Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Звернення єпископів Мукачівської римсько-католицької дієцезії та Мукачівської греко-католицької єпархії

Звернення єпископів Мукачівської римсько-католицької дієцезії та Мукачівської греко-католицької єпархії

Дорогі брати і сестри!
Протягом останніх років наші Церкви зверталися до всіх жителів Закарпаття й цілої України з батьківською турботою, просячи відмовитися від шкідливої практики – прикрашання могил померлих пластиковими квітами та вінками. Сьогодні ми хочемо щиро подякувати всім, хто відгукнувся на наше прохання й відмовився від пластикових вінків та квітів. Щира подяка всім священикам, які допомогли поширити цю важливу ініціативу, екологам, комунальникам, усім працівникам засобів масової інформації та підприємцям, які зрозуміли шкідливий вплив цих виробів на довкілля.

Однак проблема, на жаль, не зникла. І саме тому цими днями, коли ми по-особливому вшановуємо пам’ять про померлих, хочемо вкотре наголосити, що для померлих родичів та друзів головне – це щира молитва! А для нас із вами, живих, головне – це незабруднене довкілля, чисте повітря й гармонійне співжиття з природою, Творінням Бога. Ми, християни, мусимо бути відповідальні за себе, ближніх і за все Боже створіння.

Подорожуючи Європою, ви можете помітити, що такої великої кількості пластикових квітів і вінків на кладовищах там немає. У Європі подібний пластик спалюють у котельнях із відповідними фільтрами, які вловлюють шкідливі речовини. На жаль, у нас такого нема, тож викиди потрапляють у довкілля. Це призводить до суттєвого забруднення навколишнього середовища та до чисельних загроз для здоров’я й життя людей. Не секрет, що пластмаса, згоряючи, виділяє токсичні речовини, а саме діоксини, які призводять до онкозахворювань. Церква не може мовчати, якщо йдеться про гріх проти життя. Не вбиваймо самі себе!

Ми, діти прекрасного Карпатського краю, маємо з особливою відповідальністю ставитися до природи як Божого створіння, як і наші діди та батьки, які завжди вирізнялися великою любов’ю та повагою до природи.

Живі квіти, щира молитва за душі померлих і жива віра у Воскреслого Спасителя, Який Своєю смертю дарував життя нам і всьому сотворінню – це найкращий букет, із яким потрібно відвідати цвинтар.

Благословення Господнє на Вас!

Єпископ Мілан Шашік
Мукачівський єпископ, голова комісії у справах екології
Мукачівської греко-католицької єпархії

Єпископ Антал Майнек
Ординарій Мукачівської дієцезії, Голова комісії з екології та мігрантів
Конференції римсько-католицьких єпископів України
1 комментарій
Анна
Додав Анна
http://www.samotuzhky.com.ua/9967.   Чому в школах і спільнотах церковних не впровадаити протягом року приготування до свята Всіх Святих. Можна виготовити самостійно віночки та квити паперові. Будь з якого паперу - газети. журнали. реклами.... Зараз таких відходів в кожній родині багато! З паперу виготовляємо квіти. можна зафарбовувати папїр. Якщо ці віночки і квіти зазделегідь робити - потім зможете розповсюджуватиза пожертву, З повагою, Анна        такі ялинки я роблю з журнилів котрі рекламою нам роздають, і дарую своїм колегам в праці та ріднім до свят зимових. Всі з задоволенням приймають сувенір. Тільки трохи часу на це треба. Але можна до цього залучити і пенсіонерів і дітей!!!                        



     
Новини з України Мадагаскар вітає Папу Франциска У п’ятницю, 6 вересня 2019 року, на землю Мадагаскару вдруге ступила нога Наступника святого Петра: після того, як цю країну 1989 року відвідував святий Йоан Павло ІІ, сюди прибув Папа Франциск, як «Сіяч миру та надії» (таким є гасло цього етапу 31-ї Апостольської подорожі).