Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Папа розпочав травень – Марійний місяць – молитвою за мир у Сирії та в усьому світі

Папа розпочав травень – Марійний місяць – молитвою за мир у Сирії та в усьому світі

Травень, присвячений Пресвятій Богородиці, Папа Франциск розпочав молитвою за мир у Сирії та в усьому світі, проказуючи Розарій у санктуарії Богородиці Божественної Любові (Divino Amore) поблизу Рима.
Про це повідомляє Радіо Ватикану.

На запрошення Папи здійснити паломництво до санктуарію Богородиці Божественної Любові прибули тисячі прочан.

Його Святість очолив проказування Розарію в давньому храмі, спорудженому 1745 року, із чудотворною фрескою Пресвятої Богородиці. У комплекс санктуарію входить також новий просторий храм, освячений 1999 року. З 2000 року санктуарій належить до семи паломницьких храмів Рима.

Історія цього чудотворного місця, дуже дорогого римлянам, почалася 1295 року спорудженням замку з каплицею і фрескою, яка зображає Пресвяту Богородицю на троні з Дитятком Ісусом. На фресці бачимо також двох ангелів, а над головою Богородиці – голуба, символ Святого Духа й Божественної Любові. З плином віків замок занепав, але фреска збереглася, до неї приходили молитися місцеві пастухи.

На весні 1740 року один паломник, що прямував на прощу до базиліки святого Петра у Ватикані, врятувався на цьому місці від зграї скажених собак, звернувшись із благанням до Божої Матері. Звістка про цю подію дуже швидко поширились, і до чудотворної ікони почали прибувати численні паломники. Уже 1745 року був освячений новий храм, до якого перенесено ікону.

З ушануванням Пресвятої Богородиці Божественної Любові пов’язані й події Другої світової війни. У період нацистської окупації римські мешканці невпинно молилися до чудотворної ікони, яка була перенесена до Рима. А коли почались бомбардування та запеклі бої в передмісті, Папа Пій ХІІ закликав молитися за порятунок протягом восьми днів, а на дев’ятий було організовано процесійний похід по всьому місту з іконою. Молитви були вислухані – німці несподівано відступили й усе обійшлося.

Однак мешканці Рима змогли віддячити Пресвятій Богородиці аж через півсторіччя. Фінансові труднощі не дозволили виконати обітницю відновлення старовинного храму. Минули роки, і тільки 1995 року розпочалось спорудження нового санктуарію.

Святий Папа Йоан Павло ІІ тричі здійснював паломництво до чудотворної ікони – 1979, 1988 та 1999 року, коли освятив новий храм, що може вмістити понад 1500 вірних. Він збудований біля підніжжя пагорба, недалеко від стародавніх стін, і не порушує монументального комплексу XVIII ст.

Санктуарій Пресвятої Богородиці Божественної Любові здавна був улюбленим місцем паломництва римлян. З ХІХ ст. існує традиція нічних піших прощ, які починаються в суботу опівночі. Пройшовши близько 15 км, на світанку паломники прибувають до храму, де йде Меса. Чимало паломників долають цей шлях босоніж, а останні кілометри – навколішки. Разом із римською молоддю в цих піших прощах беруть участь тисячі паломників, навіть дітей і літніх людей, з усіх куточків землі.

За темою:
Папа: Чого святий Йосиф навчає працівників комунікаційної сфери?
Папа Франциск про різні форми допитливості й допомогу Святого Духа
Папа: Проблема страждання вимагає взаємодії між людьми та інституціями
Новини зі світу Папа до єпископів Мадагаскару: Будьте сіячами миру та надії Під час зустрічі з єпископами Мадагаскару Святіший Отець порівняв їхню душпастирську діяльність з працею сівача, що дбає про свою землю і жнива. Він вказав на важливість зрілих стосунків Церкви з державою і закликав ієрархів дбати про священиків та про формування мирян.