Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Папа в П’єтрельчині: Отець Піо – син материнської любові Церкви

Папа в П’єтрельчині: Отець Піо – син материнської любові Церкви

Вранці у суботу, 17 березня 2018 року, здійснюючи паломництво слідами святого отця Піо, Папа Франциск прибув до П’єтрельчини, рідного містечка святого у провінції Беневенто на півдні Італії. Гелікоптер із Понтифіком на борту приземлився в місцевості П’яна Романа, що входить до територіальної громади П’єтрельчини. Неподалік розташована каплиця, споруджена поруч із в’язом, біля якого малий Франческо Форджіоне, майбутній о. Піо, збирався на молитву й отримав тимчасові стигмати, перші знаки Христових страждань на своєму тілі.
Про це повідомляє Радіо Ватикану.

Після тривалої приватної молитви в каплиці, Папа Франциск привітався із громадою П’єтрельчини та паломниками, між якими було чимало членів молитовних груп отця Піо. Понтифік благословляв дітей, хворих, іммігрантів, багато з яких трудяться на місцевих полях і похилих віком, зворушених його приїздом. Вийшовши на приготований поміст, Папа помолився перед встановленою на цьому місті статуєю Пресвятої Богородиці, до якої святий Піо мав великий пієтет.

У промові Понтифік вказав на «тривалу й плідну духовну мандрівку» отця Піо, «набожного сина», який постійно відчував «материнство Церкви», навчившись «розпізнавати в убогих Господнє тіло». «Він любив Церкву, любив Церкву з усіма її проблемами, негараздами, з усіма нашими гріхами. Бо всі ми грішники, соромимося цього, але Святий Дух зібрав нас у цій Церкві, яка є святою. І він любив святу Церкву та її грішних дітей. Усіх», – наголосив Папа.

Згадуючи часи, коли отець Піо мешкав у рідному місці, коли погіршився його стан здоров’я, Понтифік підкреслив шляхетність цього святого, який ніколи не цурався своїх походження та сім’ї. Це був непростий період у його житті, коли він переживав напастування диявола. Силу протистояти «жахливим привидам», він черпав із життєдайних соків молитви, віддаючись Ісусові, в обіймах Якого усе зникає.

«У цьому, – вся повнота богослов’я. Маєш проблеми, відчуваєш смуток, захворів? Віддайся в Ісусові обійми. У цьому – все. Саме так чинив він: любив Ісуса та довіряв Йому», – сказав Папа, зазначаючи, що цей смиренний священик-капуцин вразив світ «своїм життям, присвяченим молитві й терплячому слуханню ближніх, на чиї страждання він виливав бальзам Христової любові».

Звертаючись до земляків, послідовників і шанувальників святого о. Піо, Папа підкреслив, що й вони, «наслідуючи його приклад і чесноти», можуть стати «засобами Божої любові, Ісусової любові до найслабших». «Водночас, наслідуючи його безумовну вірність Церкві, ви зможете дати свідчення сопричастя, бо лише сопричастя, тобто перебування в єдності й мирі між собою, зміцнює і творить», – сказав він, наголошуючи на тому, що край, де постійно тривають сварки, не розвивається й не зростає.

«Прошу, нехай між вами панує мир і сопричастя. А якщо комусь кортить пообмовляти іншого, то вкусіть себе за язик. Це принесе вам користь», – сказав Папа, заохочуючи черпати зі спадщини святого отця Піо, щоби давати собі раду в цей непростий час старіння населення й вимушеної еміграції молоді. Споглядати святого, аби зуміти запропонувати новим поколінням «конкретні перспективи майбутньої надії» та «належну й сповнену ніжності увагу» похилим віком, адже вони скарб громади.

Останнім заохоченням, яке прозвучало з уст Понтифіка для мешканцям батьківщини святого отця Піо, було оберігати «християнське та священницьке свідчення» свого святого земляка, аби «прожити життя в повноті, зберігаючи стиль Блаженств і діла милосердя».

Зустріч завершилася молитвою до Пречистої Діви Марії та Папським благословенням, після якого Понтифік вирушив до Сан-Джованні-Ротондо.

За темою:

Папа до священиків: Бути «отцями», а не «Божими службовцями»
Папа до Спільноти святого Егідія: Бідні – ваш скарб!
П’ять років із Папою Франциском