Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Літургія на кожен день, 14 липня, неділя

Літургія на кожен день, 14 липня, неділя

(зел) ХV Неділя звичайного періоду
Заповідь любові до Бога не починається зі слів: “Люби Бога”, але трохи раніше: “Слухай Ізраїлю, Господь Бог наш, Господь єдиний” (Втор 6, 4). Проблема людини полягає не у відсутності любові, але у відсутності слухання. Слуханні чого? Слуханні Доброї Новини: Бог тебе любить безкорисливо, нічого від тебе не потребує. Адже й сам Ісус, якого можемо сьогодні побачити в образі доброго самарянина, вказує на істинну любов до побитого і нещасного грішника – вона безкорислива. Чи не так?


АНТИФОН НА ВХІД
Я в моїй правді Твоє лице побачу * і насичусь, коли явиться Твоя слава. (Пор. Пс 17 (16), 15)

Мовиться «Слава во вишніх».

КОЛЕКТА
Боже, Ти являєш тим, хто помиляється, сві тло Твоє ї правди, щоб вони могли повернутися на дорогу праведності, † вчини, щоб ті, хто звуть себе християнами, відкинули усе, що суперечить гідності цього Імені, * і дбали про те, що з ним згідне. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Втор 30, 10-14
Читання з Книги Второзаконня.
Мойсей сказав до народу: «Слухатимешся голосу Го­спода, Бога твого, допильновуючи Його заповіді та Його установи, те, що написане в цій книзі закону, і повер­нешся до Господа, Бога твого, всім твоїм серцем, усією душею твоєю. Бо ж заповідь, яку я заповідаю тобі нині, не занадто тяжка для тебе ані недосяжна тобі. Не на небесах вона, щоб казати: “Хто зніметься для нас на небо й дістане її нам, щоб ми її почули та викону­вали?” Та й не за морем вона, щоб казати: “Хто для нас поплине ген за море, і дістане її нам, щоб ми її почули та виконували?” Ні! Це слово дуже близько до тебе, воно в тебе на устах і у твоєму серці, щоб його виконувати». Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 69, 14. 17. 30-31. 33-34. 36аб і 37
Шукайте Бога, всі покірні серцем.
Я зі своєю молитвою до Тебе, Господи, прибігаю *
у час ласки, о Боже!
Вислухай мене у великому Твоєму милосерді, *
у правді Твого спасіння.
Пошли мені відповідь, Господи, *
бо Твоє милосердя – добре.
У багатстві своїх милостей *
повернися до мене.
Я – бідний і нещасний, *
та спасіння Твоє, Боже, нехай високо мене підійме.
Тож прославлятиму піснею Ім’я Боже, *
звеличуватиму Його похвалою.
Побачать убогі та зрадіють. *
Шукайте Бога, і оживе ваше серце,
бо Господь вислуховує нужденних *
і не погордує в’язнями своїми.
Адже Бог Сіон врятує *
і відбудує міста Юди.
Нащадки Його слуг це в спадщину одержать, – *
оселяться там ті, які Ім’я Його люблять.

ДРУГЕ ЧИТАННЯ
Кол 1, 15-20
Читання з Послання святого апостола Павла до колосян.
Ісус Христос – образ невидимого Бога, первородний усього творіння. В Ньому створене все, що на небі й на землі, – видиме й невидиме, – чи престоли, чи пануван­ня, чи начала, чи влади, – все через Нього і для Нього створене. Він – раніш усього, і все існує в Ньому. Він є Головою тіла – Церкви. Він – початок, перво­родний з мертвих, щоб у всьому Він мав першість. Тому що Бог уподобав, аби в Ньому перебувала вся повнота, щоби через Нього примирити із собою все, примирити Кров’ю Його хреста, – і земне, і небесне. Слово Боже.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Йн 6, 63б. 68б
Алілуя, алілуя, алілуя.
Слова Твої, Господи, є життям і духом;
Ти слова життя вічного маєш.

ЄВАНГЕЛІЄ
Лк 10, 25-37
† Читання святого Євангелія від Луки.

