Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Літургія на кожний день. 18 листопада, субота

Літургія на кожний день. 18 листопада, субота

СВ. ЄЛИЗАВЕТИ УГОРСЬКОЇ, МОНАХИНІ
(біл) Обов’язковий спомин

Ми настільки переймаємось повсякденним життям, що часто не маємо часу думати про спасіння нашої душі. Ми хотіли б добре приготуватися навіть до кінця світу, і ставимось до цього по-людськи. Нам здається, що ми повинні подбати про речі матеріальні. Нам не спадає на думку, що в день приходу Христа не буде мати значення, чим володієш. Залишається тільки довіритися Його безмежній любові.

Св. Єлизавета, дочка короля Угорщини, в 14 років вийшла заміж за ландграфа Тюрінгії Людовика IV. У подружжя народилося троє дітей. Незабаром, під час хрестового походу, помер її чоловік. Єлизавета, залишивши Варт- бург, оселилася в Марбурзі, де заснувала лікарню. У 1228 році, під впливом духовного керівника, склала обіт відречення від світу і вступила до третього ордену св. Франциска. Останні роки життя провела у радикальному відреченні й убогості, віддаючись служінню хворим і бідним. Померла від виснаження 17 листопада 1231 року. Через 4 роки після смерті була канонізована Папою Григорієм ІХ. Є покровителькою третього ордену св. Франциска. Від її імені взяли назву декілька жіночих конгрегацій.

АНТИФОН НА ВХІД

Він розсипає, роздає убогим; * правда його триватиме повіки * ріг його підійметься у славі. (Пс 112, 9)

КОЛЕКТА

Боже, завдяки Твої й благодаті свята Єлизавета бачила й вшановувала Христа в убогих; † за її заступ- ництвом дай нам духа любові, * щоб ми ві рно служили Тобі  в знедолених та стражденних. Через Господа на- шого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на віки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ Мудр 13, 1-9

Читання з Книги Мудрості
Справді нерозумні з природи всі ті люди, які не пізнали Бога, які через видимі блага не здолали пізнати Сущого, і, розважаючи над творами, не дійшли до впізнання Майстра, – лише вогонь або вітер, або пливке повітря, або зоряне склепіння, або бистру воду, або світила небесні вважали за богів, правителів світу. А якщо, красою їхньою захоплені, вони взяли їх за богів, то нехай знають, наскільки їхній Володар кращий, бо сам Творець краси творив їх. Якщо ж сила та потуга здивувала їх, нехай з того збагнуть, наскільки могутніший Той, хто витворив їх. Бо з величі та краси створінь по аналогії можна дійти до пізнання їхнього Творця. Однак, вони лиш на легкий заслужили докір: можливо бо, що вони блудять, шукаючи Бога й бажаючи Його знайти; бо живучи посеред Його творів, досліджують їх пильно і стають полоненими від їхнього вигляду, бо ж те, що вони бачать, – гарне. Але й вони не є виправдані, бо якщо вони змогли стільки знати, щоб спромогтись досліджувати світ, то чому раніше не знайшли Володаря його? Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ Пс 19, 2-3. 4-5

Небо звіщає про Господню славу.


Небеса розповідають про Божу славу, *
а небозвід сповіщає про Його рук творіння.
Передає вістку день дневі, *
а ніч ночі знання сповіщає.

Небо звіщає про Господню славу.

Немає мови, слів немає, *
де би не чулися голоси їхні.
По всій землі пішло їхнє відлуння, *
і їхні слова – до кінців світу!

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ Пор. Лк 21, 28

Алілуя, алілуя, алілуя.
Ви­простайтеся і підійміть свої голо­ви,
бо наближається викуплення ваше.

ЄВАНГЕЛІЄ Лк 17, 26-37

† Читання святого Євангелія від Луки
Того часу Ісус сказав своїм учням: «Як було за днів Ноя, так буде і за днів Сина Людського: їли, пили, женилися, виходили заміж – до дня, коли увійшов Ной до ковчега; і настав потоп, і вигубив усіх. Так само, як було за днів Лота: їли, пили, купували, продавали, садили, будували, а того дня, коли Лот вийшов із Содома, вогонь і сірка впали з неба і вигубили всіх. Так буде в день, коли з’явиться Син Людський. Того дня, хто буде на даху, а речі його в домі, хай не сходить взяти їх, а хто на полі, також хай не по­вертається назад. Згадайте дружину Лота. Хто лише прагнутиме душу свою зберегти, він погубить її, а хто погубить, той оживить її. Кажу вам: тієї ночі будуть двоє на одному ліжку, – одного візь­муть, а другого залишать; будуть дві разом молоти, – одну візьмуть, а другу залишать». І кажуть Йому у відповідь: «Де, Господи?»  А Він відповів їм: «Де труп, там зберуться і орли». Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ

Сьогодні Церква згадує святу Єлизавету Угорську, короле­ву, яка, хоч і була земною володаркою, зреклася багатств і слу­жила хворим та вбогим; молімося до Господа за її заступництвом:

1. Молімося за Святішого Отця, щоб Господь благословив кожне його починання заради блага святої Церкви.
2. Молімося за керівників нашої держави, щоб вони дбали про бідних та хворих і допомагали їм.
3. Молімося за студентів, щоб здобування знань поєднували з моральним та людським дозріванням.
4. Молімося за хворих і стражденних, щоб Господь дарував їм розраду і благословив їх.
5. Молімося за померлих наших братів та сестер, щоб Го­сподь дав їм вічне спочивання.
6. Молімося за нас самих, щоб ми вміли зрікатися власних прагнень і служили ближньому усіма своїми силами.

Господи, Ти у святій Єлизаветі дав нам приклад великої са­мопожертви; допоможи нам так само віддано служити Тобі та нашим ближнім. Через Христа, Господа нашого.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ

Прийми, Господи, дари Твого народу † і вчини, щоб ми, котрі споминаємо діло безмежної любові Твого Сина, * за прикладом святої Єлизавети зміцнювалися в любові до Тебе і ближнього. Через Христа, Господа нашого.

ПРЕФАЦІЯПРОСВЯТИХ

Воістину, достойне це і праведне, слушне та спасенне, * щоб ми завжди та всюди складали подяку Тобі, * святий Отче, Всемогутній вічний Боже, * через Ісуса Христа, Господа нашого. Через прекрасне свідоцтво життя Твоїх Святих * Ти обдаровуєш свою Церкву новою силою * і даєш нам докази своєї любові. * Приклад Святих нас спонукає, * а їхня братня молитва нам допомагає, * щоб ми осягнули повне спасіння. Тому і ми, Господи, з усіма Ангелами та Святими * прослав­ляємо Тебе, з радістю взиваючи: Свят, Свят, Свят...

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ

Ніхто не має більшої любові, * ніж той, хто за своїх друзів життя своє віддає. (Пор. Йн 15, 13)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ

Поживлені священними тайнами, просимо Тебе, Господи: † дай нам наслі дувати приклад свято ї Єлизавети, котра з невичерпною ревністю Тебе шанувала * і з великою любов’ю служила Твоєму народові. Через Христа, Господа нашого.