Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Літургія на кожен день, 18 липня, середа

Літургія на кожен день, 18 липня, середа

(зел) Середа ХV звичайного тижня
В очах провісника Божої волі світ, повний гордості й лукавства, нічого не вартий. Світлі очі серця ясно бачать, хто Богові приємний. Бог відкриває свої тайни тим, хто з досвіду знає, що Господом чудес є Господь. Як казав святий падре Піо: “Я лише молюсь і бачу навкруги, як Господь чинить чудеса”.
Або (біл) довільний спомин св. ЯДВІГИ
Дочка короля Угорщини і Польщі Людовика народилася у 1374 році. Після батька стала королевою Польщі і вийшла заміж за князя Литви Владислава Ягелло. Спричинилася до християнізації Литви. Була дуже щедрою для вбогих. Померла в Кракові 17 липня 1399 року.
Спільні Меси: про святих жінок (стор. 123)


АНТИФОН НА ВХІД
Я в моїй правді Твоє лице побачу * і насичусь, коли явиться Твоя слава. (Пор. Пс 17 (16), 15)

КОЛЕКТА
Боже, Ти являєш тим, хто помиляється, світло Твоє ї правди, щоб вони могли повернутися на дорогу праведності, † вчини, щоб ті, хто звуть себе християнами, відкинули усе, що суперечить гідності цього І мені, * і дбали про те, що з ним згідне. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.
Або:
Боже, життя вірних і славо смиренних, Ти благоволив, щоб свята Ядвіга, королева, ревно поширювала віру і любов; † вчини за її заступництвом, * щоб ми стали апостолами правди і добра. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Іс 10, 5-7. 13-16
Читання з Книги пророка Ісаї.
Так говорить Господь: «Горе Ассирії, палиці Мого гніву й києві Мого обурення в Моїй руці! Я посилаю її на народ безбожний, виряджаю її на народ, який Мене гнівить, щоб грабувала його, обдирала до нитки, щоб топтала, немов грязюку на дорозі. Та вона іншої про те гадки, інакше мислить про те її серце: на думці в неї – вигубити, викорінити чимало народів. Бо вона каже: “Силою моєї руки я зробила те і моєю мудрістю, бо я розумна. Я пересунула границі народів, загарбала їхні скарби і повикидала, немов велет, тих, хто сидить на троні. Моя рука захопила, мов гніздо, багатства народів. І так, як забирають покинуті в ньому яйця, я забрала усі землі, а ніхто й крилом не рушив і рота не роззявив і не писнув”. Хіба сокира хвалиться перед тим, хто нею рубає? Хіба пилка пишається перед тим, хто її тягне? Неначе б палиця рухала того, хто її піднімає, або кий піднімав того, хто не дерев’яний!» Тому Господь, Бог Сил, пошле худорлявість на її ожирілих, під його славою займеться полум’я, мов полум’я пожару.  Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 94, 5-6. 7-8. 9-10. 14-15
Господь народу свого не відкине.
Господи, вони принижують народ Твій, *
спадщину Твою гноблять,
вдову і чужинця вбивають, *
сироті несуть погибель.
І говорять: «Господь не бачить, *
Бог Якова не помітить!»
Тож схаменіться, безумні з народу! *
Безглузді, коли ви розуму наберетесь?
Хіба Той, хто створив вухо, не чує? *
Або хто створив око, не бачить?
Хіба не докорить Той, хто повчає народи, *
хто навчає розуму людину?
Адже Господь свого на­роду не відкине *
і спадщини своєї не залишить напризволяще.
Адже повернеться правда до суду, – *
дотримуються її всі щирі серцем.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Пор. Мт 11, 25
Алілуя, алілуя, алілуя.
Благословенний Ти,Отче, Господи землі і неба,
бовідкрив таємниці Царства немовлятам.

ЄВАНГЕЛІЄ
Мт 11, 25-27
† Читання святого Євангелія від Матея.
Того часу Ісус, відповідаючи, сказав: «Славлю Тебе, Отче, Госпо­ди неба й землі, бо втаїв Ти це від мудрих та розумних і відкрив те немовлятам. Так, Отче, бо таким було уподобання в Тобе. Усе передано Мені Моїм Отцем, і ніхто не знає Сина, тільки Отець; ані Отця ніхто не знає, лише Син – і той, кому тільки Син захоче від­крити». Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Пиха віддаляє від Бога, тому Господь з прихильністю ставиться до людей простого серця; отже, з довірою дитини прийдімо до Ісуса та звернімося до Нього з нашими проханнями:

1. Молімося за святу Церкву, щоб вона могла вільно проповідувати Євангеліє Христа всім народам світу.
2. Молімося за нашу Батьківщину, щоб український народ жив у Господньому мирі та злагоді.
3. Молімося за тих, хто зараз збирає урожай, щоб Господь винагородив їхню працю і обдарував їх здоров’ям та своїм благословенням.
4. Молімося за дітей і молодь, щоб під час канікул вони не занедбували прийняття святих таїнств.
5. Молімося за померлих, щоб Господь явив їм своє безмежне милосердя і обдарував повнотою вічного спасіння.
6. Молімося за нас самих, щоби ми, зрікаючись самих себе і дотримуючись заповідей Господніх, вірно йшли шляхом спасіння.

Вислухай наші молитви, Господи наш і Боже, прийди нам на допомогу і обдаруй нас своїм благословенням. Через Христа, Господа нашого.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Поглянь, Господи, на дари Церкви, яка благає Тебе, † і переміни їх на духовну поживу для Твоїх вірних, * щоб вони, приймаючи її, зростали у святості. Через Христа, Господа нашого.

Префація  звичайна № 40-45

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Пташина знаходить собі  хатку, і ластівка собі  гніздечко, * куди кладе своїх писклят: * а я жертовники Твої, Господи сил, Царю мій і мій Боже! * Щасливі, що живуть у Твоїм домі; * вони пові ки Тебе хвалять. (Пор. Пс 84 (83), 4-5)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Поживлені Твоїми дарами, просимо Тебе, Господи, † щоб завдяки участі у цьому таїнстві * примножувалися в нас його спасенні плоди. Через Христа, Господа нашого.
Інформаційне повідомлення
Коментувати статті на нашому сайті дозволено лише на протязі 7 днів з моменту публікації.