Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » 25 серпня Церква згадує святу Марію від Ісуса Розіп’ятого OCD

25 серпня Церква згадує святу Марію від Ісуса Розіп’ятого OCD

Маріам Бауарді (1845–1878), відома як Мала арабка, народилася в палестинському місті Ібіллін, у католицькій родині греко-мелькітського обряду.
У три роки втратила обох батьків, і дядько перевіз племінницю до себе в Александрію. Коли дівчинці було 12, вона відмовилася від заручин, які підготувала дядькова рідня, і це призвело до конфлікту. Маріам утекла та, ховаючись від родини, намагалася заробляти. Отримала від знайомого мусульманина прийняти його віру й вийти за нього заміж. Категорична відмова спровокувала гнів, чоловік підрізав дівчині горло й полишив у безлюдному провулку, гадаючи, що вона мертва. Шрам від рани залишився на все життя. Непритомна Маріам опинилась у присутності ангелів, святих і Пресвятої Трійці, яких вже ніколи не відділяла від земного життя, часто їх бачила та з ними спілкувалася. До одужання перебувала в гроті, де за нею наглядала таємнича жінка, яка згодом запровадила Маріам до храму й зникла.

1863 року Маріам дійшла до Марселя, а 1865 вступила до сестер-юзефіток. Однак ті, налякані містичними станами, скерували її до босих кармеліток у По (Франція), де дівчина стала сестрою Марією від Ісуса Розіп’ятого. Вона була неписьменна, тож виконувала в монастирі брудну працю. 1870 року поїхала до Мангалура як засновниця нового монастиря, склала там вічні обіти, пережила боротьбу з сатаною, аж до одержимості, але ніколи не нарікала на Бога. 1872 року повернулася до Франції, а ще через три роки вирушила в Святу Землю, де заснувала монастирі у Вифлеємі й Назареті. Мала дар левітації, стигмати, тілесно переживала хресні страждання Ісуса. Поширювала вшанування Святого Духа, із Яким близько спілкувалася. Навчала священників, особливо наголошуючи на покорі, яку досконало впровадила в своє життя (себе називала «маленьке ніщо»).

Канонізована 2015 року.

Зображають святу у вбранні босих кармеліток, використовують фотографії. Атрибути – розп’яття, Святий Дух у вигляді голуба, стигмати, грот.
Святі дня 24 серпня – свято апостола Вартоломея, захисника від хвороб шкіри Відомості про життя святого Вартоломея християнська традиція черпає з Нового Завіту, де його ім’я фігурує лише в переліку дванадцятьох апостолів (див. Мт 10, 3; Мк 3, 18; Лк 6, 14; Діян 1, 13). Те, що всі євангелісти розміщують Вартоломея одразу після Филипа, спонукає пов’язувати цих двох Христових учнів, і тому Вартоломея традиційно ототожнюють із Натанаїлом, якого Филип привів до Ісуса (див. Йн 1, 45-51).