Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Папа: Релігії покликані відкривати дороги миру

Папа: Релігії покликані відкривати дороги миру

Шлях миру і діалогу «актуальний і необхідний», адже «конфлікти, поширення насильства, тероризм і війни несуть сьогодні загрозу мільйонам людей, топчуть священний вимір людського життя та роблять усіх слабкими й уразливими», – читаємо в посланні, яке Папа Франциск надіслав учасникам міжнародної міжрелігійної зустрічі «Дороги миру», організованої Спільнотою святого Еґідія в німецьких Мюнстері та Оснабрюку. Вона триватиме від 10 до 12 вересня 2017 року.

У відкритті зустрічі, що відбулося у Мюнстері, взяли участь Федеральний Канцлер Німеччини Ангела Меркель, Президент Нігеру Махамаду Ісуфу та Великий Імам університету Аль-Азгар Ахмет аль-Таїб. Крім авторитетних представників зі сфер релігій, політики й культури, на зустріч прибуло понад 2,5 тисячі молоді й дорослих із усієї Європи.

У посланні до релігійних провідників Понтифік закликає не опускати рук, долати байдужість і прийняти запрошення «відкривати та будувати нові дороги миру». Це особливо необхідно там, де конфліктам не видно кінця, де бракує бажання стати на шлях примирення, «де покладають довіру на зброю, а не на діалог, залишаючи цілі народи зануреними в ніч насильства без надії на світанок миру».

Як зауважив Святий Отець, ця зустріч показує прагнення подолати байдужість щодо людського страждання. «Дякую вам за це і за те, – пише він, – що перебуваєте разом, не зважаючи на відмінності, аби шукати шляхи визволення від лих війни та ненависті. Щоб це зробити, насамперед треба вміти почути біль іншої людини, засвоїти його, не дозволити їй впасти і не призвичаюватися: ніколи не треба призвичаюватися до болю».

Можемо запитувати себе: що чинити, зустрівшись із поширенням і шаленством такого великого зла? Чи ж не занадто воно сильне? Чи не даремне будь-яке зусилля? Усе це несе загрозу «паралічу покірливості», однак, наголошує Понтифік, «перебування разом – це вже відповідь миру: більше ніколи одні проти одних, але одні з одними. Релігії не можуть прагнути чогось іншого, ніж мир; їм треба бути наполегливими в молитві, готовими схилитися над пораненими життям і пригнобленими історією, залишаючись чуйними в тому, щоби протидіяти байдужості та поширювати дороги спільності».

Святий Отець наголошує на необхідності молитви: «Я твердо вірю, що молитва є коренем миру». «Як на релігійних провідниках, на нас, насамперед у цей історичний момент, лежить особлива відповідальність: бути людьми миру й жити як люди миру, які свідчать і нагадують про те, що Бог гидує війною, що війна ніколи не свята, що ніколи не можна коїти чи виправдовувати насильство Божим іменем. Крім того, ми покликані пробуджувати сумління, поширювати надію, спонукати й підтримувати діячів на користь миру». Те, чого «не можемо і не маємо робити», – це «залишатися байдужими».

Для Понтифіка значуще те, що ця зустріч відбувається в серці Європи в ювілейний рік: 60 років тому в Римі були підписані угоди, якими започатковано Європейський Союз. Адже мир «лежить у серці європейської відбудови після руїн, спричинених нищівними світовими війнами та жахливою трагедією Шоа».

Джерело - Радіо Ватикан


По темі:

Папа в Колумбії: Мирне співжиття керується не законом сили, а силою закону

Папа: Істина, справедливість і милосердя незамінні в будуванні миру

Папа прибув до Колумбії та заохотив молодь вулиці не втрачати надію