Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Папа до Спільноти святого Егідія: Бідні – ваш скарб!

Папа до Спільноти святого Егідія: Бідні – ваш скарб!

У неділю, 11 березня 2018 року, Папа Франциск зустрівся зі Спільнотою святого Егідія з нагоди її 50-річчя. Він наголосив, що майбутнє глобального світу полягає в тому, щоб жити разом. Цей ідеал вимагає зводити мости й перебувати у відкритому діалозі.
Як повідомляє Радіо Ватикану, зустріч відбулась у формі Літургії Слова. Папу привітав голова Спільноти Марко Імпальяццо, а роздуми після читань виголосив місцевий настоятель. Після молитви «Отче наш» й обміну знаком миру прозвучали свідчення. Далі говорив засновник Спільноти Андрея Ріккарді, після якого до присутніх звернувся Папа Франциск. Чимало членів і друзів Спільноти спостерігали за зустріччю надворі, під зливою.

Папа Франциск підкреслив, що мета свята – не так ушанування минулого, як «радісний вияв відповідальності за майбутнє». Це, за його словами, спонукає замислитися над євангельською притчею про таланти. «Кожному з вас, незважаючи на вік, дано принаймні один талант», і саме на ньому виписана харизма Спільноти, яку можна підсумувати словами «молитва, вбогі та мир». У притчі йдеться про чоловіка, який закопав талант, виправдовуючись страхом. У сучасному світі не бракує страху – «давньої недуги». Але Біблія часто заохочує нас не боятися.

«Наш час знає великі страхи в ситуації широкої глобалізації. Побоювання часто зосереджуються на тому, хто є чужинцем, іншим, ніж ми, убогим – так, ніби це вороги», – сказав Папа, зазначаючи, що так ми сподіваємося «зберегти те, що маємо, чи те, ким ми є». Цей страх може охопити також християн. «Якщо ми самі, то страх легко опановує нас. Але ваш шлях спрямовує вас разом дивитися в майбутнє: не самостійно, не для себе. Разом із Церквою», адже Спільнота – це «донька Другого Ватиканського Собору, його послання й духу».

За словами Його Святості, майбутнє світу здається непевним: достатньо подивитися на поточні війни. Тому молитва за мир і дії на користь миру належить до діяльності Спільноти. «Як же можна після трагедій ХХ сторіччя й далі впадати в ту саму абсурдну логіку?» – запитав Папа. Проте Господнє слово – це світло в пітьмі, яке дає надію на мир, допомагає нам не боятися сили зла. Колись воно вберегло від спокус ідеології, сьогодні ж – «визволяє від погроз страху».

«Відколи ваша Спільнота народилася, світ став “глобальним”: економіка й комунікації, так би мовити, “уніфікувалися”. Але для багатьох людей, особливо бідних, постали нові стіни. Відмінності залишаються причинами для ворожості й конфлікту; ще потрібно збудувати глобалізацію солідарності й духу. Майбутнє глобального світу полягає в тому, щоб жити разом: цей ідеал вимагає залучення в побудову мостів, у відкритий діалог і в постійні зустрічі», – сказав Папа. Це «не лише політичне й організаційне питання», бо «кожен покликаний змінити своє серце, милосердно дивлячись на ближнього, щоб ставати ремісником миру та пророком милосердя». Мати милосердний погляд – це й уникати слів «Хіба це мене стосується», цих «вдалих слів для того, хто хоче вмити руки».

Його Святість висловив побажання, щоб ця річниця була «християнською річницею», тобто не періодом підрахунку результатів, зважування труднощів і підбиття підсумків, а часом, коли «віра покликана стати новим завзяттям задля Євангелія», що означає не «одноденну сміливістьі», а «витривалість у щоденній місії в наших містах й у світі».

Ця місія полягає в тому, щоб терпляче відновлювати соціальне полотно периферій, «розідране насильством і зубожінням»; у тому, щоб передавати Євангеліє шляхом особистої дружби та свідчити, що життя «стає по-справжньому людським», коли прожите поруч з убогими; у тому, щоб будувати суспільство, в якому ніхто не буде чужим, переступати через межі й долати мури задля відновлення єдності.

За темою:
Андреа Ріккарді про 50 років Спільноти святого Егідія
Спільнота святого Егідія зібрала на святкові обіди понад 200 тисяч нужденних
«Порятунок одної людини – це вже порятунок цілого світу»: Всесвітній день убогих у Києві