Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Чи допоможе молитва прийняти правильне рішення?

Чи допоможе молитва прийняти правильне рішення?

Ісус молився перед тим, як прийняти важливі рішення. Перш ніж обрати дванадцять апостолів, наприклад, Він провів у молитві всю ніч (Лк 6, 12-13). У цьому, як і в усьому іншому, Ісус є для нас прикладом.

Щоби довідатися, чого від нас хоче Господь, нам треба навчитися дізнаватися, як Він із нами розмовляє. Незважаючи на те, що молитва не схожа на бесіду, Бог дійсно розмовляє з нами під час молитви. Але Він промовляє глибоко всередині. Він розмовляє з нами у глибині наших сердець. Таким чином, Він допомагає нам приймати правильні рішення.

Навчитися слухати

Щоби навчитися слухати Бога, необхідно навчитися прислухатися до наших найглибших бажань. Те, про що тебе просить Бог, може приховуватися у твоїх найпотаємніших прагненнях. Складність полягає в тому, що часто ми маємо занадто багато різноманітних бажань. Але не все, чого ми бажаємо, однаково важливе для нас. Спекотного дня тобі може дійсно кортіти морозива. Однак ти можеш вирішити не їсти його, тому що бажання схуднути для тебе ще важливіше. Усе у житті відбувається за цим прикладом. Кожен вибір означає відмову від чогось іншого. Наприклад, ти можеш хотіти мати дітей, але у глибині душі відчувати, що не хочеш одружуватися, а бажаєш повністю присвятити своє життя Богові як священик чи монахиня.

Розпізнання

Дурити себе дуже легко. Ми часто обираємо поверхневе бажання замість того, що може дати нам найбільше щастя. А саме в останньому і приховується Божа воля. Ось чому так важливо навчитися розрізняти всі різноманітні бажання, які можуть у тебе виникати.

Для цього нам потрібне розпізнання, тобто здатність розрізняти, які бажання походять від Святого Духа, а які – ні. Що підходить для мене найкраще? Як я можу насправді бути самим собою? Тільки прислухаючись та виконуючи волю Бога, ми можемо стати насправді щасливими. Одним зі способів, що може допомогти тобі почути Божий голос і не концентруватися виключно на своїх власних думках, є молитва віршами з Біблії.

Допомога з розпізнанням

Самотужки ти не зможеш розпізнати свого покликання, свого особливого призначення від Бога. Аби розрізнити свої поверхневі, несерйозні бажання та найглибші бажання, тобі знадобиться Божа допомога. Саме тому так важливо вибудовувати свої стосунки з Ним, навчаючись правильно молитися. Також мудрим кроком було би поділитися своїми думками зі священиком або іншою мудрою людиною, якій ти довіряєш. Духовний наставник може допомогти тобі стати на правильний шлях та побачити всю картину, а не окремі фрагменти. Загубитися в цій метушні сьогодення дуже просто, як і під впливом швидкоплинних емоцій!

Коли ти зрозумієш, у чому полягає твоє покликання, то відчуєш справжнє задоволення. Навіть якщо дещо залишиться не зовсім зрозумілим або якщо твій вибір означає щось ризиковане і складне, глибоко всередині ти відчуєш, що чиниш правильно. Це почуття внутрішнього спокою – саме те, чого всім нам бажає Бог. Ісус каже нам те саме, що сказав своїм переляканим учням після свого Воскресіння: «Мир вам» (Йн 20,19).

Я постійно відволікаюся!

Усі, хто намагався молитися, знають, як важко буває цілковито зосередитися на Богові. У голові з’являються найрізноманітніші думки, і ти постійно на них відволікаєшся. Ти починаєш зі щирим бажанням присвятити свій час молитві до Бога, але твої думки блукають десь-інде.

Не варто цим перейматися. Навпаки, якщо ти почнеш хвилюватися, то ще менше думатимеш про Бога! Якщо під час молитви ти помітиш, що відволікаєшся, просто знову зосередься на Богові. Він – єдиний, хто має значення: усі твої думки й бажання в цей момент абсолютно неважливі.

Під час молитви ти перебуваєш із Богом: кращого місця просто не існує! Якщо, наприклад, ти несподівано пригадаєш, що тобі щось треба зробити, то повір: Бог про це теж знає, тож зберігай спокій. Якщо це дуже важливо, ти пригадаєш про це й після молитви. Тому, коли таке відбувається, зосередься думками на Богові і продовжуй молитися.

О. Мішель Ремері, Твіти з Богом 
Інформаційне повідомлення
Коментувати статті на нашому сайті дозволено лише на протязі 7 днів з моменту публікації.