Католицький медіа-центр римсько-католицьких єпископів України
» » » 18 вересня - обов'язковий спомин св. Станіслава Костки

18 вересня - обов'язковий спомин св. Станіслава Костки

Святий Станіслав - покровитель Польщі та Литви, молоді та міністрантів.
Життя цього святого показує, що святість не вимагає стану чи певного віку, лише любити Бога і бути Йому вірним.
Св. Станіслав Костка народився в кінці грудня 1550 року в Росткові у Польщі. Разом з братом його послали до єзуїтської школи у Відні, де явилася йому Матір Божа і наказала, щоб він вступив до ордену Єзуїтів.
Оскільки батьки не дали йому на це дозволу, він, переодягнувшись, пішки втік в Баварію до св. Петра Канізія. Той послав Станіслава у Рим, де він став послушником. Св. Станіслав був для всіх прикладом святого життя - тривалі молитви і суворі покутні практики. Він дуже хотів бути лицарем Христа і разом з іншими синами св. Ігнатія хотів ревно проповідувати Слово Боже. Він не встиг стати священиком, не виголосив палких промов і лекцій... Але проникливі єзуїти помітили справжню святість помираючого 18-річного юнака. Помер у день свята Успіння Пресвятої Діви Марії в 1568 році. Станіслав став першим святим Ордену Єзуїтів. Його реліквії покояться у храмі св. Андрія на Квіриналі. Станіслав є покровителем молоді.
Усім нам він проповідує дивовижну правду, що до неба людина йде не завдяки праці й досягненням, але завдяки смиренню та любові. Ми можемо брати приклад з його відваги і великої сили характеру, з якою він прагнув виконувати покликання, котрим Господь обдарував його.
Католицький Медіа-Центр