Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Складні питання. Як Бог допускає, щоб від гріховних ситуацій народжувалося нове життя?

Складні питання. Як Бог допускає, щоб від гріховних ситуацій народжувалося нове життя?

Як Бог допускає, щоб від гріховних ситуацій народжувалося нове життя? Наприклад, від перелюбу, але ще жахливіше - від зґвалтування? Хіба може жахливий злочин бути актом, що породжує нове життя, адже єдиним таким актом повинна бути любов?
Бог навіть зі зла може отримати благо, а найвищим благом є життя людини. Звичайно, нам важко бачити цей взаємозв'язок, але Господь охоплює Своїм поглядом обрій вічності, який поки нам не доступний. Хоча і в силу нашого людського досвіду в різних ситуаціях ми нерідко переконуємося, як негативні ситуації і обставини призводять до несподіваних життєствердних наслідків.

«Життя - це завжди благо», - стверджував Папа Йоан Павло II в енцикліці «Євангеліє життя» (30). Це вірно незалежно від обставин, в яких було покладено початок людського життя. В силу того факту, що життя зародилося, воно гідне того, щоб бути прожитим, і гідність життя, породженого в найжахливіших обставинах, нічим не менша, ніж гідність життя, до зачаття якого привела подружня любов. Те, що сам гріховний вчинок не відповідає високій гідності людини, в жодній мірі не применшує його гідність. Святий Тома Аквінський говорив, що людина - це найвеличніше благо в світі, адже людина має розум і безсмертну душу, яка може бути вознесена в вічне життя і єднання з Богом.

Говорячи про недостойні ситуації, в яких може бути зачата людина, можна порівняти їх з тим випадком, коли Святу Месу здійснює священик в стані тяжкого гріха. Обставини, в яких він служить Месу, абсолютно не гідні цього священного жертвоприношення, і священик звершує блюзнірство. Однак сама Жертва Христова жодним чином не затьмарена і не зневажена тим блюзнірством, яке здійснює священик. В цьому випадку Меса буде володіти тією ж самою цінністю, що і жертва, принесена Христом на Голгофі.

Джерело - Католицький оглядач з посиланням на Радіо Ватикану
Інформаційне повідомлення
Коментувати статті на нашому сайті дозволено лише на протязі 7 днів з моменту публікації.