Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Літургія на кожен день, 24 травня, п'ятниця

Літургія на кожен день, 24 травня, п'ятниця

(біл) П’ятниця V Великоднього тижня
Христос, заохочуючи нас практикувати Божу любов, точно визначає як це потрібно робити. Він не намагається описати це поетичними словами, але просто виконує її у своїх стосунках з кожною людиною. Дуже часто ми не бачимо як далеко вона сягає, але коли ВІн називає нас друзями, тоді можемо хоч частково відчути, як дуже близько Він хоче бути з кожним з нас.


АНТИФОН НА ВХІД:
Достойний Агнець заколений прийняти силу і багатство, * і мудрість, і кріпкість, і честь, і славу, і благословення. * Алілуя. (Одкр 5, 12)

КОЛЕКТА:
Просимо, Господи: сподоби нас бути достойними пасхальних тайн, †  щоб те, що ми з радістю звершуємо, * віковічною силою нас берегло і спасало. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Діян 15, 22-31
Читання з Діянь Апостолів.
Тими днями сподобалось апостолам, старшим й всій Церкві послати в Антіохію з Павлом і Варнавою обраних з-поміж себе мужів: Юду, якого називали Варсавою, і Силу, – провідних мужів між братами. І написали своєю рукою: «Апостоли і старші – брати, – тим, хто в Антіохії, Сирії і Килікії, братам, які з язичників, – вітання! Ми почули, що деякі з наших, кого ми не посилали, пішовши, збентежили вас словами, які схвилювали ваші душі. Тому сподобалось нам, за згодою усіх, вибрати мужів і послати їх до вас із нашими улюбленими Варнавою і Павлом – людьми, які віддали свої душі за Ім’я нашого Господа Ісуса Христа. Отже, послали ми Юду й Силу, і вони словами перекажуть те саме. Сподобалося Духові Святому і нам не накладати на вас жодного більшого тягаря, за винятком цього необхідного: стримуватися від ідоложертвенного, крові, задушеного і розпусти. Добре зробите, як цього будете стерегтися. Бувайте здорові!» Тож, попрощавшись, вони прийшли до Антіохії і, зібравши спільноту, передали послання. Прочитавши, ті зраділи від цієї потіхи. Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ

Пс 57, 8-9. 10-12
Прославлю Бога серед всіх народів.
Готове моє серце, Боже, серце моє готове: *
буду співати і прославляти.
Пробудись, моя славо, пробудіться, псалтирю і арфо! *
Я розбуджу світанок.
Між людами буду Тебе прославляти, †
Господи, між народами буду Тобі співати, *
бо велика, аж до неба, Твоя милість, †
а правда Твоя – аж по хмари.
Підіймися понад небеса, Боже, *
і над усією землею нехай буде Твоя слава.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ

Йн 15, 15б
Алілуя, алілуя, алілуя.
Вас назвав Я друзями,
оскільки сказав вам усе, що почув від Отця Мого.

ЄВАНГЕЛІЄ
Йн 15, 12-17

† Читання святого Євангелія від Йоана.
Того часу Ісус сказав своїм учням: «Ось Моя заповідь: щоб ви любили один одного так, як Я вас полюбив. Більшої любові ніхто не має за ту, коли хто душу свою кладе за друзів своїх. Ви – друзі Мої, якщо чините те, що Я заповідаю вам. Не називаю вас більше слугами, бо слуга не знає, що робить його пан; вас же назвав Я друзями, оскільки повідав вам усе, що почув від Мого Отця. Не ви Мене вибрали, але Я вибрав вас і настановив вас, щоб ви йшли та плід приносили, і щоби плід ваш залишався, аби те, що тільки попросите від Отця в Моє Ім’я, Він вам дав. Це заповідаю вам: щоб ви любили один одного». Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Священики виконують Христові накази, проповідуючи Благу Вість за прикладом святих Павла і Варнави; просімо Господа Бога за священиків й Церкву в усьому світі:
1. Молімося за Святішого Отця, щоб своїм прикладом він спричинявся до зростання віри і відданості священиків по всьому світі.
2. Переживаючи День молитви за Церкву в Китаї, молімося, щоб християни цієї країни тішилися належнною свободою віро- визнання.
3. Молімося за семінаристів, щоб вони зберегли благодать свого покликання і зростали в чеснотах та святості.
4. Молімося за працівників католицьких видавництв і преси, щоб вони з радістю виконували своє служіння Церкві та віруючим.
5. Молімося за померлих священиків, щоб Господь прийняв їх до своєї слави.
6. Молімося за всіх нас, щоб ми були готові присвятити своє життя служінню ближньому.
Господи Ісусе Христе, Ти дав нам приклад справжньої любові, зміцнюй нас у служінні нашим братам і не допусти, щоб хто- небудь страждав з нашої вини. Котрий живеш і царюєш навіки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ:

Просимо, Господи: освяти милостиво ці дари, які ми принесли на знак духовної жертви; * вчини, щоб ми самі стали вічним даром для Тебе. Через Христа, Господа нашого.

Префація Великодня, № 13-17

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ:
Розіп’ятий воскрес * і нас відкупив. * Алілуя.

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ:
Господи, Ти поживив нас дарами святого таїнства; † смиренно благаємо Тебе, щоб жертва, яку Твій Син наказав нам звершувати на Його спомин, * спричинилася до зростання нашої любові. Через Христа, Господа нашого.