Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Літургія на кожний день. 17 листопада, п`ятниця

Літургія на кожний день. 17 листопада, п`ятниця

СВ. ЄЛИЗАВЕТИ УГОРСЬКОЇ, МОНАХИНІ
(біл) Обов’язковий спомин

Ми настільки переймаємось повсякденним життям, що часто не маємо часу думати про спасіння нашої душі. Ми хотіли б добре приготуватися навіть до кінця світу, і ставимось до цього по-людськи. Нам здається, що ми повинні подбати про речі матеріальні. Нам не спадає на думку, що в день приходу Христа не буде мати значення, чим володієш. Залишається тільки довіритися Його безмежній любові.

Св. Єлизавета, дочка короля Угорщини, в 14 років вийшла заміж за ландграфа Тюрінгії Людовика IV. У подружжя народилося троє дітей. Незабаром, під час хрестового походу, помер її чоловік. Єлизавета, залишивши Варт- бург, оселилася в Марбурзі, де заснувала лікарню. У 1228 році, під впливом духовного керівника, склала обіт відречення від світу і вступила до третього ордену св. Франциска. Останні роки життя провела у радикальному відреченні й убогості, віддаючись служінню хворим і бідним. Померла від виснаження 17 листопада 1231 року. Через 4 роки після смерті була канонізована Папою Григорієм ІХ. Є покровителькою третього ордену св. Франциска. Від її імені взяли назву декілька жіночих конгрегацій.

АНТИФОН НА ВХІД
Він розсипає, роздає убогим; * правда його триватиме повіки * ріг його підійметься у славі. (Пс 112, 9)

КОЛЕКТА

Боже, завдяки Твої й благодаті свята Єлизавета бачила й вшановувала Христа в убогих; † за її заступ- ництвом дай нам духа любові, * щоб ми ві рно служили Тобі  в знедолених та стражденних. Через Господа на- шого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на віки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ Мудр 13, 1-9

Читання з Книги Мудрості
Справді нерозумні з природи всі ті люди, які не пізнали Бога, які через видимі блага не здолали пізнати Сущого, і, розважаючи над творами, не дійшли до впізнання Майстра, – лише вогонь або вітер, або пливке повітря, або зоряне склепіння, або бистру воду, або світила небесні вважали за богів, правителів світу. А якщо, красою їхньою захоплені, вони взяли їх за богів, то нехай знають, наскільки їхній Володар кращий, бо сам Творець краси творив їх. Якщо ж сила та потуга здивувала їх, нехай з того збагнуть, наскільки могутніший Той, хто витворив їх. Бо з величі та краси створінь по аналогії можна дійти до пізнання їхнього Творця. Однак, вони лиш на легкий заслужили докір: можливо бо, що вони блудять, шукаючи Бога й бажаючи Його знайти; бо живучи посеред Його творів, досліджують їх пильно і стають полоненими від їхнього вигляду, бо ж те, що вони бачать, – гарне. Але й вони не є виправдані, бо якщо вони змогли стільки знати, щоб спромогтись досліджувати світ, то чому раніше не знайшли Володаря його? Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ Пс 19, 2-3. 4-5

Небо звіщає про Господню славу.


Небеса розповідають про Божу славу, *
а небозвід сповіщає про Його рук творіння.
Передає вістку день дневі, *
а ніч ночі знання сповіщає.

Небо звіщає про Господню славу.

Немає мови, слів немає, *
де би не чулися голоси їхні.
По всій землі пішло їхнє відлуння, *
і їхні слова – до кінців світу!

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ Пор. Лк 21, 28

Алілуя, алілуя, алілуя.
Ви­простайтеся і підійміть свої голо­ви,
бо наближається викуплення ваше.

