Католицький медіа-центр римсько-католицьких єпископів України
» Перша Свята Меса Папи в Колумбії
--- 101 0

Перша Свята Меса Папи в Колумбії

«Наказ закинути сіті скерований не лише до Симона Петра; йому випало відпливти на глибінь, як і тим, хто у вас на батьківщині перший розпізнав найневідкладніше, хто започаткував ініціативи миру й життя. Закинути сіті передбачає відповідальність», – наголосив Святий Отець у проповіді під час Святої Меси, яку очолив у четвер, 7 вересня 2017 року, в парку імені Сімона Болівара у столиці Колумбії Боготі. Це була остання подія другого дня Апостольської подорожі до цієї країни. Разом із Наступником святого Петра молився понад мільйон вірних.

Святий євангеліст Лука розповідає нам про те, що покликання перших апостолів відбулося на березі Генезаретського озера, де люди збиралися, щоб послухати голос, спроможний скерувати їх і просвітити; там рибалки звершували свої виснажливі дні, намагаючись забезпечити гідне та щасливе життя для себе й рідних. У відкритому морі змішуються бажана плідність людської праці та розчарування з приводу марноти зусиль. Згідно з давнім християнським тлумаченням, море символізує необмежений простір, де разом живуть усі народи. Але своєю розбурханістю та мрякою море вказує й на ті небезпеки, які загрожують людству, на силу, здатну його знищити.
Як зазначив Папа Франциск, того дня Ісус мав за плечами море, а попереду – великий натовп людей, які ходили за Ним, бо знали Його співчуття до людського болю, Його глибокі, правдиві й переконливі слова. Усі приходили, щоб послухати Спасителя. Його Слово має щось особливе, що не залишає людину байдужою; воно має силу навертати серця, змінювати плани та наміри. Його Слово – це не щось написане за столом, тобто холодне й далеке від людського болю; воно підтверджене ділом.
«Це любе місто, Богота, і ця прекрасна країна, Колумбія, представляють багато людських сцен, описаних в Євангелії. Тут є великі маси народу, які прагнуть до слова життя, яке освітлює працю та показує сенс і красу людського життя. Ці натовпи чоловіків і жінок, дітей і старих живуть на землі нечуваної плідності, яка могла б дати плоди для всіх. Одначе тут, як і в інших частинах світу, присутня густа пітьма, яка загрожує життю й нищить його: темрява несправедливості та соціальної нерівності; корупційна пітьма особистих чи групових інтересів, які егоїстично й непогамовано споживають те, що призначене для добробуту всіх; темрява браку пошани до людського життя, яка щоденно поглинає багатьох невинних, чия кров волає до неба; пітьма прагнення помсти й ненависті, які заплямовують людською кров'ю руки тих, хто самотужки вершить справедливість; темрява тих, хто нечутливий до болю численних жертв. Усі ці прояви темряви Ісус розвіює та знищує Своїм наказом, даним у Петровому човні: “Відчали на глибінь!" (Лк. 5, 4)», – мовив Папа Франциск, додавши, що ми часто переживаємо той досвід, що й апостол Петро: брак позитивного результату своєї праці.
Колумбія теж мала такий досвід, коли протягом шести років змінила 16 президентів і дорого заплатила за поділи. Церква в Колумбії знає досвід безплідних і безрезультатних душпастирських зусиль. Однак необхідно брати приклад зі святого апостола Петра, який завжди довіряв Учителеві, чиє слово приносило плід навіть там, де негостинність людської пітьми робить неплідними багато зусиль. «Петро – це людина, яка рішуче приймає запрошення Ісуса, залишає все і йде за Ним, щоб перемінитись у нового рибалку, чия місія полягає в тому, щоб вести братів до Божого Царства, де життя стає повним і щасливим», – підкреслив Понтифік.
Далі він нагадав, що наказ Ісуса закинути сіті скерований не лише до апостола Петра: ціла спільнота вірних покликана стати тією рибальською сіттю, яка збирає усіх в одне, яка об'єднує, в такий спосіб працюючи на користь захисту людського життя і піклування про нього. Зокрема йдеться про найбільш незахищене життя: в материнському лоні, у старості, в умовах неповносправності чи соціального відкинення. «Також і маси людей, що мешкають у Боготі та в Колумбії, можуть стати справді живими, справедливими і братніми спільнотами, якщо слухатимуть і прийматимуть Боже слово», – підкреслив Папа Франциск, зазначаючи, що в таких спільнотах народяться численні чоловіки та жінки, які стануть справжніми учнями, які з вільним серцем зможуть наслідувати Ісуса і будуть здатні любити життя на всіх його етапах.
Святий Отець зазначив, що Богота й уся Колумбія – це місце, яким переходив і переходить Христос, щоб запропонувати Свою присутність та Своє плідне слово, щоб вивести нас із нашої пітьми до світла й життя. Папа Франциск поставив за взірець апостола Петра, який відчув свою незначущість, але й велич слова та дії Ісуса, знав про власні слабкості, але був завжди готовий кинутись уперед і відступити назад. Усіх нас, як Петра, Учитель запрошує відчалити на глибінь, спонукає розділити ризик, облишити наш егоїзм і слідувати за Ним, покинути страхи, які не походять від Бога і які нас паралізують і сповільнюють у тому, щоб бути будівниками миру та промоторами життя.

Джерело: Радіо Ватикану

 

--- Хресна Дорога відбулася у санктуарії Страстей Господніх у Шаргороді
У п’ятницю, 29 вересня 2017 р., у санктуарії Страстей Господніх у Шаргороді відбувся черговий молебень Хресної Дороги. Святу Месу перед Хресною Дорогою очолив єпископ Кам’янець-Подільський Леон Дубравський. Проповідь виголосив віце-ректор Городоцької семінарії о. Василь Косік. Традиційно на Хресну Дорогу приїжджають паломники з усієї України: священики, богопосвячені особи, миряни.