Католицький Медіа-Центр Римсько-Католицької Церкви в Україні
» » » Промова Папи перед молитвою «Ангел Господній» 19 листопада 2017 року (Повний текст)
09:37 Середа 0 52
22-11-2017, 09:37

Промова Папи перед молитвою «Ангел Господній» 19 листопада 2017 року (Повний текст)

Дорогі брати і сестри, доброго ранку!

Цієї передостанньої неділі літургійного року Євангеліє подає нам притчу про таланти (див. Мт 25, 14-30). Господар, від’їжджаючи з дому, роздав слугам таланти, які тоді були дуже цінні. Одному слузі дав п'ять талантів, другому – два, а третьому – один, відповідно до можливостей кожного з них.


Слуга, який отримав п'ять талантів, виявився ініціативний і заробив іще п'ять. Точнісінько так само й той, який отримав два таланти, здобув іще два. Тим часом слуга, який отримав один талант, викопав ямку в землі та сховав монету свого господаря.

А коли господар повернувся, цей останній слуга так пояснив йому: «Пане, знав я тебе, що ти жорстокий чоловік: пожинаєш, де не сіяв, і визбируєш, де ти не розсипав. Тому, зо страху, я пішов і закопав талант твій у землю» (в. 24-25). Цей слуга не має хороших стосунків зі своїм паном, боїться його, і тому ціпеніє. Страх завжди сковує і часто спонукає робити неправильний вибір. Страх заважає нам брати на себе ініціативу, спонукає сховатися в безпечних і гарантованих рішеннях, тож зрештою ми не робимо нічого доброго. Щоб рухатися вперед і рости на шляху життя, необхідно довіряти.

Ця притча змушує нас зрозуміти, як важливо мати правдиве розуміння Бога. Не треба думати, що Він поганий, жорстокий і суворий господар, який хоче покарати нас. Якщо маємо неправильний образ Бога, то наше життя не може бути плідне, адже ми будемо жити у страху, який не приведе до чогось конструктивного. Ми покликані замислитися, як насправді уявляємо Господа. У Старому Завіті Бог виявив себе як «милосердний і ласкавий, нескорий на гнів, многомилостивий і вірний» (Вих 34, 6). Та й Ісус завжди показує нам, що Бог – це не суворий і нетерпимий Господар, а Батько, повний любові, ніжності, доброти. Тому нам можна і треба довіряти Йому.

Ісус по-різному показує нам щедрість і піклування Отця: Своїми словами, Своїми жестами, привітністю до всіх, особливо до грішників, бідних і маленьких – про що нам сьогодні нагадує Перший всесвітній день убогих; але ще й Своїми застереженнями, які виявляють Його прагнення, щоб ми не витрачали життя намарне. Це ознака великої поваги Бога до нас: це усвідомлення допомагає нам бути відповідальними в кожній дії. Тож притча про таланти закликає нас до особистої відповідальності та до вірності, яка дає нам змогу ходити новими дорогами, не «ховаючи талантів», тобто дарів, які нам довірив Бог і про які Він нас запитає.

Пресвята Богородиця заступається за нас, щоб ми могли бути вірні Божій волі, підтримуючи таланти, які дав нам Господь. Так ми будемо корисні іншим, і в останній день вітатимемо Бога, який запросить нас до участі у Своїй радості.

Після молитви:

Дорогі брати і сестри!
Вчора в Детройті, у Сполучених Штатах Америки, проголошено блаженним отця Солануса Кейсі з Ордену Братів Менших Капуцинів. Покірний і вірний учень Христа, він ненастанно служив бідним. Його свідчення допомагає священикам, ченцям і мирянам радісно переживати зв’язок між проголошенням Євангелія та любов'ю до бідних.

Відтак звернімося до Всесвітнього дня вбогих, який святкуємо сьогодні та який виявляється в численних молитвах і заходах у Римі та в дієцезіях усього світу. Я сподіваюся, що бідні будуть центром наших громад не лише сьогодні, а завжди; адже вбогі перебувають у серці Євангелія, в них ми зустрічаємося з Ісусом, Який говорить з нами і запитує нас через їхні страждання та їхні потреби.

Зокрема, хочу нагадати про людей, які живуть у болісних злиднях через війну та збройні конфлікти. Повторюю щире прохання до світової спільноти зробити все можливе для сприяння миру, зокрема на Близькому Сході. Особливу думку звертаю до дорогого ліванського народу і молюся за стабільність країни, щоб вона й надалі була посланням поваги та мирного співіснування для регіону й усього світу.
Молюся також за членів екіпажу аргентинського військового підводного човна, якого не можуть знайти.

Сьогодні – День пам'яті жертв дорожньо-транспортних пригод, започаткований ООН. Закликаю державні інституції вживати запобіжних заходів, а водіїв – бути обережними й поважати правила дорожнього руху як перший засіб захисту себе та інших.

Вітаю всіх вас, сім'ї, парафії, спільноти й вірних, прибулих з Італії та різних куточків світу. Зокрема, вітаю паломників із Домініканської Республіки; учасників перегонів солідарності з Кошице (Словаччина) до Рима; і римську еквадорську спільноту, яка відзначає день Богородиці з Ель Кінче. Вітаю спільноту світських тринітаріїв з Італії, вірян із Чивітанова-Марке, Санцено, Термолі, Капуї та Ноли, а також молодих кандидатів до миропомазання з Местріно (Падуя).

Переклад: КМЦ

Залишити коментар

Клацніть на зображення щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Слово Папи Франциска 13:48 П'ятниця 0 42 Папа: У спокусу вводить сатана, а не Небесний Отець Коли молимося «Отче наш», слова про Бога, Який вводить у спокусу, – це свідчення «недоброго перекладу». Згадавши новий французький переклад Господньої молитви, де сказано: «Не дай мені впасти у спокусу», – таку думку висловив Папа Франциск під час розмови з падуанським священиком о. Марко Поццою.