Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Літургія на кожен день, 15 липня, понеділок

Літургія на кожен день, 15 липня, понеділок

Як болісно правдиве є пророцтво сьогоднішнього Євангелія. Не лише на територіях, де християни переслідуються, але і тут, в Україні, у наших сім‘ях. Це завжди момент серйозного випробовування віри з окресленими Господом наслідками. Але Ісус говорить теж слова підтримки і обітниці…
СВ. БОНАВЕНТУРИ, ЄПИСКОПА І ВЧИТЕЛЯ ЦЕРКВИ (біл) Обов’язковий спомин
Йоан Фіданца народився близько 1218 року в Баньйореджіо поблизу Вітербо (Італія). Зцілений від тяжкої хвороби за допомогою св. Франциска, вступив до францисканців під ім’ям Бонавентура. Вивчав філософію і богослов’я у Парижі, а потім викладав там богослов’я. На 36 році життя став генеральним міністром Ордену і на цій посаді заслужив собі ім’я другого засновника францисканців. Помер у 1274 році під час проведення Собору в Ліоні. Є одним з найвидатніших богословів середньовіччя.


АНТИФОН НА ВХІД
Посеред Церкви відкрив свої уста, * а Господь наповнив його духом мудрості та розуму, * і шатою слави його одягнув. (Пор. Сир 15, 5)

КОЛЕКТА
Всемогутній Боже, відзначаючи народження для неба святого єпископа Бонавентури, просимо Тебе: † вчини, щоб ми укріплювались його преславним вченням * та наслідували його палку любов. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Вих 1, 8-14. 22
Читання з Книги Вихід.
Тими днями став новий цар над Єгиптом, який не знав Йосифа. І каже своєму народові: «Ось, народ синів Ізраїля численний і сильніший від нас. Нумо ж візьмімося до них мудро, щоб не намножились та щоб, як вибухне війна, не пристали до ворогів наших та не стали воювати проти нас і не пішли собі геть з краю». І поставлено над ними доглядачів при роботах, щоб допікати їм новими тягарями; і будували вони фараонові міста-зерносховища Пітом і Рамсес. Але що більш їх гнітили, то дедалі більш намножувалися вони та розросталися, отож єгиптяни занепокоїлись з приводу синів Ізраїля ще більше. І нещадно запрягали вони синів Ізраїля до тяжких робіт; і отруїли їхнє життя тяжкою працею на глинищах та цегельнях та всякою польовою роботою, та всілякою іншою примусовою роботою, якою їх обкладали. І повелів фараон усьому народові своєму: «Усякого сина, який вродиться в євреїв, кидайте в річ- ку; а кожну дочку лишайте живу». Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 124, 1-3. 4-6. 7-8
В Імені Бога – наша допомога.
Якщо би Господь не був з нами, – хай скаже Ізраїль, – *
якщо би Господь не був з нами, коли люди проти нас повстали,
то вони би живцем нас проковтнули, *
коли люто запалали на нас своїм гнівом.
Нас накрила би вода, потоком понеслася би душа наша, – *
над нашими душами пронеслись би бурхливі потоки.
Благословенний Господь, *
який не віддав нас, як здобич, у їхні зуби!
Наша душа, як той птах, випурхнула з сіті мисливця: *
сіть порвалася, – і ми спаслися.
Наша поміч – в Імені Господа, *
який створив небо і землю.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Мт 5, 10
Алілуя, алілуя, алілуя.
Блаженні переслідувані за правду,
бо їхнє Царство Небесне.

ЄВАНГЕЛІЄ
Мт 10, 34 – 11, 1

† Читання святого Євангелія від Матея.
Того часу Ісус сказав свої м учням: «Не думайте, що Я прийшов при­нести мир на землю; не мир прий­шов Я принести, а меч. Адже Я прийшов розлучити сина з його батьком, дочку з її  матір’ю і не­ві  стку з її свекрухою; і вороги людини – її домашні. Хто любить батька або матір бі  льше, ніж Мене, той недостой­ний Мене; і хто любить сина або дочку бі  ль­ше за Мене, той недо­стой­ний Ме­не. І хто не бере свого хреста, а йде слі  дом за Мною, той недостой­ний Мене. Хто зберігає душу свою, той втра­тить її, а хто втратить душу свою заради Мене, той знайде її. Хто вас приймає, той Мене приймає; хто приймає Мене, прий­має Того, хто послав Мене. Хто приймає пророка в ім’я пророка, дістане нагороду пророка; і хто приймає праведника в ім’я праведника, одержить нагороду пра­ведника. Якщо хто напо їть одного з цих малих чашкою холодної води ті  льки в ім’я учня, воі  стину кажу вам: не втра­тить своєї  нагороди». Коли Ісус закі  нчив наставляти свої х Дванадцятьох учнів, то пішов зві  д- ти, щоб навчати й про­пові  ду­вати в ї хніх містах. Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Зібравшись довкола вівтаря в день спомину святого Бонавентури, єпископа, апостола любові та єдності християн, радника Папи і багатолі тнього керівника Ордену Францисканців, зверні мося до Господа з нашими проханнями:
1. Молімося за Святішого Отця, нехай у нього завжди буде доволі помічників – таких, як святий Бонавентура.
2. Молімося за єпископів і богословів Церкви, нехай вони поєднують богословські знання із глибоким аскетичним життям та служінням ближньому.
3. Молімося за миротворців, нехай Господь благословить всі їхні починання.
4. Молімося за чернечі ордени та згромадження, а особливо за францисканців, щоб Господь дарував їм численні покликання.
5. Молімося за померлих, щоб Христос, який відкупив усіх людей, помилував їх і дав їм участь у радості Небесного Царства.
6. Молімося за нас, щоб Святий Дух перемінив усе наше життя в молитву та любов до Бога.
Боже, Ти є джерелом мудрості й насолоди серця; вчини, щоб ми все краще пізнавали Тебе і все щирі ше любили. Через Христа, Господа нашого.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Боже, нехай буде угодною Тобі жертва, охоче принесена нами в день спомину святого єпископа Бонавентури, * за навчанням котрого ми також, прославляючи Тебе, цілковито Тобі  присвя- чуємось. Через Христа, Господа нашого.

Префація про святих пастирів № 38

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Вірний і кмітливий управитель, * якого Господь настановив над челяддю своєю, * щоб дати їй у визначену пору мірку пшениці. (Пор. Лк 12, 42)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Господи, наситивши нас Христом – живим хлібом, повчи нас через Христа – Учителя, † щоб ми, споминаючи святого єпископа Бонавентуру, пізнавали істину * і в любові являли її в ділах. Через Христа, Господа нашого.
1 комментарій
Назар
Додав
Це великий Святий
Літургійний зошит Літургія на кожен день, 7 вересня, субота (зел) Субота ХХІІ звичайного тижня
“Син Людський є Воло­да­рем суботи” (Лк 6,5) – це звучало для юдеїв як блюзнірство, бо тільки Бог, який дав свято шабату, має над ним владу. Ствердження Ісуса означає: “Я є Бог і тому маю владу над цим святом”. Святий Марко зберіг для нас слова Ісуса: “Суботу установлено для людини, а не людину для суботи” (Мк 2,27) – які є справжньою революцією, бо показують підпорядкування релігії благу людини, а не навпаки.
Всеукраїнський день молитовної пам’яті про постраждалих  за віру в ХХ столітті  (стор. 115)
Або: (біл) Перша Субота місяця

Меса про Непорочне Серце Пресвятої Діви Марії