Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Літургія на кожен день, 21 липня, субота

Літургія на кожен день, 21 липня, субота

(зел) Субота ХV звичайного тижня
Ця нарада відбулась після чуда зцілення, котре Ісус вчинив у шабат. Фарисеї у своїй гордині приписали собі право осуду цього факту. Тим самим, вони несвідомо здійснили пророцтво, сказане пророком Ісаєю. Не вони, однак, будуть переможцями у цьому процесі, хоча, як ми знаємо, вони доведуть до виконання вироку. Переможе Він, котрий дозволить себе осудити і засудити. Переможе і видасть вирок: пробачення. Тому на Його Ім‘я, котре звучить «Бог спасає», ми можемо покладати надію.
Або (біл) довільний спомин св. ЛАВРЕНТІЯ БРІНДІЗІЙСЬКОГО, пресвітера і Вчителя Церкви
Св. Лаврентій народився у 1559 році в Бріндізі. Вступив до ордену Капуцинів, навчався у Падуї та Венеції, де здобув глибоку богословську освіту та вивчив кілька мов. Після рукоположення ревно працював над католицькою реформою в Італії, Німеччині, Чехії. Під кінець життя працював дипломатом і посередником миру. Помер у Лісабоні 22 липня 1619 року.
Спільні Меси про Вчителів Церкви (стор. 121)


АНТИФОН НА ВХІД
Я в моїй правді Твоє лице побачу * і насичусь, коли явиться Твоя слава. (Пор. Пс 17 (16), 15)

КОЛЕКТА
Боже, Ти являєш тим, хто помиляється, світло Твоє ї правди, щоб вони могли повернутися на дорогу праведності, † вчини, щоб ті, хто звуть себе християнами, відкинули усе, що суперечить гідності цього І мені, * і дбали про те, що з ним згідне. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.
Або:
Боже, Ти заради слави Твого Імені та спасіння людей уділив святому Лаврентію, пресвітеру, духа ради й мужності; † навчи нас за його заступництвом у цьому ж дусі пізнавати наші завдання * і послідовно їх виконувати. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Міх 2, 1-5
Читання з Книги пророка Міхея.
Горе тим, що замишляють беззаконня і чинять зло на своїх ложах! Вони, як лиш засвітає ранок, його коять, бо мають в себе в руках силу. Нив забажають – і їх грабують; будинків – і їх віднімають. Загарбують людину з її домом, чоловіка разом з його спадщиною. Тому Господь так каже: «Ось Я задумую на рід цей лихо; від нього ви не зможете відхилити ший ваших, і не здолаєте ходити випростані, бо то буде лихий час. Того часу на вас укладуть приповідку, і гірким плачем будуть плакати та промовляти: “Зруйновано нас з усім! Частку мого народу замінено; її ніхто йому не поверне! Поля наші поділені на користь невірних”. Тому не буде у вас нікого, хто б кидав на пай жереб у громаді Господній». Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 10, 1-2. 3-4. 7-8. 14
Господи Боже, не забудь про бідних.
Господи, чому Ти стоїш здалека, *
чому таїшся в час скрути?
В гордощах своїх бідного переслідує безбожний; *
хай будуть схоплені у підступах, які замишляли!
Бо хвалиться безбожний в пожаданнях душі своєї, *
зажерливий себе благословляє.
Грішник у зухвалості своїй Господа зневажає: *
«Бог не спитає; Бога немає».
Уста його повні прокльонів, підступу і обману; *
під його язиком – зло і безчестя.
Він сидить у засідці в потаємних місцях міста, *
він потай невинного вбиває.
А Ти бачиш: Ти помічаєш біль і страждання, *
щоби передати їх у Твої руки.
Бідний вручив себе Тобі у руки, – *
сироті Ти – допомога.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ

2 Кор 5, 19
Алілуя, алілуя, алілуя.
Бог у Христі примирив світ із собою,
і доручив нам слово примирення.

ЄВАНГЕЛІЄ
Мт 12, 14-21

† Читання святого Євангелія від Матея.
Того часу фарисеї вийшли і вчинили про­ти Ісуса змову – як Його по­губити. Ісус же, довідавшись про це, пі­шов звідти. За Ним пішло багато лю­дей, і Він оздоровив їх усіх, але застеріг їх, щоб не вияв­ля­ли Його, аби збулося сказане через пророка Ісаю, який промовляв: «Ось Мій Слуга, якого Я обрав, Мій Улюблений, якого впо­до­ба­ла душа Моя; Я покладу Духа Мого на Нього, і Він сповіщатиме суд на­родам. Він не буде перечити, не буде кричати, ніхто не почує на майда­нах Його голосу. Надламаної тростини Він не до­ламає і тліючого ґнота не зага­сить, доки не доведе правосуддя до пе­ре­мо­ги. І на Його Ім’я будуть надіятися на­роди!» Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ

За заступництвом Пресвятої Діви Марії звернімося до Господа Бога з нашими щирими молитвами:

1. Молімося, щоб Господь обдарвав силами і здоров’ям Святі- шого Отця.
2. Молімося, щоб Господь обдарував Україну і світ істинним миром.
3. Молімося, Боже, дай здоров’я хворим, розраду засмученим і благодать доброї смерті тим, хто помирає.
4. Молімося, Господи, благослови всіх, хто до Тебе взиває.
5. Молімося, Господи, дай всім померлим вічне спочивання.
6. Молімося, Господи, обдаруй нас, своїх дітей, благодатями і підтримуй нас на всіх дорогах життя.

Господи наш і Боже, Ти через Ісуса Христа спас світ, допоможи нам гідно користатися Твоїми дарами і допомагати нашим ближнім також осягнути спасіння. Котрий живеш і царюєш навіки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Поглянь, Господи, на дари Церкви, яка благає Тебе, † і переміни їх на духовну поживу для Твоїх вірних, * щоб вони, приймаючи її, зростали у святості. Через Христа, Господа нашого.

Префація звичайна № 40-45

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Пташина знаходить собі  хатку, і ластівка собі  гніздечко, * куди кладе своїх писклят: * а я жертовники Твої, Господи сил, Царю мій і мій Боже! * Щасливі, що живуть у Твоїм домі; * вони повіки Тебе хвалять. (Пор. Пс 84 (83), 4-5)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ

Поживлені Твоїми дарами, просимо Тебе, Господи, † щоб завдяки участі у цьому таїнстві * примножувалися в нас його спасенні плоди. Через Христа, Господа нашого.