Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні

Неділя Божого Милосердя

«Бог, багатий милосердям, з-за великої своєї любові, якою полюбив нас, мертвих нашими гріхами, оживив нас разом із Христом – благодаттю ви спасенні!» (Еф 2, 4-5).
Правду про милосердного Бога до віруючих промовляє Старий Завіт, але вповні ця правда відкривається у Новому Завіті. Ісус Христос виявляє Боже обличчя та Його ім’я, як любов і милосердя, які досягають вершини у спасенних подіях – смерті і воскресінні Божого Сина. Саме тому, в об’явленнях святій Фаустині Ковальській (1905-1938) Ісус запрагнув, аби перша неділя після Воскресіння Господнього, особливо була присвячена таємниці милосердя.

У 1931 році, наш Спаситель вперше попросив встановити це свято. Прохання було виконане спочатку у Краківській архідієцезії (1985), згодом, свято Божого Милосердя стали відзначати на території цілої Польщі (1995), а в 2000 році, святий Папа Йоан Павло ІІ поширив його на всю Католицьку Церкву.

Ісус дав свято Божого Милосердя для грішників, як останню надію на порятунок (пор. Щ. 965). У церкві це свято досить молоде, проте, воно торкається глибини відносин людини з Богом. На відомому образі Ісуса Милосердного розміщений напис «Ісусе, довіряю Тобі!».

Довіра до Бога становить основну суть спілкування з Ним. Але надія на Його милосердя і користання з цього дару неможливе без фундаменту – цілковитого відання себе у Батьківські руки. Так, будучи у стані цілковитої довіри до Бога, Ісус закликає нас приступити до таїнства Сповіді і прийняти Святе Причастя саме у свято Божого Милосердя, обіцяючи особливу благодать – повне відпущення гріхів та кар (див Щ. 300; 699). Хоча, напевне, знаємо, що таку благодать людина отримує лише у таїнстві Хрещення, але Ісус хоче, щоб ми не боялися і, у цей особливий день, занурилися у джерело милосердя. Він Сам відкриває його глибини для спраглих і грішних душ (пор. Щ 699).

Так, на образі Ісуса Милосердного, Спаситель робить крок вперед, а з Його серця виходять два промені: світлий – означає воду, яка виправдовує душі, та червоний – Кров, яка дає душам життя (пор. Щ. 299; Йн 19,33-34).

Вшанування Божого Милосердя має чотири виміри: свято Божого Милосердя, година Божого Милосердя (15:00 – година, коли Ісус помер на хресті), коронка до Божого Милосердя (може бути відмовлена у будь-який час протягом дня) та образ Ісуса Милосердного.

Святий Йоан Павло ІІ присвятив Божому Милосердю енцикліку «Dives in misericordia» (1980).


Уклала Юлия Бойко

Зображення: Radio Fiat

Інформаційне повідомлення
Коментувати статті на нашому сайті дозволено лише на протязі 7 днів з моменту публікації.