Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Папа до молоді: Не бійтеся бути святими в юноcті

Папа до молоді: Не бійтеся бути святими в юноcті

Папа Франциск онлайн взяв участь у Міжнародному молодіжному чуванні в італійському санктуарії святого Ґабріеля від Скорботної Богоматері в рамках підготовки до XV Звичайної асамблеї Синоду єпископів, що збереться у Ватикані в жовтні цього року на тему: «Молодь, віра та розпізнавання покликання».
Про це повідомляє Радіо Ватикану.

Молодіжне чування, організоване за ініціативою єпископа Лоренцо Леуцці з дієцезії Терамо-Атрі, на території якого розташований згаданий санктуарій, розпочалося проказуванням вервиці різними мовами з відеозв’язком з дієцезіями Панами, Ірландії, Росії (Новосибірська дієцезія) та Тайваню. Це робили єпископи згаданих дієцезій разом із групами молоді. На початку молитовного чування молодь послухала відеопослання Папи Франциска, після Розарію розпочалася Меса, яку очолив кардинал Лоренцо Балдіссері, генеральний секретар Синоду єпископів.

Християни – провісники цифрової революції

Понтифік висловив радість з приводу своєї участі в Міжнародному молодіжному чуванні, хоч фізично перебував далеко, однак сучасні засоби суспільних комунікацій дозволили йому скоротити відстань. «Насправді, ми, християни, знаємо, що єдина віра та одностайна молитва з’єднують віруючих усього світу», – мовив Папа, додавши, що навіть цього не знаючи, християни були провісниками цифрової революції.

Пресвята Богородиця залишається назавжди молодою

Перша думка Його Святості полинула до Пресвятої Богородиці – «жінки наших днів». «Як це прекрасно, що молодь проказує Розарій, виявляючи свою любов до Пречистої Діви Марії – молодої серед молодих».

Понтифік наголосив, що Марія була юною, коли архангел Гавриїл сповістив Її про величний Божий задум. Залишилась молодою, ставши ученицею Свого Сина, і з відвагою, що притаманна молоді, йшла за Ним хресним шляхом аж на Голготу. Пресвята Богородиця залишається назавжди молодою, навіть і тепер, коли контемплюємо Її Внебовзятою у небесній славі, адже святість зберігає навічно молодими, святість – це справжній «еліксир молодості».

Святий Ґабріель – приклад любові до Пречистої Діви Марії

Папа Франциск окремо згадав святого Ґабріеля від Скорботної Богоматері, якому присвячений санктуарій. Цей чернець зі Згромадження Отців Пасіоністів помер у віці 24 років і проголошений небесним покровителем католицьких студентів. Він втратив маму ще в дитинстві, але знав, що з неба ним опікуються дві матері – рідна й Пресвята Богородиця. Він відзначався глибокою набожністю до Пречистої Діви Марії, а вервиця була його улюбленою молитвою.

«Не бійтеся бути святими в юностіі, – закликав Папа. – Наслідуйте Пречисту Діву Марію, святого Ґабріеле та всіх святих, які випередили вас і вказують вам дорогу!»

Молоде, будуй мости!

Папа Франциск окремо звернувся до кожного з єпископів із дієцезій, які взяли участь у телемості та до юнаків і дівчат, які молились разом із ними. Він наголосив, що молоді люди, з’єднані в молитві в таких далеких місцевостях, є пророцтвом примирення всього людства.
«Я ніколи не втомлюсь повторювати: молоде, не споруджуй мурів, а будуй мости! – закликав Папа. – З усім ентузіазмом, рішучістю йі любов’ю, на які ви здатні, з’єднуйте береги океанів, які вас розділяють. Навчіть дорослих, серце яких нерідко озлобилось, вибирати шляхи діалогу та примирення, аби вручити своїм дітям та внукам кращий і гідний світ!»

Церква інтенсивно готується до Синоду

Третя думка Папи стосувалась приготування до Синоду Єпископів на тему: «Молодь, віра та розпізнавання покликання». Понтифік наголосив, що він попередив щодо небезпеки «говорити про молодь без того, щоби дати можливість говорити самій молоді» та звернувся до юнаків і дівчат із закликом не мовчати.

«Очевидно, що той, хто говорить, може помилитися, так і молодь іноді помиляється, бо всі ми люди й часом можемо бути нерозважливими, – вказав Його Святість. – Але не бійтеся помилятись і вчіться на власних помилках. Таким чином будете прямувати вперед. Не забувайте, що поруч із вами є нездоланні спільники: Ісус – вічно молодий; Марія – молода Жінка; святий Ґабріель та всі святі, що є таємницею вічної молодості Церкви», – підсумував Папа.

За темою:
Папа: Рішення йти за Христом сприяє розвитку, а не втраті талантів
Папа: Апостоли слов’ян, втілюючи Євангеліє в культуру, сприяли її розвитку
Папа: Спорідненість у Христі сильніша за кровну