Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » Літургійно-музичний вікенд в Інституті святого Томи Аквінського

Літургійно-музичний вікенд в Інституті святого Томи Аквінського

Про святу Цецилію, мученицю перших віків християнства, відомо небагато. Основний документ, із якого про неї можна хоч щось дізнатися, походить з V ст. У ньому йдеться про те, що Цецилія народилася в аристократичній римській родині й отримала хорошу освіту, а легенда приписує їй уміння грати на органі. Поєднання цих двох фактів дозволяє припустити, що для того, аби опанувати гру на музичних інструментах, потрібно вчитися, найліпше з дитинства, а гра на класичних інструментах щонайменше свідчить про добрий смак.
8–9 грудня 2017 року в Інституті релігійних наук святого Томи Аквінського в Києві відбудеться літургійно-музичний вікенд для органістів, музикантів, хористів і канторів католицьких парафій латинського й візантійського обрядів.

Основна мета заходу – заохотити парафіяльних органістів і канторів поглиблювати знання щодо літургії та літургійної музики. Крім того, вікенд дозволить визначити рівень музичної підготовки охочих вступити на новий заочний музично-літургійний курс при Інституті, що надалі допоможе краще сформувати навчальну програму.

Насамперед на вікенд запрошені учасники з базовою музичною освітою (принаймні кілька класів музичної школи), серед яких буде відібрано майбутніх студентів для заочного курсу. На жаль, програмою не зможуть скористатися початківці в музичній сфері, оскільки для того, щоб навчати «з нуля», необхідно більше часу, стаціонар, приміщення, фінанси.

У програмі грудневого музично-літургійного вікенду передбачено: прослуховування охочих вступити на заочний курс, ознайомчі лекції з органу, вокалу, традиції співу Західної та Східної Церкви, хоровий клас.
Програму втілюватимуть у життя:

- заслужена артистка України Ольга Дмитренко (орган);
- кандидат мистецтвознавства, заслужений діяч мистецтв України, з 1992 р. регент хору Свято-Троїцького Іонинського монастиря, автор численних багатоголосних обробок давніх церковних піснеспівів о. Дмитро Болгарський (традиція співу Східної Церкви);
- регент хору «Inspiratum» храму св. Олександра Світлана Казнодій (хоровий клас);
- о. Ігор Гнюс ОР (традиція співу Західної Церкви);
- магістр музичного мистецтва, вчитель музики, викладач вокалу, регент церковного хору, органіст кафедрального собору в м. Ужгороді Зінаїда Левітіна (вокал).

Вікторія Семенова, Зінаїда Левітіна