Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Щоб на нашім столі не забракло хліба. Обжинки в Бердичеві

Щоб на нашім столі не забракло хліба. Обжинки в Бердичеві

Побожна народна традиція дякувати Богові за земні плоди існувала з давніх-давенХоча до закінчення польових робіт було ще далекокінець жнив ставав святомдуже поширенимхоч і знаним під різними назвамиобжинкидожинкивінецьПриємнощо цей звичай досі плекають на бердичівській землі.


Це свято – не лише час подяки за врожай, а й пора забави, радості та продовження традицій. Воно важливе для землеробів, пасічників, пекарів, садівників – усіх, завдяки чиїй праці на наших столах не бракує хліба та до хліба.

Дуже яскраво відзначають обжинки в Польщі. Під супровід музик до храмів прямують процесії женців у народних костюмах. Селяни несуть обжинкові вінки, хліб і кошики з дарами полів і садків. Найбільше людей збирає обжинкова Свята Меса на Ясній Гурі у Ченстоховій.

А в Україні традиція дякувати Господу за врожай прижилася зокрема на бердичівській землі. Уже кілька років на початку вересня в національному санктуарії Непорочного Зачаття Діви Марії на подячну обжинкову Службу Божу збираються  прихожани бердичівських і сусідніх парафій. Цьогоріч таке свято відбулося в Бердичеві 9 вересня. Для нього сестри-терезіянки прикрасили храм по-особливому: осінніми квітами, колоссям, овочами та фруктами. Представники різних парафій принесли в подяку Богові обжинкові вінки, виготовлені зі снопиків пшениці, жита, ячменю та прикрашені квітами; обжинкові вінки мали вигляд хрестів та святого хліба. Вірні з цієї врочистої нагоди вдягли вишиванки.

Службу очолив отець Віктор Маковський. У проповіді він нагадав слова Ісуса Христа: «Я – хліб життя. Хто до мене приходить, – не голодуватиме…» (Йн 6, 32). У молитвах віряни не лише дякували Богові, а й просили про благодаті для Церкви, про відкритість людських сердець до Господа і, звісно, про мир на нашій землі.

Після Літургії відбулася традиційна святкова хода.

Кожна людина має дякувати Богові за дари земні І духовні, за свою працю та її добрі плоди. Тому запрошуємо всіх приєднатися до бердичівських католиків у подячній молитві наступного року на святі обжинків.

Ірина Розвадовська

Фото: Максим Железніцький

Новини з України Передріздвяна зустріч духовенства та монахинь Львівського деканату 17 грудня у Львівській катедрі Архієпископ, митрополит Львівський Мечислав Мокшицький традиційно перед різдвяними святами зустрітвся зі священиками і сестрами-монахинями, які служать у Львівському деканаті, щоб поділитися облаткою та побажати одне одному благодатей Новонародженого Христа.