Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Папа: Церква – жінка й мати, як Пречиста Діва Марія

Папа: Церква – жінка й мати, як Пречиста Діва Марія

Церква – це дбайлива мати. І коли бракує цієї риси, вона стає «благодійною асоціацією чи спортивною командою». Такими думками Папа Франциск поділився під час Меси в каплиці дому святої Марти в понеділок, 21 травня 2018 року. Цього дня вся Католицька Церква вперше відзначала свято Пресвятої Марії, Матері Церкви, встановлене декретом «Ecclesia Mater» Конгрегації Божого культу.
Про це повідомляє Радіо Ватикану.

«Мати Ісуса» й материнство Церкви

Його Святість звернув увагу на те, що в Євангеліях Марію завжди називають «Матір’ю Ісуса», а не, наприклад, дружиною чи вдовою Йосифа. Її материнством пронизане все Писання, і Отці Церкви уже на самих початках християнства зауважили, що це риса також притаманна Церкві.

«Церква жіночна, бо вона "наречена". Але вона ще й мати, яка приводить на світ. Наречена і мати. Але Отці Церкви йдуть далі й кажуть: "Твоя душа – це також Христова наречена і мати". І з цієї настанови, яка походить від Марії, Матері Церкви, можна зрозуміти материнський вимір Церкви, без якого вона втрачає свою справжню ідентичність, стаючи благодійною організацією, чи футбольною командою, чи ще чимось, але не Церквою», – сказав Папа.

Лише Церква, у якій виразна жіночність, може бути «плідною». Тож важливо, щоб Церква ніколи не втрачала цього виміру, без якого вона стає «нездатною любити й безплідною». «Без жінки Церква не прямує вперед. А поставу жінки вона переймає від Марії, бо так захотів Ісус».

Материнська ніжність

Чеснота, найпритаманніша жінкам, – це ніжність. Про народження Ісуса євангеліст розповідає, що Марія, «породивши Сина Свого первородного, повила Його пеленами й поклала в яслах»: смиренно й лагідно піклуватися – це характерні риси мами.

«Церква-мати прямує вперед дорогою ніжності. Вона знає мову великої мудрості, що випливає з ласки, з мовчання, зі співчутливого погляду», – підсумував Папа. Кожна людина, яка живе належністю до Церкви й усвідомлює її материнство, має йти тим самим шляхом, тобто бути «лагідною, усміхненою, сповненою любові».

За темою:
Папа: Серед найгустішої пітьми Святий Дух пробуджує найсвітлішу святість
Папа: П’ятдесятниця – початок історії християнської святості
Папа Франциск молиться за Святу Землю й Венесуелу