Того часу один законник підві вся і сказав, випробо­вуючи Ісуса: «Учителю, що маю зробити, аби успадкува­ти ві чне життя?» Він же відпові в йому: «Що в Законі написано? Як чи­таєш?» Той у ві дповідь сказав: «Любитимеш Господа Бога свого всім серцем своїм, і всією душею своєю, і всією си­лою своєю, і всією думкою своєю, і ближнього свого, як самого себе». Сказав же йому: «Правильно ти відпові в. Роби це – і житимеш!» А той, бажаючи виправдати себе, запитав Ісуса: «А хто є моїм ближнім?» На це Ісус сказав: «Один чолові к сходив з Єрусали­ма в Єрихон і по- пався розбі йникам, які  його пограбу­вали й завдали йому ран, та відійшли, залишивши його ледь живим. Та випадково тією до- рогою сходив один священик і, побачивши його, обминув; так само і левит, прийшовши на те мі сце, поглянув – і оминув. А якийсь самарянин, який ішов дорогою, наткнувся на нього і, по­бачивши, змилосердився. Він підійшов, перев’язав його рани, поливши на них олі ї та вина, посадив його на влас­ну худобину, приві з до постоялого двору й попіклувався про нього. А другого дня, вийняв два динарії, дав влас­никові господи та сказав: “Попіклуйся про нього, а якщо бі льше витратиш, то віддам тобі , коли повертатимуся”. Хто з цих трьох, на твою думку, вия- вився ближнім тому, який попався розбі йникам?» Він відпові в: «Той, хто вчинив милосердя над ним!» Тож сказав йому Ісус: «Іди і ти чини так само». Слово Господнє.

Мовиться “Вірую”.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Знаючи безмежне Боже милосердя, просімо у Господа допомогти нам бачити у кожній людині брата, за якого Христос теж віддав своє життя:
1. Молімося за Святішого Отця, який так ревно дбає про шанування прав людини, щоби весь світ прислухався до його настанов.
2. Христос наказав нам жити за заповіддю любові; молімося за всіх християн, щоб ми жили згідно із цією заповіддю і весь світ побачив у нас велич любові Божої.
3. Першочерговим завданням держави є надання допомоги людині та захист її прав; молімося, щоб державні установи в нашій Батьківщині дотримувалися цього закону.
4. Молімося за тих, які виступають проти релігії та віри, нехай Господь Бог врятує їхні душі.
5. Молімося за померлих, щоб Господь очистив їх від усякої плями гріха і вони засяяли святістю істинних дітей Божих.
6. Молімося, щоби впродовж тижня ми охоче жертвували свої сили та можливості кожному, хто потребує нашої допомоги.

Господи Ісусе Христе, Ти наказав нам молитися до Отця: “Прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим”; тож допоможи нам прощати всім, щоб не накликати на себе кару за власні слова. Котрий живеш і царюєш навіки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Поглянь, Господи, на дари Церкви, яка благає Тебе, † і переміни їх на духовну поживу для Твоїх вірних, * щоб вони, приймаючи її, зростали у святості. Через Христа, Господа нашого.

Префація на Неділю Звичайного періоду № 20-27

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ

Пташина знаходить собі  хатку, і ластівка собі  гніздечко, * куди кладе своїх писклят: * а я жертовники Твої, Господи сил, Царю мій і мій Боже! * Щасливі, що живуть у Твоїм домі; * вони пові ки Тебе хвалять. (Пор. Пс 84 (83), 4-5)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ

Поживлені Твоїми дарами, просимо Тебе, Господи, † щоб завдяки участі у цьому таїнстві * примножувалися в нас його спасенні плоди. Через Христа, Господа нашого.
Літургійний зошит Літургія на кожен день, 7 вересня, субота (зел) Субота ХХІІ звичайного тижня
“Син Людський є Воло­да­рем суботи” (Лк 6,5) – це звучало для юдеїв як блюзнірство, бо тільки Бог, який дав свято шабату, має над ним владу. Ствердження Ісуса означає: “Я є Бог і тому маю владу над цим святом”. Святий Марко зберіг для нас слова Ісуса: “Суботу установлено для людини, а не людину для суботи” (Мк 2,27) – які є справжньою революцією, бо показують підпорядкування релігії благу людини, а не навпаки.
Всеукраїнський день молитовної пам’яті про постраждалих  за віру в ХХ столітті  (стор. 115)
Або: (біл) Перша Субота місяця

Меса про Непорочне Серце Пресвятої Діви Марії