Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів України
» » » Папа Франциск про таїнство любові Господнього Хреста

Папа Франциск про таїнство любові Господнього Хреста

У четвер, 14 вересня 2017 року, у свято Воздвиження Хреста Господнього, після літньої перерви Папа Франциск очолив Святу Месу в каплиці ватиканського Дому святої Марти.
Цього дня Святий Отець у проповіді заторкнув тему двох духовних спокус, які виникають в житті християнина у зв'язку з хрестом Господа Ісуса. Перша спокуса стосується того, щоб бажати Христа без хреста, а інша – навпаки, дивитися на хресне дерево, не зауважуючи Спасителя, тобто жити без надії, немов у духовному мазохізмі.
У центрі проповіді Понтифіка була тема «таїнства любові», встановленого хрестом Ісуса. Тексти Святої Меси, призначені на цей день, говорять про хрест як про шляхетне та вірне дерево. Папа підкреслив, що не завжди легко зрозуміти хрест. «Лише завдяки споглядальній молитві можна прямувати вперед у цьому таїнстві», – наголосив проповідник. Ісус, розмовляючи із Никодимом, наголошує на двох дієсловах: «підносити/ виходити» та «применшувати/спускатися». Ісус зійшов із Неба задля того, щоби нас підняти на Небо. Саме це і є таїнством хреста.
Папа нагадав слова святого апостола Павла із послання до Филип'ян: «Він, існуючи в Божій природі, не вважав за здобич свою рівність із Богом, а применшив себе самого, прийнявши вигляд слуги, ставши подібним до людини». Христос став слухняним аж до смерті – і то смерті хресної. Це і є приниження Ісуса: аж до самого долу, приниження заради любові. За це Бог-Отець Його вивищив. «Лише усвідомивши це приниження аж до кінця, зможемо зрозуміти спасіння, яке нам пропонує це таїнство любові», – наголосив Єпископ Рима.
Говорячи про духовні спокуси, пов'язані з хрестом, Понтифік підкреслив, що перша з них – бажати Ісуса без хреста: дивитися на Спасителя тільки як на Вчителя. Але такий Ісус, позбавлений хреста, не є Господом! А інша спокуса – вдивлятись лише у хрест, не зауважуючи при цьому самого Ісуса. У такому випадку людина стривожена приниженням, вона відчуває тягар своїх гріхів та позбавляє себе надії; це своєрідний «духовний мазохізм». Хрест без Христа – «таїнство трагедії», тоді як хрест з Ісусом – це «таїнство любові».
На завершення Папа Франциск заохотив усіх присвятити кілька хвилин роздумам про хрест Спасителя, запитавши себе самих: «Чи розіп'ятий Христос є для мене таїнством любові? Чи я, може, йду за Спасителем без хреста або за хрестом без Ісуса? Чи я дозволяю, щоб це таїнство цілковитого пониження та піднесення мене захопило?»
«Нехай Господь дасть нам благодать – не кажу зрозуміти, але увійти в це таїнство любові», – закінчив проповідь Святий Отець.

Джерело: Радіо Ватикану

По темі:
Папа: Свідчення колумбійського народу – багатство Церкви
Папа закликав світових лідерів шукати спільне добро
Новини з Ватикану Єпископ Рима й Головний рабин Рима обмінялися побажаннями «Його Святості Папі Францискові: з наближенням пасхальних свят, які також цього року збігаються датами, прийміть щирі побажання спокою, радості й миру», – йдеться в короткому рукописному побажанні, яке доктор Рікардо Ді Сеньї, Головний рабин Рима, надіслав Папі Францискові.