Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Підсумки Всеукраїнського конкурсу малюнка «Отець і сестра – скарб нашої парафії»

Підсумки Всеукраїнського конкурсу малюнка «Отець і сестра – скарб нашої парафії»

​​​​29 червня відбулась церемонія нагородження учасників конкурсу малюнку, що проводився Комісією душпастирства молоді з нагоди Року молитов про покликання до священства та богопосвяченого життя.
Захід тривав у парафіях України з 3 травня до 13 червня і мав на меті показати служіння священиків та сестер очима дітей, підкреслити деталі, на які звертають увагу діти та ті, кому служить духовенство. Роздумуючи над словами «Отець і сестра – скарб нашої парафії» і викладаючи свої ідеї на папері діти проявили творчий підхід до завдання, деякі малюнки мають надзвичайно глибокий зміст, який також виявився у назвах малюнків. «Я дуже радію, що у цьому конкурсі батьки були великою підтримкою для дітей, це навіть, як розповідала мені не одна мама, дуже об’єднало родини», - ділиться організатор конкурсу с. Зита Врона SCM.


Загалом у конкурсі взяло участь 166 дітей, із 32 парафій різних дієцезій України, надіславши 172 малюнка. Організатори визначили три вікові категорії для учасників: 6-8 років, 9-12 років (тут було найбільше надісланих робіт), 13-16 років. Усі малюнки розмістили у нижньому храмі Всеукраїнського санктуарію Матері Божої Святого Скапулярію.


18 червня журі, до складу якого увійшли богопосвячені особи та священики (головував єпископ Віталій Кривицький SDB, ординарій Київсько-Житомирський), а також представники світу мистецтва (випускники художніх шкіл, керівник школи іконопису, фахівець образотворчого мистецтва) переглянули всі роботи і відзначили призові місця.

Насправді, виокремити найкращих було дуже важко, бо всі малюнки були надзвичайні, і журі прискіпливо звертало увагу на оригінальність роботи, ідею, розкриття теми. «Для мене цікавим є той факт, що цей конкурс можемо назвати «родинним», адже у ньому брали участь від двох та п'яти дітей із родини. І це гарний знак, сподіваємось, що так буде і надалі», - підкреслює с. Зита Врона.


Підсумки конкурсу оприлюднені 29 червня, в урочистість свв. Апостолів Петра і Павла, що є також є досить символічним, адже ці двоє апостолів є прикладами ревності у проголошенні Доброї новини, вони віддали життя за Христа, і показали, як скарб покликання, який вони мали, можна відкрити та зберегти. Настоятелі парафій, звідки були надіслані малюнки, у цей день вручили дипломи та подарунки учасникам та переможцям. Найбільш активну участь у конкурсі взяла Львівська архідієцезія. Зокрема, з парафії у Жовкві надійшло 46 малюнків.

Переможці:

У віковій категорії 6-8 років:


І місце – Єлизавета Демид, 7р., м. Чернівці, Базиліка Воздвиження Всечесного Хреста.


ІІ місце – Анастасія Буцик, 7р., м. Бібрка, парафія св. Миколая і св. Анни.


ІІІ місце – Володимир Глушко, 6р., м. Кам’янське, парафія св. Миколая.


У віковій категорії 9-12 років:

І місце – Валерія Домарецька, 11р., смт. Першотравенськ, парафія Матері Божої Пресвятого Розарію.


ІІ місце – Антоніна Небендзя, 12 р., м. Чортків, парафія св. Станіслава (малюнок надійшов з Вроцлава, Польща).


ІІІ місце – Філіп Оксін, 10р., м. Чернівці, Базиліка Воздвиження Всечесного Хреста.


У віковій категорії 13-16 років:

І місце – Максим Полодюк, 16р., м. Жовква, парафія св. Лаврентія.


ІІ місце – Роксолана Сапожнікова, 15р., м. Олевськ, парафія Воздвиження Всечесного Хреста.


ІІІ місце – Евеліна Жарська, 13р., с. Биківка, парафія Пресвятого Серця Ісуса.

Своїми враженнями від конкурсу ділиться сестра Зита: «Надзвичайно приємно було побачити зацікавленість дітей у цьому те, що духовенство та богопосвячені особи є завжди поруч зі своєю паствою, це було видно з малюнків. Дитячі роботи дуже добре показали мрії та реальність наших парафій, товаришування богопосвячених осіб дітям та молоді, підкреслили ті елементи у щоденному служінні, які ми можемо часом не помічати, але дитячі очі, як виявилось дуже добре все помічають. Цікаво було побачити малюнки, які діти робили після прослуховування Радіо Марія та перегляду трансляції з Папою Римським. Для мене особисто цей конкурс і його перебіг були сильним свідченням опіки Божого Провидіння та Божої руки, що керувала цією справою. Також хай Бог винагородить усіх, хто долучився до організації та проведення цього заходу».

Дякуємо всім учасникам конкурсу та бажаємо творчих успіхів та розвитку талантів. Виставка малюнків конкурсу триває у нижньому храмі Санктуарію протягом липня. Натомість в електронному форматі роботи можна переглянути тут:

Вікова категорія 6-8 років

Вікова категорія 9-12 років

Вікова категорія 13-16 років
  

Сестра Анастасія SCM