Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Літургія на кожен день, 20 липня, п'ятниця

Літургія на кожен день, 20 липня, п'ятниця

(зел) П’ятниця ХV звичайного тижня
«Я милосердя хочу, а не жерт­ви». Так Ісус відповідає тим, які Його оскаржували. У такий спосіб Він дає вказівку тим, хто так охоче, навіть спонтанно, входить у роль суддів. Роль, яка належить виключно самому Богу.
Або (черв) довільний спомин св. АПОЛЛІНАРІЯ, єпископа і мученика
Св. Аполлінарій був першим єпископом Равенни. Вінець мучеництва здобув близько 200 року.
Спільні Меси: про одного мученика (стор. 120)


АНТИФОН НА ВХІД
Я в моїй правді Твоє лице побачу * і насичусь, коли явиться Твоя слава. (Пор. Пс 17 (16), 15)

КОЛЕКТА
Боже, Ти являєш тим, хто помиляється, світло Твоєї правди, щоб вони могли повернутися на дорогу праведності, † вчини, щоб ті, хто звуть себе християнами, відкинули усе, що суперечить гідності цього І мені, * і дбали про те, що з ним згідне. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.
Або:
Просимо Тебе, Господи: веди Твоїх вірних дорогою вічного спасіння, † яку своїм навчанням та мучеництвом вказав святий єпископ Аполлінарій, * і вчини за його заступництвом, щоб ми, дотримуючись Твої х заповідей, * разом із ним здобули вінець слави. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Іс 38, 1-6. 21-22. 7-8
Читання з Книги пророка Ісаї.
Тими днями занедужав Єзекія смертельно. І прийшов до нього пророк Ісая, син Амоса, і сказав до нього: «Так говорить Господь: Упорядкуй твій дім, бо вмреш, не будеш жити». Тоді Єзекія обернувся лицем до стіни й почав молитися до Господа і промовляти: «Молю, Господи, згадай, прошу, як я ходив перед Тобою вірно й щирим серцем і чинив те, що Тобі до вподоби!» Та й заплакав Єзекія плачем великим. І ось прийшло до Ісаї таке слово Господнє: «Піди й промов до Єзекії: Так говорить Господь, Бог твого батька Давида: “Почув Я твою молитву, побачив твої сльози; ось Я додам тобі віку п’ятнадцять років і визволю тебе й це місто з руки царя ассирійського: Я боронитиму це місто”». І наказав Ісая: «Хай принесуть пластир із смокв і прикладуть до рани, й він видужає!» І спитав Єзекія: «Який знак, що я знову зійду у дім Господній?» «Ось тобі й знак від Господа, що справдить Господь слово, яке сказав: “Я заверну тінь сонячного годинника, що спустилася додолу на сонячнім годиннику Ахаза, назад на десять ступнів”». І повернулося сонце на десять ступнів, які воно вже пройшло. Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Іс 38, 10. 11. 12абвг. 16
Ти мою душу вирвав із пут смерті.
Я сказав: *
«У днів моїх половині
відійду я до брам шеолу, *
позбавлений літ моїх решти».
Я сказав: «Я не побачу Господа більше, *
Господа у живих країні,
я не побачу вже більше нікого *
з числа тих, хто живе на світі.
Мою оселю повалили, далеко забрали від мене, *
немов намет пастуший.
Немов той ткач, я життя моє згортаю: *
Він відтинає мене від основи.
Господи, на Тебе покладається моє серце, *
нехай оживе мій дух.
Ти мене оздоровиш, *
Ти оживиш мене, Боже».

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Йн 10, 27
Алілуя, алілуя, алілуя.
Вівці слу­хаються голосу Мого,
і Я знаю їх, і во­ни йдуть за Мною.

ЄВАНГЕЛІЄ
Мт 12, 1-8

† Читання святого Євангелія від Матея.
Того часу проходив Ісус у суботу засіяними ланами. Учні Його зголодніли й почали зривати колосся та їсти. А фарисеї, побачивши те, сказали Йому: «Поглянь, Твої учні роблять те, що не дозволено робити в суботу». Та Він відповів їм: «Хіба ви не читали, що зробив Давид, коли зголоднів сам і ті, котрі були з ним? Як увійшов до Божого дому і їв хліби покладання, які не дозволялося їсти ні йому, ні тим, котрі з ним були, а лише священикам! Або хіба ви не читали в Законі, що в суботу священики в храмі знесвячують суботу, та є невинні? Я ж кажу вам, що тут є щось більше, ніж храм. Коли б ви збагнули, що це значить: “Я милосердя хочу, а не жертви” – то ніколи не осуджували б невинних. Адже Син Людський є Господом суботи».  Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Людина є слабкою і грішною, тому неустанно потребує благодаті Божої, про яку з вірою благаймо:

1. Молімося за Святішого Отця, єпископів та священиків, щоб Господь безустанно укріплював їх і благословляв кожне їхнє починання,
2. Молімося за нашу Батьківщину, щоб вона процвітала у Господньому мирі, злагоді та добробуті.
3. Молімося за тих, які зійшли на манівці гріха, щоб вони повернулися на шлях заповідей Божих і примирилися із Господом.
4. Молімося за подружжя, щоб вони зуміли зберегти вірність і любов впродовж усього життя.
5. Молімося за душі в чистилищі, щоб Господь дав їм благодать вічного спочивання.
6. Молімося за нас самих, щоб ми зростали у святості та чеснотах і допомагали нашим невіруючим братам та сестрам відкрити свої серця перед Господом.

Господи Ісусе Христе, Ти сказав: “Я милосердя хочу, а не жертви”, допоможи нам жити так, щоб ми удостоїлися повноти Твоєї любові. Котрий живеш і царюєш навіки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Поглянь, Господи, на дари Церкви, яка благає Тебе, † і переміни їх на духовну поживу для Твоїх вірних, * щоб вони, приймаючи її, зростали у святості. Через Христа, Господа нашого.

Префація звичайна № 40-45

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Пташина знаходить собі  хатку, і ластівка собі  гніздечко, * куди кладе своїх писклят: * а я жертовники Твої, Господи сил, Царю мій і мій Боже! * Щасливі, що живуть у Твоїм домі; * вони пові ки Тебе хвалять. (Пор. Пс 84 (83), 4-5)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ

Поживлені Твоїми дарами, просимо Тебе, Господи, † щоб завдяки участі у цьому таїнстві * примножувалися в нас його спасенні плоди. Через Христа, Господа нашого.