Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » 15 червня Церква згадує святого Віта, захисника від хвороб очей

15 червня Церква згадує святого Віта, захисника від хвороб очей

За переказами, святий Віт народився в багатій язичницькій родині на Сицилії. Про Христа почув від няні Кресценції й вихователя Модеста, які доглядали юного панича.
Довідавшись про навернення сина, батько намагався всіляко змусити його зректися християнства, проте не спромігся цього зробити. Хлопцеві загрожувала небезпека від руки отця, тож Кресценція й Модест допомогли йому втекти на південь Італії, в Луканію, де, за легендами, орли приносили їм їжу. Проте втікачів спіймали й видали імператорові Діоклетіану. Святий Віт зцілив кількох осіб, а ще з кількох вигнав бісів, та був засуджений на смерть, бо відмовився вшановувати римських богів.

Традиція передає, що 303 року Віта віддали на поталу левові, але звір ліг до ніг святого. Тоді хлопця і його вихователів вкинули в котел, де кипіла олія. За деякими переказами, йому було лише сім років, за іншими – дванадцять. Культ святого активно поширився після ХІІІ століття, але вже в ІХ столітті його вважали одним із 14 заступників – особливих помічників у біді. Віта вшановують і в Православній, і в Католицькій Церкві.

Зображають святого хлопцем у багатій короткій туніці, іноді з Кресценцією й Модестом або під час мучеництва. Атрибути – котел, лев чи вовк, орел або ворон, пальмова гілка.

Покровитель мідників, котельників, пивоварів, акторів, аптекарів, епілептиків. Захисник від хвороб очей і нервів, від укусів змії. Його прикликають на допомогу, коли треба рано прокидатися.

Уклала Юлія Бойко
Святі дня 10 червня Церква згадує блаженного Богумила з Добрува, покровителя учасників реколекцій Про життя Богумила збереглося мало історичних відомостей. Народився він, імовірно, 1135 року, у Козьміні (Польща), у шляхетній родині гербу Лещиць. Удома отримав добре виховання.