецька», так і «латинська», жива й активна. Єдність, хоча й не повна, між усіма християнами спирається на одне хрещення й позначена кров’ю та стражданнями, яких їм довелося разом зазнати протягом темних часів переслідування, особливо в минулому столітті під гнітом атеїстичного режиму. Румунія має ще й лютеранську спільноту, яка також сповідує віру в Ісуса Христа і підтримує хороші стосунки з православними й католиками.

Під час дуже щирої зустрічі з Патріархом і Священним Синодом Румунської Православної Церкви я потвердив прагнення Католицької Церкви разом іти до примирення пам’яті й до повнішої єдності, якої румунський народ пророчо вимагав під час візиту Йоана Павла II. Цей важливий екуменічний вимір подорожі завершився урочистою молитвою «Отче наш», що пролунала в новому величному православному соборі в Бухаресті. Символічне значення цього вкрай потужне, адже «Отче наш» – це виняткова християнська молитва, спільна спадщина всіх охрещених. Ніхто не може сказати «Отче мій» і «Отче ваш»; ні, «Отче наш» – це спільна спадщина всіх охрещених. Ми показали, що єдність не скасовує законного різноманіття. Нехай Святий Дух провадить нас, даючи змогу дедалі повніше жити братерством дітей Божих.

А з католицькою спільнотою ми відслужили три Меси. Першу – в бухарестському соборі 31 травня, у свято Відвідин Пресвятої Діви Марії – ікони Церкви на шляху віри й милосердя. Друга Літургія зібрала численних паломників у санктуарії Шумулеу-Чук, куди віряни різних мов, культур і традицій приходять до Пресвятої Богородиці. Третьою була Євхаристія у Блажі, центрі Греко-Католицької Церкви в Румунії, із беатифікацією семи греко-католицьких єпископів-мучеників, які стали свідками свободи й милосердя, що походять із Євангелія. Один із нових блаженних, Юліу Хоссу, під час ув’язнення писав: «Бог послав нас у цю темряву страждання, щоб ми здобули прощення й молилися за навернення всіх». Зважаючи на страшні тортури, яких зазнали мученики, ці слова – справжнє свідчення милосердя.

Особливо насиченою та святковою була зустріч із молоддю й сім’ями, яка відбулась у стародавньому місті Ясси, важливому культурному центрі, перехресті між Заходом і Сходом. Це місце пропонує всім відкрити шляхи, якими можна йти разом у багатстві розмаїття, у свободі, що не вимагає відрубати коріння, а творчо кличе вас. Зустріч теж мала марійний характер, і на її завершення ми доручили молодь і сім’ї опіці Пресвятої Богородиці.

Останньою зупинкою візиту стали відвідини ромської спільноти Блажа. У цьому місті мешкає багато ромів, і я хотів привітатися з ними й оновити заклик опиратися будь-якій дискримінації й поважати людей будь-якої етнічної належності, мови та релігії.

Дорогі брати і сестри, подякуймо Богові за цю апостольську подорож і просімо Його через заступництво Пресвятої Діви Марії, аби цей візит дав багато плодів Румунії й Церкві на цих землях.

Франциск, Папа
Ватикан, площа святого Петра
5 червня 2019

Переклад КМЦ за vatican.va