ЄВАНГЕЛІЄ Лк 17, 26-37

† Читання святого Євангелія від Луки
Того часу Ісус сказав своїм учням: «Як було за днів Ноя, так буде і за днів Сина Людського: їли, пили, женилися, виходили заміж – до дня, коли увійшов Ной до ковчега; і настав потоп, і вигубив усіх. Так само, як було за днів Лота: їли, пили, купували, продавали, садили, будували, а того дня, коли Лот вийшов із Содома, вогонь і сірка впали з неба і вигубили всіх. Так буде в день, коли з’явиться Син Людський. Того дня, хто буде на даху, а речі його в домі, хай не сходить взяти їх, а хто на полі, також хай не по­вертається назад. Згадайте дружину Лота. Хто лише прагнутиме душу свою зберегти, він погубить її, а хто погубить, той оживить її. Кажу вам: тієї ночі будуть двоє на одному ліжку, – одного візь­муть, а другого залишать; будуть дві разом молоти, – одну візьмуть, а другу залишать». І кажуть Йому у відповідь: «Де, Господи?»  А Він відповів їм: «Де труп, там зберуться і орли». Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ

Сьогодні Церква згадує святу Єлизавету Угорську, короле­ву, яка, хоч і була земною володаркою, зреклася багатств і слу­жила хворим та вбогим; молімося до Господа за її заступництвом:

1. Молімося за Святішого Отця, щоб Господь благословив кожне його починання заради блага святої Церкви.
2. Молімося за керівників нашої держави, щоб вони дбали про бідних та хворих і допомагали їм.
3. Молімося за студентів, щоб здобування знань поєднували з моральним та людським дозріванням.
4. Молімося за хворих і стражденних, щоб Господь дарував їм розраду і благословив їх.
5. Молімося за померлих наших братів та сестер, щоб Го­сподь дав їм вічне спочивання.
6. Молімося за нас самих, щоб ми вміли зрікатися власних прагнень і служили ближньому усіма своїми силами.

Господи, Ти у святій Єлизаветі дав нам приклад великої са­мопожертви; допоможи нам так само віддано служити Тобі та нашим ближнім. Через Христа, Господа нашого.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ

Прийми, Господи, дари Твого народу † і вчини, щоб ми, котрі споминаємо діло безмежної любові Твого Сина, * за прикладом святої Єлизавети зміцнювалися в любові до Тебе і ближнього. Через Христа, Господа нашого.

ПРЕФАЦІЯПРОСВЯТИХ

Воістину, достойне це і праведне, слушне та спасенне, * щоб ми завжди та всюди складали подяку Тобі, * святий Отче, Всемогутній вічний Боже, * через Ісуса Христа, Господа нашого. Через прекрасне свідоцтво життя Твоїх Святих * Ти обдаровуєш свою Церкву новою силою * і даєш нам докази своєї любові. * Приклад Святих нас спонукає, * а їхня братня молитва нам допомагає, * щоб ми осягнули повне спасіння. Тому і ми, Господи, з усіма Ангелами та Святими * прослав­ляємо Тебе, з радістю взиваючи: Свят, Свят, Свят...

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ

Ніхто не має більшої любові, * ніж той, хто за своїх друзів життя своє віддає. (Пор. Йн 15, 13)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ

Поживлені священними тайнами, просимо Тебе, Господи: † дай нам наслі дувати приклад свято ї Єлизавети, котра з невичерпною ревністю Тебе шанувала * і з великою любов’ю служила Твоєму народові. Через Христа, Господа нашого.
Літургійний зошит Літургія на кожен день, 7 вересня, субота (зел) Субота ХХІІ звичайного тижня
“Син Людський є Воло­да­рем суботи” (Лк 6,5) – це звучало для юдеїв як блюзнірство, бо тільки Бог, який дав свято шабату, має над ним владу. Ствердження Ісуса означає: “Я є Бог і тому маю владу над цим святом”. Святий Марко зберіг для нас слова Ісуса: “Суботу установлено для людини, а не людину для суботи” (Мк 2,27) – які є справжньою революцією, бо показують підпорядкування релігії благу людини, а не навпаки.
Всеукраїнський день молитовної пам’яті про постраждалих  за віру в ХХ столітті  (стор. 115)
Або: (біл) Перша Субота місяця

Меса про Непорочне Серце Пресвятої Діви Марії