Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » 4 травня – довільний спомин святого Флоріана, захисника від пожеж

4 травня – довільний спомин святого Флоріана, захисника від пожеж

Народився святий Флоріан близько 250 року в Лауріакумі (нині Енс, Австрія).
Молодим вступив на військову службу до римлян, мав поважне місце серед легіонерів. Християнство прийняв таємно, проте під час переслідувань за імператора Діоклетіана відмовився поклонятись язичницьким богам і визнав віру в Христа. Губернатор міста Лорх, Аквілій, намагався переконати Флоріана, аби зберегти йому життя, та не зміг.

Святого солдата піддали тортурам: двічі бичували, здерли шкіру та, прив’язавши камінь на шию, кинули в річку Енс. Сталося це 304 року. Тіло Флоріана знайшла вдова Валерія, і його з шаною поховали. Зі святим пов’язано чимало чудес, одне з яких – подолання великої пожежі одним кухлем води.

На території України є кілька скульптур, присвячених цьому святому. Флоріан також зображений на гербі міста Шаргород, він був покровителем роду Замойських.

Зображають святого у вбранні римського солдата, часто з кухлем води, яким він гасить будинок, охоплений полум’ям. Інші атрибути – млиновий камінь, меч, пальмова гілка.

Покровитель Австрії, Польщі, солдатів, пивоварів, пожежників, скловарів, гончарів. Опікун тих, хто тоне. Захисник від неврожаю, пожежі, повені й бурі.

Уклала Юлія Бойко
Святі дня 30 червня – довільний спомин першомучеників святої Римської Церкви Про переслідування християн згадує вже книга Діянь у розділі 8: громада в Єрусалимі через небезпеку гонінь мусила розпорошитися по містах і селах, завдяки чому ширилася проповідь Божого Слова та зростала кількість вірних.
Інформаційне повідомлення
Коментувати статті на нашому сайті дозволено лише на протязі 7 днів з моменту публікації.