Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » 25-та річниця відновлення церковних структур на Закарпатті

25-та річниця відновлення церковних структур на Закарпатті

14 серпня 2018 року в Мукачівській Дієцезії відбулися подячні Меси з нагоди 25-ї річниці відновлення структур Римсько-Католицької Церкви.
Як згадують на сайті Мукачівської дієцезії, за постановою Святого Престолу 14 серпня 1993 року була утворена Апостольська адміністрація Закарпаття. Першим адміністратором тут став архієпископ Антоніо Франко – Апостольський Нунцій в Україні. Проте через велику відстань нунцієві складно було керувати закарпатською Церквою. Щороку на Різдво й Великдень він зустрічався зі своїми священиками, а церковні справи залагоджував через єпископського вікарія – отця Лайоша Гудру.


9 грудня 1995 року Папа Йоан Павло ІІ єпископом-помічником Апостольської адміністрації призначив керівника виноградівської францисканської місії – Антала Майнека, який став генеральним вікарієм після смерті отця Лайоша Гудри, а 6 січня 1996 року був висвячений на єпископа в Римі. Нунцій надав новопризначеному генеральному вікарієві всі права для керування душпастирською діяльністю, крім священицьких свячень і диспозицій. А 7 жовтня 1997 року Папа Йоан Павло ІІ призначив Антала Майнека ординарієм Апостольської адміністрації Закарпаття.


Церковне життя розвивалося. З 1998 року в Мукачівському кафедральному соборі щороку висвячували нових священиків.

27 березня 2002 року Папа оголосив про створення Мукачівської дієцезії на території Апостольської адміністрації Закарпаття та призначив єпископа Антала Майнека першим єпископом Мукачева для римо-католиків.
Історія Церкви в Україні Лист від отця Піо з одним словом для незламних подільських священиків У польському видавництві «АА» вийшов переклад книжки Ірини Островської «Тримайтеся. Оповідання про священиків Поділля». Про цих незламних отців досі згадують як про справжніх аристократів духу.