Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Папа: приймати Боже світло, наслідуючи святу Моніку

Папа: приймати Боже світло, наслідуючи святу Моніку

В день літургійного спомину святої Моніки Папа Франциск нагадав про важливість буди смиренними, аби віддзеркалювати Боже світло.
Про це повідомляють Новини Ватикану.

«Боже світло освічує тих, що його приймають» – такий твіт з’явився на аккаунті Папи Франциска в соціальній мережі Twitter у вівторок, 27 серпня 2019 року, в день, коли Церква вшановує пам’ять святої Моніки, матері святого Августина.

Цей вислів Святішого Отця прозвучав також у його проповіді під час Святої Меси у ватиканській базиліці святого Петра з нагоди урочистості Богоявлення Господнього, 6 січня цього року. «Боже світло не спрямоване на тих, хто сяє власним світлом, – пояснив тоді Папа, додаючи, що ми не є сонцем людства, а місяцем, що віддзеркалює справжнє світло – Господа. Цитуючи пророка Ісаю, Наступник святого Петра нагадав, що незважаючи на те, що «темрява окриває землю, і темнота народи» (див. Іс. 60, 2), Боже світло виблискує в тих, які готові його прийняти. Старозавітній пророк звертається із запрошенням до кожного: «Встань, одягнися у світло» (див. Іс. 60, 1). Папа підкреслив, що нам необхідно щодня одягатись у Бога, Який є Світлом, щоб Ісус став нашою щоденною одежею. Шлях Ісуса, за його словами, – це шлях смиренної любові.

Свідченням такого шляху, безумовно, було життя святої Моніки. «Скільки сліз пролила ця свята жінка за навернення свого сина! І скільки матерів також і сьогодні проливають сльози, щоб їхні діти повернулись до Христа!» – наголошував Святіший Отець у своїй проповіді під час Святої Меси 28 серпня 2013 року в римській базиліці святого Августина, закликаючи матерів і надалі молитися за своїх дітей, не втрачаючи надії на Божу благодать.

Минулого року в день літургійного спомину святої Моніки Папа Франциск несподівано прибув на молитву до її гробу в базиліці святого Августина. До цього храму він завітав, повертаючись до Ватикану після традиційних відвідин базиліки Пресвятої Марії, Якій він склав подяку за свою Апостольську подорож до Ірландії.