Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Урочистість Пресвятих Тіла і Крові Христа

Урочистість Пресвятих Тіла і Крові Христа

Урочистість Пресвятих Тіла і Крові Господа нашого Ісуса Христа, яка носить скорочену назву Урочистість Божого Тіла, бере свій початок у Середньовіччі і відзначається Католицькою Церквою як пам’ять про встановлення таїнства Євхаристії під час Тайної вечері. 
Особливий культ Євхаристії у Західній Церкві є реакцією на єретиків, котрі заперечували істинну присутність Христа у Пресвятій Євхаристії, а визнавали лише духовну присутність.

Безпосередньою причиною для встановлення окремого свята Пресвятої Євхаристії – Божого Тіла – було об'явлення в 1245 р. монахині-августіанці, святій Юліані з Корнілії (1192-1258), в якому Ісус Христос просив її про встановлення окремого свята на честь Пресвятої Євхаристії, і щоб це було в четвер після неділі Пресвятої Трійці. За рік єпископ Роберт зі Льєжа встановив у своїй дієцезії свято Божого Тіла. У 1246 р. відбулася перша процесія до чотирьох вівтарів.

Свято Євхаристії поширилось із Галії до інших країн Європи. Для всієї Церкви це свято ввів Папа Урбан IV в 1264 р.

Головним змістом свята Божого Тіла є вшанування Господа Ісуса присутнього в Пресвятій Євхаристії. Після урочистої Святої Меси формується процесія, попереду якої йде священик, тримаючи в руках монстранцію з Пресвятими Дарами.

Під час процесії відбувається чотири зупинки біля підготовлених вівтарів, які символізують чотири сторони світу. Біля кожного вівтаря читаються фрагменти Євангелія, котрі розповідають про встановлення Христом таїнства Євхаристії і уділяється урочисте благословення Пресвятими Дарами для міст і сіл з їхніми околицями.

Згідно з рішенням Конференції римсько-католицьких єпископів України свято Божого Тіла в Україні відзначається наступної неділі після урочистості Пресвятої Трійці.

Отець Віталій Квапіш

Зображення: 
Legion Św. Ekspedyta
Інформаційне повідомлення
Коментувати статті на нашому сайті дозволено лише на протязі 7 днів з моменту публікації.