Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Літургія на кожен день, 19 липня, п'ятниця

Літургія на кожен день, 19 липня, п'ятниця

(зел) П’ятниця ХV звичайного тижня
«Я милосердя хочу, а не жерт­ви». Так Ісус відповідає тим, які Його оскаржували. У такий спосіб Він дає вказівку тим, хто так охоче, навіть спонтанно, входить у роль суддів. Роль, яка належить виключно самому Богу.


АНТИФОН НА ВХІД
Я в моїй правді Твоє лице побачу * і насичусь, коли явиться Твоя слава. (Пор. Пс 17 (16), 15)

КОЛЕКТА
Боже, Ти являєш тим, хто помиляється, світло Твоєї правди, щоб вони могли повернутися на дорогу праведності, † вчини, щоб ті, хто звуть себе християнами, відкинули усе, що суперечить гідності цього Імені, * і дбали про те, що з ним згідне. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Вих 11, 10 – 12, 14
Читання з Книги Вихід.
Тими днями Мойсей та Аарон зробили численні чудеса перед фараоном, та зробив запеклим Господь серце фараонове, і той не відпустив синів Ізраїля з землі своєї. І наказав Господь Мойсеєві та Ааронові в землі Єгипетській: «Місяць цей нехай буде вам початком місяців, перший нехай буде він вам між місяцями року. Промовте до всієї із- раїльської громади так: Десятого дня цього місяця візьміть собі кожен для своєї сім’ї ягня: одне на хату. Коли ж сім’я буде замала на ягня, нехай разом з найближчим у межу сусідом візьме ягня за числом душ; розрахуйте, щоб ягняти було досить для кожного, хто скільки зможе з’їсти. Ягня ж нехай вам буде без вади, самець, одноліток; можете взяти його з баранців або з козенят. І держатимете його до чотирнадцятого дня цього місяця, і тоді нехай уся громада синів Ізраїля заріже його надвечір. І нехай візьмуть крові й нехай помажуть нею обидва бокові одвірки, і одвірок верхній, у тих домах, де їстимуть його. Нехай їдять м’ясо тієї самої ночі; спеченим на вогні нехай їдять його, з опрісноками та з гіркими травами. Не їжте нічого з нього сирого, ні звареного в воді, а тільки жарене на вогні, і з головою його, і з ногами та з нутрощами. І не лишатимете нічого до ранку; що ж з нього зосталось би до ранку, спалите на вогні. А їстимете його ось так: стегна ваші попідперізувані, сандалі ваші на ногах ваших, і костури ваші в руках у вас; і їстимете похапцем: адже це Пасха Господня! Тієї ночі перейду по землі Єгипетській і уб’ю всякого первістка в землі Єгипетській, від людини до скотини, і над усіма богами єгипетськими вчиню суд; Я – Господь. Кров буде вам знаком по домах, де будете, і як побачу кров, мину вас, і не впаде на вас ніяка смертна язва, як каратиму Єгипетську землю. І стане вам цей день на спомин, і ви святкуватимете його як свято Господнє; як установу вічну для всіх ваших родів святкуватимете його».  Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 116, 12-13. 15-16бв. 17-18
Чашу спасіння здійму в Ім’я Боже.
Чим я Господу віддячу *
за все добро, яке мені дав Він?
Я підійму чашу спасіння *
і прикличу Господнє Ім’я!
Дорогоцінна перед Господом *
смерть Його побожних.
О Господи, я Твій раб і син Твоєї рабині. *
Ти розірвав мої кайдани.
Тобі принесу жертву хвали *
і прикличу Ім’я Господнє.
Обіцяне мною Господу в молитві *
я виконаю перед усім Його народом.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Йн 10, 27
Алілуя, алілуя, алілуя.
Вівці слу­хаються голосу Мого,
і Я знаю їх, і во­ни йдуть за Мною.

ЄВАНГЕЛІЄ
Мт 12, 1-8

† Читання святого Євангелія від Матея.
Того часу проходив Ісус у суботу засі яними ланами. Учні Його зголодні ли й почали зривати колосся та їсти. А фарисеї, поба- чивши те, сказали Йому: «Поглянь, Твої учні роблять те, що не дозволено робити в суботу». Та Він відпові в їм: «Хіба ви не чита- ли, що зробив Давид, коли зголодні в сам і ті, котрі  були з ним? Як увійшов до Божого дому і їв хліби покладання, які  не дозволялося їсти ні йому, ні тим, котрі  з ним були, а лише священикам! Або хіба ви не читали в Законі, що в суботу священики в храмі знесвячують суботу, та є невинні? Я ж кажу вам, що тут є щось біі льше, ніж храм. Коли б ви збагнули, що це значить: “Я милосердя хочу, а не жертви” – то ніколи не осуджували б невинних. Адже Син Людський є Господом суботи».  Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Людина є слабкою і грішною, тому неустанно потребує благодаті Божої, про яку з вірою благаймо:
1. Молімося за Святішого Отця, єпископів та священиків, щоб Господь безустанно укріплював їх і благословляв кожне їхнє починання,
2. Молімося за нашу Батьківщину, щоб вона процвітала у Господньому мирі, злагоді та добробуті.
3. Молімося за тих, які зійшли на манівці гріха, щоб вони повернулися на шлях заповідей Божих і примирилися із Господом.
4. Молімося за подружжя, щоб вони зуміли зберегти вірність і любов впродовж усього життя.
5. Молімося за душі в чистилищі, щоб Господь дав їм благодать вічного спочивання.
6. Молімося за нас самих, щоб ми зростали у святості та чеснотах і допомагали нашим невіруючим братам та сестрам відкрити свої серця перед Господом.
Господи Ісусе Христе, Ти сказав: “Я милосердя хочу, а не жертви”, допоможи нам жити так, щоб ми удостоїлися повноти Твоєї любові. Котрий живеш і царюєш навіки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Поглянь, Господи, на дари Церкви, яка благає Тебе, † і переміни їх на духовну поживу для Твоїх ві рних, * щоб вони, приймаючи її, зростали у святості. Через Христа, Господа нашого.

Префація звичайна № 40-45

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Пташина знаходить собі  хатку, і ластівка собі  гніздечко, * куди кладе своїх писклят: * а я жертовники Твої, Господи сил, Царю мій і мій Боже! * Щасливі, що живуть у Твоїм домі; * вони повіки Тебе хвалять. (Пор. Пс 84 (83), 4-5)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Поживлені Твоїми дарами, просимо Тебе, Господи, † щоб завдяки участі у цьому таїнстві * примножувалися в нас його спасенні плоди. Через Христа, Господа нашого.